Hírek

2016.04.20. 16:05

A sztrájk az egyetlen lehetőség

A Pedagógusok Szakszervezetének felhívására szerdán a megyében is számos iskolában sztrájkoltak a pedagógusok. Zalaegerszegen az iskolák többségében sztrájkba lépett a pedagógusok egy része. A Kölcsey Ferenc Gimnázium 58 pedagógusa közül 38-an, szüntették be a munkát.

Hajdu Péter

– Alapvetően négy kérdés miatt hirdettünk sztrájkot. Az első, hogy az iskolák kapják vissza a teljes szakmai, gazdasági önállóságukat. A pedagógusok óraszámát főszabályként 22 órában maximálják, a harmadik követelésünk, hogy a nem pedagógus, iskolában dolgozó közalkalmazottak bérét rendezzék, mert 2008 óta nem kaptak béremelést. A negyedik követelésünk szerint az intézményvezetőknek legyen lehetőségük arra, hogy a minőségi munkát valamilyen bérelemmel díjazzák – mondta Békési Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete megyei elnöke.

Hozzátette, a kormány által a pedagógusokra kényszerített megállapodás, miszerint nyitva kellett tartani minden intézményt, jelentősen kiürítette a sztrájk jelentőségét.

– Jóval több kolléga sztrájkolna, ha megvalósult volna a tervünk. Azt szerettük volna, hogy tartsák zárva az iskolákat, ahol nagy a sztrájkolók száma, és tankerületi szinten állapítottuk volna meg, hol kell ellátást biztosítani a gyerekeknek. Számos intézményvezető is igyekezett megnehezíteni a sztrájkot – tette hozzá a szakszervezeti vezető.

A Kölcseyben 38-an sztrájkoltak, az oktatás helyzetéről beszélgettek, újságot olvastak a tanárok

A kölcseys pedagógusok elmondták: reggeltől délután fél háromig bent lesznek, de nem tanítanak. A tanáriban beszélgető sztrájkolók a célokról elmondták: kormányokon átívelő oktatási stratégia kidolgozását szeretnék, a megvalósításhoz szükséges, költségvetésben rögzített anyagi háttérrel, önálló oktatási minisztérium létrehozását, továbbá a pedagógusok és a diákok túlterheltségének megszüntetését a minőségi, korszerű oktatás érdekében.

Szűcs Gergely igazgató matekórán helyettesített. Tőle kérdeztük, hogyan szervezték ezt a tanítási napot, hiszen a tanárok többsége sztrájkol.

– A dolgozó kollégákkal és az oktatást segítőkkel megpróbáltuk megoldani azt, hogy délig tudjunk tanítani, az első négy órát mindenképpen szeretnénk megtartani. A végzős és magasabb évfolyamok esetében a szakos órákat próbáljuk megoldani, a többieknél az a cél, hogy valamilyen óra legyen. Néhány osztály van, ahol ez nem sikerült, ott vagy testnevelés van, vagy lejönnek a gyerekek az aulába, pingpongoznak, tollasoznak, felügyeletet mindenképpen biztosítunk – mondta Szűcs Gergely igazgató.

A Zrínyi Miklós Gimnáziumban is készültek a sztrájkra. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az az üzenet, amit nyomtatott lapon kiragasztottak a kapura. Arról tájékoztatták a „Tisztelt médiát”, hogy a nap folyamán nem forgathat az iskola területén, és a sztrájkról nem nyilatkozik senki. Egyébként a zrínyis tanulók szüleit a múlt héten értesítették, hogy szerdán csak felügyeletet tartanak, tanítás nem lesz.

A Zrínyiből élénk zsibongás hallatszott, de a hivatalos hír ennyi

A megyeszékhelyi általános iskolák közül a kertvárosi Lisztben és Eötvösben, illetve a Landorhegyiben is jelentős volt a sztrájkolók száma.

A zalaegerszegi bölcsődék is megalakították a sztrájkbizottságot, de végülis nem sztrájkoltak. Felmérték a sztrájkhajlandóságot, és 125 bölcsődei dolgozó mintegy 70 százaléka fejezte ki sztrájk készségét. Mint Prenner Zsuzsa, a Zalaegerszegi Egyesített Bölcsődék intézményvezetője közölte, a munkáltató és sztrájkbizottság tárgyalása végén megállapodtak, hogy nem lesz munkabeszüntetés, mert nagyon kevés idő állt rendelkezésre a bölcsődei zárás megszervezésére. Ráadásul másnap, azaz csütörtökön, bölcsődék napja van, ami nevelés nélküli munkanap, ekkor csak ügyelet van. Két egymás utáni nap nem akartak zárva tartani.

