Hírek

2017.02.15. 19:35

A települések arculata kötelezettség és lehetőség

Zalaegerszeg - Lakókörnyezetünk színvonala életünk minőségének meghatározó eleme. Ehhez a természeti értékek mellett az épített környezet, az utcák, terek szépsége, korszerűsége nagymértékben hozzájárul.

Arany Gábor

Építészeti örökségünk része, hogy 800 ezer sátortetős egyenházzal, úgynevezett Kádár-kockával élünk együtt szerte az országban, és egymillió panellakás vár felújításra. A szakemberek felelőssége, szakmai tudása szükséges a változtatáshoz. Erről is beszélt köszöntőjében dr. Sifter Rózsa megyei kormánymegbízott szerdán a Megyeházán.

A Deák teremben az egerszegi és a lenti járás helyi önkormányzatai számára konzultációval egybekötött tájékoztatót tartottak a településképi törvény végrehajtásával kapcsolatos változásokról és az ezzel összefüggő önkormányzati feladatokról, tehát az arculati kézikönyv elkészítéséről és a településképi rendelet megalkotásáról.

A településképi arculati kézikönyvről és a rendelettel kapcsolatos feladatokról Lengl Zoltán beszélt Fotó: A szerző

Ezzel kapcsolatban Lengl Zoltán állami főépítész érdeklődésünkre elmondta, tavaly jelentősen változott az építésigazgatás. Például új lakóépületeknél nem kell lefolytatni az engedélyezési eljárást. Ez csökkentette a helyi építési szabályzatok alkalmazási körét is, amit ellensúlyozandó a települési önkormányzatok szerették volna elérni, hogy a helyi érdekeket, sajátosságokat figyelembe véve befolyásolhassák az épített környezetet. Erre tekintettel született meg tavaly a településképi törvény és már megjelentek a végrehajtási rendeletei.

- Ez kötelezettség, de lehetőség is az önkormányzatok számára, hogy a helyi sajátosságaikat kidomborítva, előtérbe helyezve irányt mutassanak az építkezők, a tervezők számára, szolgálva a település fejlesztési céljait is - fogalmazta meg Lengl Zoltán. - Azzal, hogy szűkültek az építésigazgatási előírások, szükséges, hogy az építkezők, tervezők már a folyamat elején legyenek tisztában az elvárásokkal. Ez nem merev előírások gyűjteménye, hanem építészeti útmutató, mondhatni, illemkönyv.

Összefoglalja a településre jellemző építészeti stíluselemeket, anyaghasználatot, s ezeket kisebb részekre, területekre, például utcákra lebontva is meghatározhatja. Szabad kezet kaptak az önkormányzatok abban is, hogy milyen korlátozást, védelmet határozzanak meg, ha ezt szükségesnek tartják - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!