Hírek

2016.11.04. 19:20

A hősök példát adnak - A megye településein fejet hajtottak a forradalmárok előtt

Körkép - Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésére, a hősökre emlékeztek tegnap megyeszerte.

Arany Horváth Zsuzsa

Murakeresztúron az 1956-os emlékműnél szervezett megemlékezést a forradalom vérbefojtásának 60. évfordulóján a helyi 56-os Emlékműért Polgári Egyesület. Mint Cseresnyés Pálné elnök elmondta: hagyományosan október 23-án szokták tartani megemlékezésüket, ám idén az egyesület számos tagja részt vett a fővárosban rendezett központi eseményen, ezért a helyi megemlékezést áttették november 4-re, a szovjet csapatok betörésének napjára. Pénteken az emlékműnél szentmisére került sor, amit Szász Gyula plébános celebrált. Szentbeszédében rámutatott: ’56 hőseire emlékezni, emlékeztetni kell, mert példát és erőt adnak ahhoz, hogy mindenki vállalja a maga keresztjét. Ezt követően Cseresnyés Péter államtitkár mondta el emlékező beszédét. A rendezvényen a helyiek ünnepi műsort adtak, s elhelyezték koszorúikat az emlékműnél.

Murakeresztúron Szász Gyula plébános mutatott be szentmisét Fotó: Horváth-Balogh Attila

Zalaegerszegen az Ady utcai emlékműnél a városi önkormányzat szervezésében emlékeztek az 1956-os forradalomra, annak leverésére. A méltó tiszteletadás alkalmával a Zrínyi Miklós Gimnázium diákjai működtek közre, a közös főhajtás ceremóniáját pedig a zalai 56-os hagyományőrző szövetség elnöke, Stárics Roland gimnáziumi tanár irányította. A gyásznapi rendezvényen Boronyák Nóra és Peresztegi Mira Zsófia középiskolai tanuló mondta el Benkőné Geiner Gabriella költő két versét. (A szerző 1955-ben érettségizett az egerszegi Zrínyi-gimnáziumban, majd 1956 forradalma után távozott Magyarországról, ma Kanadában él.)

Főhajtás a zalaegerszegi emlékműnél: az emlékezés szónoka, Tolvaj Márta alpolgármester, mellette Balaicz Zoltán polgármester, a háttérben Gecse Péter és Vadvári Tibor alpolgármester látható (Fotó: Katona Tibor)

A szavalatok után Tolvaj Márta alpolgármester mondta el 1956 forradalmával kapcsolatos gondolatait. A szónok felidézte a hatvan évvel ezelőtti események zalaegerszegi vonatkozásait, kitérve arra is, hogy épp az Ady utcában gyűltek össze annak idején a kommunista diktatúrát elviselhetetlennek tartó egerszegiek, itt érte őket az a sortűz, ami két ember életét (Telenkó János, Németh Imre) követelte, mellettük 29-en sérültek meg. A végsőkig elkeseredettek úgy érezték, hogy most lehetne lerázni a hazug és elvetemült diktatúrát, mely egy népnek hátra arcot parancsolva kirabolta és sanyargatta az országot, kisajátította és lezüllesztette a morált - mondta Tolvaj Márta alpolgármester az emlékezők előtt. Úgy érezték, el lehet törölni a személyes és közösségi fuldoklást , folytatta. Elhangzott, nem véletlen, hogy a világ csodálata ma is kíséri azt a 13 napot. A hatvan évvel ezelőtti november 4-e, az a vasárnap békésen indult, a szovjet tankok azonban reggel megszállták az országot, Budapestet 2000 harckocsival. Zalaegerszegen aznap 20 perc alatt fegyverezték le a határőr laktanya legénységét. A kiegészítő parancsnokság állománya csak november 6-án tete le a fegyvert. Az ukrán származású Medvegyev emberségén múlt, hogy nem volt nagyobb vérengzés. A letartóztatások 57 márciusában kezdődtek meg.

Az emlékező szavak után az emlékművet megkoszorúzták a város politikai és közéleti vezetői.

Keszthelyen péntek este a Szent Miklós temetőben, a kopjafánál tartották meg a városi megemlékezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!