Nagykanizsán szerda reggel elsőként a tankerület vezetőjét, Tomity Máriát kerestük, hogy megtudjuk: mennyi intézményben sztrájkolnak a pedagógusok. Pontos adatokat nem mondott, egy e-mail címet kaptunk, ahol érdeklődhettünk, ám kérdésünkre késő délutánig sem érkezett meg a KLIK központjából a válasz.

Blasszauerné Bácskai Erzsébet a kanizsai Rozgonyi-iskola szakszervezeti titkára tucatnyi pedagógus kollégájával sztrájkolt

Ennek ellenére megtudtuk: kisebb-nagyobb létszámban több kanizsai iskolában is sztrájkoltak a pedagógusok.

– Nálunk a 34 fős testületből 13 kolléga csatlakozott a sztrájkhoz – így Blasszauerné Bácskai Erzsébet, a Rozgonyi Úti Általános Iskola szakszervezeti titkára, aki tanártársaival együtt az intézmény multimédiás termében gyülekezett. – Az iskola vezetése nem próbált meg akadályt gördíteni a munkabeszüntetés elé, mindegyik kolléga saját lelkiismerete alapján dönthette el, hogy csatlakozik vagy sem.

A sztrájkoló pedagógusok amúgy elmondták: ők maguk sem biztosak benne, hogy az oktatási reformok eléréséhez a sztrájk a legjobb megoldás, de mint azt többen is jelezték: a kormány csak ezt az egy lehetőséget hagyta a pedagógus társadalom számára, hogy kinyilvánítsák véleményüket.

Sztrájkoló pedagógusok a Nagykanizsai Szakképzési Centrum Cserháti tagintézményében. A tantestület tagjai a szakképzés jövője kapcsán is aggodalmukat fejezték ki, illetve a oktatást segítő kollégák és a technikai dolgozók megalázóan alacsony bére miatt demonstráltak.

A Nagykanizsai Szakképzési Centrum tagintézményeiben is sztrájkoltak a tanárok.

– A főbb követelések mellett, mi azokért az oktatást segítő kollégákért és technikai dolgozókért is kiállunk, akiknek megalázóan alacsony a bére – fogalmazott Horváth Zsolt pedagógus, aki hozzátette: a fenti körbe tartozó emberek nélkül, a tanárok sem tudnának tanítani. – Ki meri azt mondani valaki az Európai Unióban, hogy ezek az emberek esetenként 250 eurós havi fizetésből élnek? Mindenki tudja, hogy ez szégyen, mégsem történik semmi, idestova hét éve. Az ő bérrendezésük is halaszthatatlan – jelezte Horváth Zsolt.

Lentiben, valamint a járási tankerülethez tartozó többi intézményben is érdeklődtünk az igazgatóktól azzal kapcsolatban, hogy csatlakoztak-e pedagógusok a tegnapi sztrájkhoz, de az intézményvezetők egyike sem kívánt erről nyilatkozni. Farkas Katalin, a tankerület vezetője annyit mondott: az iskolák igazgatói – a KLIK Központ tájékoztatása alapán – saját hatáskörben dönthettek arról, kívánnak-e nyilatkozni a sajtónak. Tudomásunk szerint – a városban terjedő hírek alapján – a tankerület  négy iskolájában, a lenti Arany- és a Vörösmarty-iskolákban, a Gönczi-gimnáziumban és a lovászi intézményekben tanító pedagógusok közt voltak, akik csatlakoztak a sztrájkhoz. A gyerekfelügyeletet minden intézményben biztosították. Lentiben a bölcsődei dolgozók nem csatlakoztak a sztrájkhoz.

Keszthelyen a VSZK-ban nyolc pedagógus vett részt a sztrájkban, oly módon, hogy a végzősöknek megtartották a tanórát, a többi osztályban pedig jelen voltak, és kötetlenül beszélgettek a tanulók.

A Szivárvány bölcsődében dolgozók – akik béremelést és megbecsülést szeretnének elérni – szolidaritásukat fejezték ki: mindenki fekete pólóban dolgozott. Néhány általános iskolában és középiskolában már tavaly augusztusban eltervezett tanítás nélküli nap volt, függetlenül a sztrájktól, hiszen ezekben az intézmények programhelyszínként vagy étkezési lehetőséget nyújtva fogadják csütörtöktől a Helikoni ünnepségre készülő diákokat, s az ezzel kapcsolatos előkészítő munkákat végezték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!