Hírek

2017.03.21. 18:25

A víz világnapja - Félezer gyermek ismerkedhetett meg az ivóvíz előállításával

Zalaegerszeg - Sokáig úgy gondolták, hogy víz mindig lesz, de ma már a legtöbb ember belátja, ez olyan kincs, amire vigyázni kell.

Arany Gábor

Ezt a felfogást kívánta elterjeszteni és erősíteni az ENSZ, amikor 1993-ban a víz világnapjának jelölte ki március 22-ét. E napon hazánkban is számos rendezvényt tartanak, a 161 településen szolgáltató Zalavíz Zrt. például már 15 éve hirdeti meg e témakörben a rajzpályázatát. Ennek eredményhirdetését kedden tartották meg a megyeszékhelyi központi telephelyükön módot adva arra is, hogy a gyerekek megismerkedjenek a cég működésével is, azaz, mi minden szükséges ahhoz, hogy a poharakba tiszta ivóvíz kerüljön.

Molnár László az árokásó géppel tartott nagy sikert aratott bemutatót a gyerekek számára Fotó: Pezzetta Umberto

- A rajpályázatra háromszáz alkotást küldtek be óvodások, iskolások - árulta el érdeklődésünkre Arnhoffer András, a cég elnök-vezérigazgatója. - Az eredményhirdetés mellett lehetőséget biztosítunk az óvodáknak, iskoláknak, hogy a gyerekek nyílt napon ismerkedjenek meg az ivóvíz előállításának folyamatával. A jelentkezőkért buszt küldünk, tehát az utazással sincs gondjuk. Az érdeklődést jelzi, hogy ma ötszáz gyerek látogat el ide, több csoportot vissza is kellett utasítanunk, őket májusban fogadjuk - tette hozzá.

Az elnök-vezérigazgató a programmal a szemléletet kívánják alakítani, és erre legfogékonyabbak a gyermekek. Emellett titkon remélik, hogy látogatóik közül néhányan felnőttként majd munkatársuk lesz. A pályaműveket három kategóriában zsűrizték, tizenhárom díjat adtak át. Az elismerésben részesült pályázókat Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere is köszöntötte. Beszédében utalt arra, hogy az emberiség történetében mindig meghatározó szerepet játszott a víz. Hiszen Földünk nagy részét borítja, testünk hatvan százalékát alkotja. Emellett elismeréssel szólt a Zalavíz Zrt. által szolgáltatott egészséges ivóvízről és arról, hogy a cég másfél évtizede csatlakozott a világnap programjához.

Díjazottak: óvodások különdíj, Gróf Mánuel (Kodály úti óvoda), I. helyezett, Laska Bianka (Belvárosi I. sz óvoda); alsó tagozat különdíj: Zóka Panna (Ady iskola), I. helyezett, Hári Hanna (Öveges iskola); felső tagozat különdíj, Matolcsy Kíra (Petőfi-Dózsa iskola), I. helyezett, Lekics Viktória (Béke ligeti iskola), és különdíjat kapott Gergely Renáta (Zrínyi gimnázium)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!