Hírek

2016.07.18. 16:50

A török kormány a helyén maradt, de a helyzet bizonytalan - Azt gondolta, meg fog halni

Nagykanizsa, Zalaegerszeg – Péntek éjjel puccskísérlet volt Törökországban. Katonák foglalták el a reptereket Ankarában és Isztambulban, bejelentették, hogy átveszik a hatalmat. A kormány azonban erősebbnek bizonyult, és leverte a felkelést.

Benedek Bálint

Bár az elnök, Recep Tayyip Erdogan a helyén maradt, ám az országban továbbra is nagy a bizonytalanság. Erről számolt be az a két török diáklány, akik egy cserediák program keretében egy tanévet a kanizsai középiskolákban vendégeskedtek.

Egyikük, Ece Tologlu a Batthyány-gimnáziumban tanult még két évvel ezelőtt, s mivel barátokat szerzett Magyarországon, állandó kapcsolatot ápol velük. Isztambul egyik városrészében Taskimban él a 19 éves lány, s hétfőn a Facebook-on keresztül írta le mi is történt a városban:

– Késő este az egyik lakótársammal és a kutyámmal töltöttük az időt egy kávézóban, amikor valaki ordítani kezdett, hogy mindenki fusson haza azonnal – mesélte a még mindig zaklatott lány. – Aztán hirtelen azt kiabálták már, hogy puccs robbant ki. Nem vettem komolyan, de amikor meghallottam a helikopter hangját, akkor megrémültem és hazarohantam.

Tavalyhoz képest kis mértékben csökkent az érdeklődés a török utak iránt, mondja Nyakas Szilárd

És a java még csak ezután következett. A diáklány éjfélkor ért haza és azonnal bekapcsolta a televíziót, s közben azon gondolkozott, hogy vajon a katonák megölik-e a kormány tagjait.

– Bő három órával később bombázás hangjait hallottam az otthonom közelében, sőt a hatalmas durranásoktól a lakásom ablaka is betörött, ettől nagyon megrémültem – így Ece Tologu. – Közben a televízió nyugtatta az embereket, hogy minden rendben van, urai a helyzetnek. Azonban ez nem így volt, hallottam az F16-os vadászgépeket elhúzni az égen, s a fegyverropogásból úgy gondolom mindenkire tüzeltek. Olykor annyira alacsonyan repültek, hogy beleremegett a ház, borzalmas volt, azt gondoltam, hamarosan meg fogok halni.

Yeliz Gursoy inkább visszatérne Magyarországra

A lány nem értette a televízió miért sugározza azt, hogy minden rendben van, amikor az utcáról sikoltozás és robbanások zaja hallatszott. Később az események reggelén olyan véleményeket is lehetett hallani, hogy a gyalogságnak csak annyit mondtak a vezéreik: terroristák vannak a belvárosban és le kell zárniuk az utakat. Majd az a parancs érkezett, hogy végezzék ki az embereket, ám ők ezt megtagadták. Bár az áldozatok nagy számából az következik, nem mindegyikük tett így...

Szintén Isztambulban él családjával Yeliz Gursoy, aki tavaly érkezett a Mező-gimnáziumba, hogy megismerkedjen a magyar nép kultúrájával. Nyitott lányként hamar befogadták, és szintén jó barátságokat kötött a kanizsaiakkal, mely azóta is tart.

Ece Tologlu Isztambulban volt a puccs idején. Fotó: Szakony Attila, Katona Tibor

– Az eseményekről a Twitter-en keresztül értesültünk, hiszen szerencsére a tengerparti városban, Izmirben nyaraltunk a családommal – írta szintén az internetes közösségi oldalon keresztül a lány. – Láttuk a harckocsikat a hidakon és az aktív katonai jelenlétet, még ilyen távolról is megrémültünk. A puccs után tértünk haza, most minden nyugodt Isztambulban, de egyáltalán nem biztonságos. Minden éjjel vannak tiltakozások és ünneplések egyaránt. Már szinte megkülönböztetni sem lehet a tömegeket. A szüleim félnek, és engem is féltenek, hiszen a jövőmet nem látják biztosítottnak ebben a forrongó országban, mely gyakorta a terroristák célpontja is.

A fiatal hölgyben a történtek után még inkább megerősödött az elhatározás: az érettségi után visszatér a magyarokhoz, ugyanis szeretne Pécsen továbbtanulni.

– Az elmúlt hétvége törökországi eseményei miatt senki nem mondta le az utazását – közölte érdeklődésünkre Nyakas Szilárd. A zalaegerszegi idegenforgalmi szakember arról számolt be, hogy összességében az előző évhez képest némileg csökkent a törökországi utazások iránti igény. Lehetséges, hogy a csekély visszaesés a tavaszi események, merényletek következménye, bár az idei, januárban, februárban lekötött előfoglalásukból se mondtak vissza egyet sem, árulta el.

Irodájuk egyéni utazásokat kínál, több ügyfelük már vissza is tért törökországi pihenéséből, kirándulásáról, és nem érkezett panasz hozzájuk a kinti állapotok miatt. Márpedig a tapasztalatok szerint ezt nem szokták elhallgatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!