Hírek

2017.06.01. 12:31

A vonat ütközőjén nem lehet utazni...

NAGYKANIZSA - Országos utasbiztonsági kampányt indított a MÁV Zrt., azért, hogy felhívják az utazóközönség figyelmét a biztonságos vasúti közlekedésre. Tegnap a kanizsai vasútállomáson tesztet tölthettek ki, illetve tájékoztató füzeteket is kaptak az emberek.

Pásztor András

A MÁV, a MÁV-START és az illetékes megyei balesetmegelőzési bizottságok azért indították az országos kampányt, mert az elmúlt években több súlyos vasúti baleset is történt.

– Tavaly 21 utasbaleset történt csak Somogy, Fejér, Tolna és Baranya megyében, ráadásul ezekből három súlyos sérüléssel végződött – árulta el Orbánné Smátrola Beáta, a MÁV Zrt. Biztonsági Főigazgatóságának területi illetékese, aki hozzátette: 2015-ben országszerte közel 200 utas szenvedett balesetet a vasút területén.

A vasút dolgozói  tájékoztató füzetekkel hívták fel az utasok figyelmét a biztonsági előírásokra. Tegnap a kanizsai vasútállomáson Szabados Józsefné (középen) is válaszolt a kérdésekre   Fotó: Szakony Attila

A kampány keretében több dologra is felhívják az utazók figyelmét a rendőrök és vasútas szakemberek. Egyrészt arra, hogy a járt utat nem szabad feladni a járatlanért, azaz mindig a kijelölt vasúti átjárókat, alul- és felüljárókat kell igénybe venni a vágányok közötti rövidítések helyett. Szintén fontos üzenete a kampánynak, hogy csak és kizárólag álló járműre lehet felszálni, s csak álló járműről lehet leszálni. Ha valaki rossz vonatra száll fel, ne ugorjon le, ne húzza meg a vészféket, kérje inkább a kalauz segítségét. A kampány keretében a vagyonbiztonság is szóba kerül, az utasok figyelmét arra is felhívják, hogy csomagjaikat ne hagyják őrizetlenül.

– Elég gyakran utazok vonattal, de balesetet még nem szenvedtem, s azt tapasztalom, hogy az utasok, még a fiatalok is betartják az alapvető biztonsági szabályokat – állította Szabados Józsefné, aki tegnap éppen Murakeresztúrra utazott Nagykanizsáról.

A vasúti dolgozók persze láttak, hallottak néhány hajmeresztő történetet.

– Nem véletlenül került bele kérdésként a mostani tesztbe, hogy a vonat ütközőjén lehet-e utazni, pár évvel ezelőtt ugyanis valaki ezt komolyan ki akarta próbálni – emlékezett vissza Orbánné Smátrola Beáta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!