Hírek

2016.04.28. 12:40

A természeti csapás Zalát is érintette, megsérültek a földgázszolgáltatás létesítményei - Gyakorlatoztak a tűzoltók

Nagykanizsa – Habár a Richter-skála szerint közel 7-es fokozatú földrengés epicentruma a szlovéniai Lendván volt, jelentős károk keletkeztek a magyar területeken is.

Horváth-Balogh Attila

A rengés Lentit is komolyan sújtotta, ennek következtében megsérültek a gázszolgáltató létesítmények és több gázrobbanás is bekövetkezett. Ezt, a szerencsére csak elképzelt szituációt kiválóan kezelték csütörtökön a katasztrófavédelem és az E.ON Hungária Zrt. szakemberei az energiaszolgáltató és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság „Kihívás 2016 Dél-Dunántúli Földrengés” című közös gyakorlatán. Az akcióra a cég nagykanizsai tanpályáján került sor, melyen részt vett többek közt dr. Sifter Rózsa megyei kormánymegbízott és dr. Takács Árpád tűzoltó dandártábornok, országos iparbiztonsági főfelügyelő is. S hogy miért Nagykanizsán és miért nem Lentiben? Mert csak előbbi városban található tanpálya. A nagykanizsai hivatásos tűzoltóknak és az E.ON illetékeseinek a földrengés következtében megsérült gázvezeték miatt egy lakásban bekövetkező sújtólégrobbanást, a helyreállítási munkálatok során munkagéppel megsértett gázvezeték berobbanását, munkaárokban bekövetkező robbanást és egy 25-30 méter magas fáklyatüzet kellett hatástalanítani. A gyakorlaton  közel félszáz fő vett részt. S mint megtudtuk: annak nem volt köze a minapi sandi földmozgáshoz, mindössze véletlen egybeesésről van szól. Ám ez is jól példázza: a gyakorlaton szimulált veszélyhelyzetek nagyon is valóságosak lehetnek egy pillanat alatt.

– Évente átlag 40-50, földgázzal kapcsolatos esethez kell vonulniuk a tűzoltóinknak – hallottuk Egri Gyulától tűzoltó ezredestől, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójától. – A riasztások először hozzánk futnak be, mi érkezünk elsőként a helyszínre, ezért rendkívül fontos, hogy a kollégák begyakorolják azokat a helyzeteket, amelyekkel egy ilyen kárhelyen találkozhatnak – s erre kiválóan alkalmas a nagykanizsai tanpálya, amely az ország egyetlen ilyen tanpályája. Természetesen, az E.ON illetékes munkacsoportját is riasztjuk minden alkalommal, de az elsődleges beavatkozást mi hajtjuk végre. A gyakorlat kiválóan sikerült, ami részben annak is köszönhető, hogy a kanizsai hivatásos tűzoltók valamennyi szolgálati csoportja évente többször is gyakorlatozik a tanpályán, pontosan azért, hogy az éles helyzetek, jól, gyorsan, pontosan  és balesetmentesen oldódjanak meg.

Gelencsér Lajos, az E.ON Dél-Dunántúli Áram-, illetve Gázhálózati Zrt. vezérigazgatója elmondta: mindenre nem lehet felkészülni, ezért arra fontos legalább, ami bekövetkezhet. Ezért van szükség a gyakorlatokra, ahol a tűzoltók és a szolgáltató szakemberei kialakíthatják azt a csapatmunkát, ami egy valódi vészhelyzetben elengedhetetlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!