Hírek

2016.11.23. 11:33

A zalaegerszegi születésű Szabó László a Magic the Gathering világbajnokságon képviselte hazánkat!

Múlt héten volt szerencsénk beszélgetni a társas-,és kártyajátékok aktuális helyzetéről Baksa Péterrel.

Mikó-Baráth György

Péternek köszönhetően egy rövid betekintőt kaptunk már a világ legnépszerűbb „gyűjtögetős” kártyajátékáról a Magic the Gathering-ről. Ezen játék világversenyén kifejezetten szép eredményeket ért már el az aktuális magyar csapat, kiemelendő, hogy a tavaly előtti világbajnokságon másodikok lettek hazánk fiai. Idén november 18-20-a között rendezték a Magic the Gathering VB-t. A két évvel ezelőtti nagy siker után, idén esélyesként érkeztek a magyar fiúk Rotterdamba. A csapat tagja volt a zalaegerszegi születésű, Szabó László, akit felkerestünk, hogy mesélje el nekünk, miként lett egy zalai fiú az ország egyik legjobb Magic the Gathering játékosa.

Szabó László

Lacitól megtudtuk, hogy középiskolás koráig élt a zalai megyeszékhelyen, ahol informatikát tanult és a Titánok jégkorongcsapatot is erősítette. Ma már egy budapesti kitérő után Osloban él. Kártyás karrierjének alapjait gyermekkorában tette le. „A játékkal először nagyjából 7 évesen találkoztam. Egy rokonom hozott pár kártyát, aminek nagyon tetszett a rajza. Mai napig megvannak azok a lapok. Komolyabban 12 éves koromba kezdtem el vele foglalkozni, akkor már ténylegesen értettem is, hogy miről szól a játék”

Lászlót megkértük, magyarázza el nekünk laikusoknak, miről is szól az a több millió ember által kedvelt kártyajáték.

„A játékot lényegében sakk és a póker keverékének mondanám. Két játékos játszik egymás ellen. Mindketten 20 élettel kezdenek, mind külön, saját maguk által összeállított kártyapaklival. Minden kártya más és más. Vannak köztük lények, varázslatok, ereklyék, fegyverek, különböző fajok, mint például elfek, goblinok, zombik, lovagok. Ezen lapokat lehet „megidézni” s ezek segítségével kell legyőzni az ellenfelet. A játékban fontos a matek és jó stratégának is kell lenned, de a legfontosabb mégis az, hogy a játék során végig nyugodt tudj maradni!”

A magyar csapat

Ha egy személy válogatott, legyen az bármilyen sport, alapvető feltétel, hogy az adott sportág egyik legjobbja legyen. Kíváncsiak voltunk, hogy miként lehet bekerülni a magyar Magic the Gathering válogatottba. „Minden évben van pár kiemelt fontosságú verseny, szerte a világon ugyanabban az időpontban. Ezeket meg kell nyerned, vagy minél jobb helyezést elérned, hogy bekerülhess a VB csapatba. Ezekre a versenyekre kell egy minimum 2 hónapos felkészülési idő, hiszen nagyon erős a magyar mezőny, mindenki be akar kerülni! Egy verseny megnyerése biztos, hogy kell ahhoz, hogy valaki válogatott legyen!”

Miután László említette a 2 hónapos „edzést” egy verseny előtt, feltettük a kérdést, hogy heti szinten hány órát kell foglalkoznia a játékkal, hogy továbbra is ezen a szinten maradjon. „Mivel én már 17 éve játszom, régi motorosnak számítok. De még így is heti 6 órát legalább kell gyakorolnom, utána néznem az újdonságoknak. Ez a heti 6 óra egyébként nem számít soknak, vannak, akik napi 3 órát minimum foglalkoznak a játékkal.

A verseny helyszíne

Lacinak és a magyar csapatnak idén sajnos nem sikerült átütő sikert elérni a világbajnokságon.

„Idén Hollandiában, Rotterdamban volt a VB. Minden évben más helyszínen rendezik meg. 72 ország legjobbjai vívnak, s a verseny több napos. Minden nap 7 forduló van bizonyos formátumokból és a nap végére mindig feleződik a létszám. Mi sajnos első nap kiestünk a többi, verseny előtt esélyesnek kikiáltott csapattal együtt, mint például a franciák, vagy a japánok. Egy valamit nem szabad elfelejteni, hogy ez egy kártyajáték. Tehát ha éppen rosszul húzol, akkor bizony nagyon nehezen nyerhetsz, kell némi szerencse is, s abban nekünk nem volt részünk az idén. Ettől függetlenül számomra hatalmas élmény volt, először vehettem részt világbajnokságon. Olyan játékosokkal játszhattam, akiktől fiatalabbként autogramot akartam, most pedig egy asztalnál játszhattunk, ez nekem óriási megtiszteltetés!”

Végül a jövőt firtató kérdésünkre egy velős és nagyon elszánt választ kaptunk Lászlótól.

„A legfontosabb tervem a jövőt illetően, hogy jövőre meg kell nyernünk a világbajnokságot!” Mi mást írhatnánk, minthogy sok sikert kívánunk ehhez!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!