Hírek

2017.05.12. 11:26

A város napja - Szabolcs Péter Zalaegerszeg díszpolgára

Ma ünnepli a zalai megyeszékhely a város napját, amit számos program, jutalmazások és kitüntetések kísérnek.

Hajdu Péter

A programok reggel hagyományosan a Kovács Károly téren kezdődtek, ahol a tér névadójának, Zalaegerszeg első polgármesterének emlékművét koszorúzta meg Balaicz Zoltán polgármester, majd a Mária Magdolna Plébániatemplomban a városért közös imát mondtak a városvezetők. Közben óvodások hada gyülekezett a templom előtti Mindszenty téren, ahol újabb köztéri alkotással gazdagodott Egerszeg. Farkas Ferenc szobrászművész a város első, 1640 körüli hadmérnöki ábrázolását alapul véve alkotta meg az akkori vár és környéke, maga a város bronz makettjét. A polgármester a gyerekeket és a forgalmas péntek délelőttön gyülekező járókelőket időutazásra hívta. A makett előtt állva mindenki láthatja, hogyan nézett ki 1640 környékén az a hely, ahol áll (egyébként elkészült a vármakett alapján annak 3D-s számítógépes animációja is). Farkas Ferenc szobrászművész, Balaicz Zoltán és Vigh László országgyűlési képviselő leplezte le az egerszegi vár bronz makettjét.

Kedves jelenetek következtek. Egy Zalaegerszegről szóló rigmust mondtak kórusban háromszor az óvodások: „Van egy város Egerszeg, 770 éves, hogyha együtt vigyázunk rá, mindig nagyon szép lesz" - hangzott a gyerekektől, majd elengedték a kiosztott 770 darab, kék színű luftballont. A lufik messze szálltak valamerre a Zala-rét felé az égen.

A program a városi díszteremben folytatódott, ahol Zalaegerszeg önkormányzata ünnepi közgyűlést tartott. A testület tagjai és a meghívott vendégek, érdeklődők először egy kisfilmet néztek meg, amellyel a város 770 éves múltjára emlékeztek. Ennél természetesen jóval régebbi lehet Zalaegerszeg, de mint Balaicz Zoltán polgármester ünnepi beszédében emlékeztetett rá, a legrégebbi írásos dokumentum, amiből városunk neve Egurscug" formában szerepel, ennyi idős. A veszprémi püspök 1247-es oklevelében említtetik így, amelyben a Mária Magdolna-kápolna jövedelmeinek elosztásáról rendelkezett. A polgármester a különböző történelmi időszakok városi történéseit idézte fel, s egy nagy, közös születésnapnak nevezte az ünnepet.

- Nekünk, az elmúlt 770 évben élt polgárok, városépítők utódainak is van feladatunk. Szeretnénk, ha Zalaegerszeg nemcsak a múlt és jelen, hanem egyben a jövő városa is lenne - mondta egyebek között.

Az ünnepi napirendi pontok között a Liszt Ferenc Általános Iskola régi diákjaiból álló kórus adott műsort.

Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár köszöntőjében a szülőhely és a tágabb haza, az ország szeretetéről szólt, s mint mondta, bízik abban, hogy az emberek többségében élnek ezek a klasszikus értékek. Arról beszélt, hogy Zalaegerszeg gazdasági fejlődése a múlt század második felében kapott lendületet, és mint mondta, olyan városról van szó, amely számíthat arra, hogy a kormány támogatásával a jövő városa is lehet. Majd a várható nagy fejlesztésekről és a kormány Modern Városok Programjáról is szólt.

Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke többek között azt mondta, hogy az ország egyik erős városa, annak erős közössége ünnepel. Az itt élő emberek ünnepe az ország ünnepe is. Mint mondta, ennek a városnak a felelőssége jóval túlterjed a földrajzi, közigazgatási határain, mert az itt zajló élet, az itt hozott döntések egy egész térség életét befolyásolják. Az elődök felismerésein múlt, hogy hol alakultak ki ilyen erős települések - közölte, majd tolmácsolta a hazai nagyvárosok vezetőinek üdvözletét. Az ünnepi közgyűlés kitüntetések átadásával ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!