Hírek

2017.03.05. 14:15

A szőlősgazdák szakértelme is fontos tényező a borkészítés során

Gelse, Nagyrécse, Zalaszentbalázs - A dél-zalai településeken szombaton helyi, valamint környékbeli gazdák részvételével borversenyt tartottak.

Benedek Bálint

Gelsén a helyi önkormányzat az iskola ebédlőjébe várta a gazdákat a nedűkkel. Bár az előző évben problémát okozhattak az állandóan változó időjárási körülmények, ám a polgármester, Szegedi Ferenc szerint a termelőknek nincs okuk a panaszra.

- Sokan kitettek magukért és a nehézségek ellenére kiváló minőségű borokat készítettek - fogalmazott. - Ebből jól látszik, hogy az időjárás mellett az emberi tényezőnek is óriási szerepe van.

Ezt megerősítette a borverseny bírálóbizottságának elnöke, Vigh Zsolt is. Elmondta: a hegyhátakról negyven minta érkezett, s a bírálók 3 arany, 18 ezüst és 15 bronz minősítést osztottak ki.

Szegedi Ferenc (balról) és Gregor Zoltán Gelsén koccintott

- Ebben a térségben a tavaszi fagykár nem volt olyan jelentős, tehát a gazdák odafigyelésén múlt, milyen nedűket készítettek - tette hozzá a szakember. - A hibák zöme az elhasználódott tárolóedény miatt alakul ki. Sokan ragaszkodnak a családi ereklyékhez, de ezek olykor inkább ártanak a bennük tárolt boroknak.

A gelsei gazda, Gregor Zoltán megfogadta a bírák tanácsát, s igyekezett jobban odafigyelni a borok kezelésére. Jól tette, hiszen a cabernet sauvignon vörös nedűje kapta a község legjobb bora címet.

A szomszédos településen, Zalaszentbalázson hagyományos bormustrát szervezett a nyugdíjasklub. A versenyre helyi, valamint kacorlaki, börzöncei és pölöskefői termelők regisztráltak húsz fehér- és kilenc vörösborral. Takács István, a szervezet vezetője szerint fontos a megmérettetés, hiszen visszaigazolást ad az elvégzett munkáról és iránymutatást a jövőre.

Czinki Ferenc és Németh József Zalaszentbalázson zsűrizett Fotó: Gergely Szilárd

- A borok bírálatakor több tényezőt figyelembe véve hozzuk meg a végső döntésünket - fogalmazott Németh József, a zsűri elnöke. - Először a minta színét és tisztaságát vizsgáljuk meg, majd következik az illat, végül pedig az ízlelés.

A viadalon a 18 fehérbor közül két arany, öt ezüst, és nyolc bronz minősítést osztottak ki. A legjobb Harangozó György helyi termelő vegyes fehérbora lett. A tizenegy vörös nedű közül négy arany, négy ezüst, valamint két bronz minősítés talált gazdára, s a szintén zalaszentbalázsi Papp József zweigeltjét választották a legjobbnak.

Nagyrécsén, az Inkey-kastélyban az önkormányzat és a Bacónak-Hegyért Alapítvány szervezett borversenyt. A Förhénci Horváth Gyula vezette zsűri 31 mintát vizsgált, s 3 arany, 7 ezüst és 11 bronz minősítést osztott ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!