Hírek

2015.06.22. 12:00

A világ legjobbjai a zalai pulik

Cserszegtomaj - Világgyőztes lett négy, a cserszegtomaji Cseri-Subás kennelből származó kutya.

Keszey Ágnes

Gimes, a fehér kan és Csöre, a fehér szuka, valamint két fekete kan, Zala és fia, Adu aranyérmet nyert kategóriájában a június közepén Milánóban megrendezett kutya világkiállításon. Menyhárt István és felesége már három évtizede foglalkozik kutyatenyésztéssel. Öt kutyát vittek a versenyre: a négy világgyőztesen kívül ott volt még egy fekete szuka, Hímes is, ő kitűnő minősítést szerzett. Több száz eb között 18 fekete és 11 fehér puli vett részt a szemlén.

A tenyésztők és a győztes pulik: Menyhárt István Zalával és felesége Aduval. Fotó: Keszey Ágnes

Milánóban gyűlt össze a kutyás világ: június közepén az olasz nagyvárosban rendezték meg a World Dog Show nemzetközi kutyakiállítást.

– A kutyakiállításoknak az a legfőbb célja, hogy a tenyésztőket megmérjék, jó irányban haladnak-e. A bírók a sztenderd alapján értékelik a kutyákat: a test felépítését, a fajtajellegnek megfelelő tulajdonságokat vizsgálják, a fogazattól a farka végéig mindent pontosan értékelnek – meséli a tenyésztő.

Cseri-Subás Gimes felnőtt fehér világgyőztes kan Menyhárt Istvánnéval a milánói versenyen. Fotó: Keszey Ágnes

A világversenyen a cserszegtomaji kennelből érkezett öt puli közül négy nyert világgyőztesi címet a saját kategóriájában.

– A leírás szerint a puli szép almafejű rövid törzsű kutya, szépen felkunkorodó farokkal kell megjelennie. A szőrének szép, rasztás tincsesnek kell lennie, négy-öt éves kutyának már földig érő szőrének kell lennie. A szőr állapota, gondozottsága nagyon sokat jelent, de nem olyan könnyű szépségére vigyázni, és arra is figyelni, hogy ne legyen hiányos. A puli állandóan lót-fut az udvaron, fel-alá, kokettál a kerítésnél, intézkedik és eközben könnyen sérülhet a szőr – emelte ki Menyhárt István.

Itthon kacsacombot kaptak jutalmul a cserszegi ebek

Négy, a Cseri-Subás kennelből származó puli felelt meg leginkább ezeknek a fajtaleírásban rögzített elvárásoknak, Zala, a kilenc esztendős fekete kan veterán világgyőztes lett. Kölyke, a szintén fekete Adu a fiatal Világgyőztesi címet érdemelte ki. Gimes, az öt éves fehér kan két díjat is elnyert: felnőtt világgyőztes és fajtagyőztes lett. Csöre, a fehér szuka pedig szintén világgyőztesi minősítést ért el.

– Mindig kiválogatjuk, hogy milyen egyedeket vonunk be a tenyésztésbe, de a tudatosság mellett a szerencse is szerepet játszik, hogy a születendő egyed mennyire felel meg a fajtaleírásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!