Hírek

2016.12.18. 15:05

A természet zalai pillanatai

Zalaegerszeg - Sokéves hagyományunk, hogy olvasóinkat és a Zalához kötődőket decemberben a jövő évi képes falinaptár várja megyeszerte ügyfélszolgálati irodáinkban.

Arany Horváth Zsuzsa

A Zalai Tájakon kimeríthetetlen témát választott tárgyául: a megye dombjait, völgyeit, tavait, patakjait, erdőit, gyümölcskertjeit nem lehet elégszer fotózni, hiszen minden percben, napszakban és évszakban új arcát mutatja a táj.

Fotósaink ugyan egész évben járják a megye útjait, így számos felvétel születik meg a napilap készültekor afféle pluszként, de emellett gyakran útra kelnek, hajnalban, alkonyatkor, hideg téli reggelen, harsogó tavaszi délelőttön, forró nyári napokon, vagy késő őszi délután, mert korábban láttak egy-egy szép zugot, vagy emlékeztek a különleges fényviszonyokra. Ilyen pillanatból született a Zalai tájakon falinaptár címlapja is, mesélte alkotója, Pezzetta Umberto.

Precízen szerkesztett művészi felvétel a címlapon
Fotó: Pezzetta Umberto

A zalaegerszegi hegyhát gyümölcsöskertjében a nap sugarai a diófalevelek közt úgy sugároznak át, amit nem lehet elégszer megcsodálni. A látásmód, a jó szem, a pillanat varázsa így hosszú hetekre élményt ad. A fotóriporter egyébként is ezt szeretné: egy-egy hónap lapján négy hétig nézhetünk egy felvételt a nappaliban, az előszobában, vagy épp a konyhában, eközben visszaidézhetjük az emlékeket, amelyek esetleg a kiránduláshoz, a hajdani szülői, nagyszülői ház környékéhez köt bennünket, csak épp nem örökítettük meg.

A természetfotózás nem tréfadolog. A profik akár napokat is képesek várni a jó fényszögre, a madarak röptére, a róka léptére, a virágszirom nyílására vagy mondjuk a nádtenger hajladozására. Hogy aztán a Kis-Balaton lápja mögött megláthassuk a Badacsony sziluettjét, vagy a kanizsai dombok felett a párapászmákat, az elhagyott gémeskút májusi magányát, az augusztusi égbolt esőterhes felhőit. A naptárunk képeit ebben az esztendőben Győrffy István nyugalmazott főszerkesztő, Szakony Attila és Pezzetta Umberto készítette.

A falinaptárunk megvásárolható a Zalai Hírlap zalaegerszegi, nagykanizsai, keszthelyi, zalaszentgróti és lenti ügyfélszolgálati irodában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!