Hírek

2017.06.27. 17:35

A világ legkisebb biciklije - Egy frankfurti bohóc rendelete, az egerszegi Beck Róbert elkészítette

Zalaegerszeg – Beck Róbert zalaegerszegi hegesztőről már olvashattak lapunkban. Ő az a világot járt szakember, aki két zsilett pengét össze tud hegeszteni, ami lehet, hogy Guinness rekord.

Győrffy István

Egy penge 0,1 milliméter vastag. Tíz penge ad ki egy millimétert. „Ezt, a szinte lehelet vékony anyagot legalább kétezer fokon összevarrni nem semmiség” – ajánlották akkor figyelmünkbe a minőségi hegesztetőt, aki ráadásul balkezes, ezért tud tandem is hegeszteni. Vagyis párja lehet annak a hegesztőnek, akivel az összehegesztendő tárgyaknak mind a két oldalán tudnak egyszerre dolgozni. Van, amit csak így lehet összehegeszteni. Például a méregdrága, egyedi, kézi készítésű autók karosszériáját. Történetesen a Rolls-Royce-ét. Róbert csodálatos maketteteket, s dísztárgyakat is készít fémből, hegesztéssel

 

Beck Róbert a kis biciklivel

Egy frankfurti bohócnak elkészítette talán a világ legkisebb biciklijét is, amivel még fel tud lépni. Most ez a bohóc, Kaspar Gross újra megkereste, s arra kérte tervezze meg neki a világ legkisebb biciklijét, ami szabadon futó, vagyis akkor is haladhat a lendülettől, ha nem tekerik a pedált. Az előző Beck Róbert készítette bicikli ilyen szempontból kötött volt.

 

A laptop mellett sem óriás járgány

- Elkészültem vele – mutatja Róbert a kis járgányt. –A két kerék bezárta távolság – az első kerék elejétől mérve a hátsó kerék külső széléig - 180 milliméter hosszú. A kormány magassága a földtől 230 milliméter. A teherbírása pedig minimum száz kilogramm, vagyis egy közepes termetű embert simán megbír. Persze én nem tudok rá felülni, de ez nem is az én dolgom, Gross biztosan meg tudja majd lovagolni. Láttam videón miként produkálja magát az első biciklimen, ami nem sokkal nagyobb mint ez, annál a keréktávolság 220 milliméter, de a nagy különbség a két bicikli között hangsúlyozom az, hogy ez szabadon futó. Ilyenről mondta Kaspar Gross, hogy még nem létezik, azért kell neki egy ilyet tervezni és elkészíteni. Most, miután már készen van, még az a kérése, hogy a kormányt vegyem alacsonyabbra, ne legyen magasabb a földtől 190 milliméternél – említi Róbert.

 

A földön, mintha csak gyermekjáték lenne, pedig egy művész fog fellépni vele

A kis kerékpár, ami első pillantásra talán gyermekjátéknak tűnhet, minőségi, nagy teherbírású anyagokból készült, ipari csapágyakkal, s természetesen a Beckféle minőségi hegesztési varratokkal. A jövő héten szállítják Frankfurtba a biciklit és megkezdődhet rajta a gyakorlás.

 

Kézben az utcán

- Majd kérek egy videót Kaspar Gross első fellépéséről – mert nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy mit produkál vele – mondja Róbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!