Hírek

2015.12.29. 19:53

A világjárta Beck Róbert a hegesztés gyönyörűségéről, a jó hegesztők hiányáról

Zalaegerszeg – Két zsilett pengét összehegeszteni lehet, hogy Guinness rekord. Egy penge 0,1 milliméter vastag. Tíz penge ad ki egy millimétert. Ezt a szinte lehelet vékony anyagot legalább kétezer fokon összevarrni nem semmiség. A barátom ezt tudja és mellette gyönyörű dísztárgyakat is hegeszt – ajánlja figyelmembe őt az ismerősöm.

Győrffy István

Beck Róberttel, mert róla van szó, nem volt könnyű időpontot egyeztetni. Ha nem valamilyen határidős feladaton dolgozik, akkor a szenvedélyének él, apró dísztárgyakat készít rozsdamenetes, saválló hulladékból, természetesen hegesztéssel. Most már vállalkozó, megbízásokat teljesít. Azt is mondhatnánk egyenesbe jött az élete, pedig nem volt ez mindig így. Nagyon távolról indult, földrajzi értelemben Zalaegerszegtől is.

- Debrecenben születtem, ott lettem szakmunkás . Hegesztőként és autó karosszéria lakatosként végeztem. Szerettem volna kipufogó dobokat hegeszteni, de messze sodort az élet a szülőhelyemtől. Egy budapesti vállalatnál kötöttem ki, folyamatosan külföldön dolgoztam, több európai országban hegesztettem, mint amennyiben nem, de a válság tönkretette a munkaadómat.  Egy újsághirdetésre jelentkeztem az egerszegi csőszernél, s miután mondtam, hogy az AWI hegesztési technológiában is jártas vagyok, azonnal munkát adtak

- A minőségi hegesztőket az egész világon keresik. Miért nem maradt külföldön? – állítom meg a monológot.

- Azért, mert nem érzem jól magam ott, ahol nem az anyanyelvemen szólnak hozzám. Alaposan megtapasztaltam a vendégmunkás világot. Igen, jóval több a pénz mint itthon, de soha sem leszel az ott élőkkel egyenrangú. És ezt, ha nem is akarják éreztetni veled, te minduntalan érzed. Sokkal nagyobbak a lehetőségek az én szakmámban is kint, mert olyan dolgokat kell megoldani, amit itthon még elképzelni sem tudsz. Ők előbbre járnak! Ráadásul én balkezes vagyok, ami azt jelenti, hogy tudok tandem hegeszteni. Vagyis egyszerre készítünk egy varratot az összehegesztendő tárgyaknak mind a két oldalán dolgozva. Van, amit csak így lehet összehegeszteni. Például a méregdrága, egyedi, kézi készítésű autók karosszériáját. Történetesen a Rolls-Royce-ét. Ha ez nem egy időben történne a karosszéria lemez elgörbülne. Persze minden ott kezdődik, hogy meg kell ismerni az anyagok viselkedését, ami rengeteg tanulás és gyakorlás nélkül nem megy. A hegesztés, két hideg fém izzó összekötése, csodálatos élmény. Mindig az hajt, hogy mit miként lehet megcsinálni, milyen fortélyt kell bevetni a sikerhez. De maradjunk még a hazajövetelnél. Nem akartam csak a pénzt hajtani. Pedig kint sokkal jobban fizetnek. Amíg itthon egy igazán jó hegesztő jó ha ezer forintos órabérben dolgozik, addig kint megadják óránként a 30 eurót is. Nem véletlen, hogy kint a huszonegynéhány éves hegesztő srácok Porsche-val járnak. De a pénz hajtásból nem lehet kiszállni, s könnyen ott ragadhat az ember család nélkül  – mondja Róbert, aki Egerszegen lakik élettársával és a két éves kisfiával. Aztán arról beszél, hogy miért nem vonzza nálunk a fiatalokat ez a szakma ugyan úgy, mint a Porschés srácokat odakint.

Azt mondja, mert nem tudják megmutatni a gyerekeknek a szakma szépségét. Mert szakmunkásnak csak a rosszabbul tanuló maradék megy, de őket sem érdekli igazán az, amit tanulnak. Nem szerettetik meg velük az anyagban, a mesterfogásokban rejlő szépségeket. Van egy jó ismerőse, aki már alumíniumot is megtanult hegeszteni, de nem fogta meg belül az, amit csinált, elment méhészkedni.

- Én is rovarokkal akartam foglalkozni gyermekkoromban, mert ezek a parányi lények mindig is vonzottak. Most megpróbálom dísztárgyként meghegeszteni őket. Például alkottam egy szarvasbogarat, aminek a szarvait egy elhunyt bogártól kölcsönöztem. Mindent össze lehet állítani fémből. Én ezt úgy teszem, hogy látszódjon a finom hegesztés. Szemléltető tárgyakat is készítek, hogy lássák a gyerekek, így is lehet hegeszteni. Itt van például egy szamuráj kard. Azért nem végeztem el a finom csiszolását élezését, hogy jól lehessen látni, eddig minden hegesztéssel készült. A Munkácsy szakmunkásképzőben kiállítási vitrinem is volt, az igazgató szívesen fogadta az ebbéli  megkeresésemet, próbálkozásomat. A baj ott kezdődik, hogy például az AWI-t tudtommal nem is tanítják a szakmunkás iskolákban. (AWI - az argon védőgázas, wolframelektródás kivételesen tiszta, magas minőségű ívhegesztés.  Széles körben használják a nukleáris-, vegyészeti-, repülő- és élelmiszeriparban magas minőségű hegesztésekhez.) Néhány cég szakosodott a tanítására és méreg drága pénzért adnak papírt róla, de ez még nem jelent hegeszteni tudást is, ahhoz hosszú gyakorlás szükséges.

Róbert elmondja, hogy a világjárás azért fontos volt számára is. Sok olyan emberrel találkozott, akik megváltoztatták a látásmódját. Egy japántól, Okumurától a tisztelet, az alázatosság fontosságát tanulta meg, egy orosztól, aki tengeralattjárón is volt hegesztő, azt a szemléletet, hogy mindig arra kell építeni, amink van. És azt is tapasztalta, hogy a legjobb mestereket kell beállítani oktatni.

- Azt kellene célként állítani, hogy több szeretettel, s tudással beszéljünk a szakmákról.  Hogy ne akarjon mindenki számítógépek mellett papírt adogatni.  Tudni kell azt is, hogy hol a helye a szakmánknak az emberiség összes foglalkozása között, s ma már ezekhez is számítógépes ismeretek kellenek. Hegesztés, vagyis, oldhatatlan kötés nélkül már nem létezhet ez a világ. Bár hegesztő robotot konstruáltam dísztárgyként, vagy szemléltető eszközként, mindezek mögött azonban ott az ember, aki ezt létrehozta, irányítja. A dísztárgy készítés a hobbi, a legbelső érzések fémes rögzítése. De egy frankfurti bohócnak elkészítettem talán a világ legkisebb biciklijét is, amivel még fel tud lépni. Örülök, amikor látom, ezek másoknak is tetszenek.

- Kik tartják a földön? Ki mondja meg, hogy valóban szép-e az, amit létrehozott? – utalok a dísztárgy készítésre.

- Ezeknél a legfőbb véleményalkotó a párom, Kinga. Azonnal látom rajta, hogy igazán tetszik-e amit készítettem, s őszintén megmondja azt is, hogy miért nem. De e téren sokat köszönhetek a közvetlen munkatársaimnak is, s mindenkinek a Lolinernél, ahol szabadidőmben a dísztárgyakat készíthetem – válaszolja Beck Róbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!