Hírek

2017.01.26. 19:10

Tragikus véget ért az életük

Lendva - A civil szervezetek programjával kezdődött csütörtökön délután a lendvai zsidóság tragikus sorsára emlékező rendezvénysorozat.

Gyuricza Ferenc

A hosszúfalusi izraelita temetőben 16 órakor a Kultúregyesületek Községi Szövetsége kezdeményezésére csendes gyertyagyújtással emlékeztek. A kegyeleti rendezvény időpontja szimbolikus jelentőségű, hiszen 1945. január 27-én sikerült azt a haláltábort felszabadítani, ahova annak idején a lendvai zsidók többségét deportálták.

Megemlékezés a hosszúfalusi zsidótemetőben. A lendvai magyar főkonzulátus nevében Kovács Ildikó külgazdasági attasé (balról), a szervezők részéről pedig Hozjan Daniela gyújtott mécsest
Fotó: Gyuricza Ferenc

A lendvai izraelita közösség sorsáról már Szűcs Dejan történész beszélt egy esti előadáson, a két rendezvény között pedig még egy megemlékezésre sor került, az 1. sz. Kétnyelvű Általános Iskolánál lévő parkban található emléktáblánál is kifejezhették a kegyeletüket a résztvevők. 

Lendván a 19. században kezdett el megerősödni az izraelita közösség, majd fontos szerepet játszottak a polgáriasodó város gazdasági és társadalmi életének felvirágoztatásában is. A korabeli népszámlálási adatok szerint 1896-ban már 47 zsidó család élt a településen, közel 250 családtaggal, akik nagyobbrészt orvosok, kereskedők, ügyvédek és hivatalnokok voltak. Az I. világháború után sokan közülük elköltöztek, mert nem akartak elszakadni Magyarországtól. A második világháború alatt a városban maradt zsidók sorsa is tragikus fordulatot vett. Az újra Magyarországhoz csatolt Muravidéken is életbe léptek a zsidóellenes intézkedések és zsidótörvények, Lendváról és térségéből 1944 tavaszán 220 zsidó személyt internáltak.

A többségüket előbb Nagykanizsára szállították, majd onnan a férfiak jelentős részét április 29-én, míg a többieket, valamint a nőket, gyermekeket és az idős korúakat május közepén a hírhedt auschwitz-birkenaui koncentrációs táborba deportálták. A vészkorszakot egyes források alapján 23-an, más adatok szerint 18-an élték túl. Többségük még 1945-ben, vagy az azt követő években kivándorolt, ezzel a nagy múltú lendvai izraelita közösség gyakorlatilag megszűnt.

A zsidó származású utolsó lendvai polgár 2002-ben hunyt el. Lendván ma szintén tartanak megemlékezést, ezúttal a politikai szervezetek és az önkormányzatok - köztük a muravidéki magyarság érdekvédelmi szervezetének - képviselői helyezhetik el koszorúikat a legnagyobb épen maradt szlovéniai zsidótemetőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!