Hírek

2016.05.29. 13:01

A zalai értékeket ünnepelték - Azt is üzeni a fiataloknak, hogy igenis, lehet boldogulni a szülőfaluban

Felsőrajk – A szeptembertől induló egyetemi közösségi központok is a helyben maradást szolgálják – ezt dr. Palkovics László, felsőoktatásért felelős államtitkár mondta a szombaton megrendezett hagyományos termelői vásárban.

Horváth-Balogh Attila

A Közép-Zala Gyöngyszemei Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület által szervezett, éppen négy évvel ezelőtt Vigh László (Fidesz) akkori polgármester, most országgyűlési képviselő ötletéből elindított Felsőrajki Nemzetközi Térségi Kiállítás és Vásár, Kulturális és Gasztronómiai Seregszemle célja már a kezdetek óta deklaráltan az, hogy a helyi termékekre irányítsa a figyelmet, illetve erősítse a közép-zalai települések összetartozását. A mostani vásáron harmincnál is több termelő jelent meg.

A vásár látogatóit, köztük az Egeraracsáról, Zalaszentmártonból, Szentpéterúrról, Nemesrádóról és a történelmi Zala megyéhez tartozó, ma már határon túli magyarlakta területekről érkezett vendégeket Vigh László köszöntötte, majd dr. Palkovics László lépett a mikrofonhoz.

– A felsőrajki vásár kiváló lehetőség arra, hogy megismerjük a térség termékeit, kultúráját és megtartó erejét a helyi termelők jelenléte révén – jelentette ki. – A termelők és a fogyasztók találkozása nem csak egy kellemes élmény, jóízű beszélgetés, hanem az asztalunkra kerülő ételek, italok, a mindennapjainkban használt tárgyak megszemélyesítése. Nem névtelen és arctalan termékeket teszünk a kosarunkba, hanem egy-egy „arcot", s így kitartó, szorgalmas munkát tudunk kötni minden portékához. „Okos legyél, helyit vegyél!" – a vásár szlogenje, s ennél jobban nem is lehetne megfogalmazni: nem elég, ha tudunk a környékbeli kézművesekről, termelőkről; ahhoz, hogy ők a hosszú évek alatt megszerzett szakmai tapasztalataikat egyszer tovább tudják adni, vásárlókra is szükség van. Ezért minden ilyen vásár bátorítás is a térség fiataljainak, hogy a boldogulás lehetőségét nem csak Budapesten kell és lehet keresni. A közösség igényli a helyi értékeket, számít azokra, akik helyben keresik a boldogulásukat. Külön öröm számunkra, hogy ebbe a munkába immáron az önkormányzatok is bekapcsolódtak és egyre nagyobb szerepet kapnak a közösségi feldolgozók révén a helyi termékek előállításában.

Hozzátette: az egyetemi közösségi képzőközpontok őszi indításával is a helyben boldogulás esélyét növelnék.

A vásárban Vigh László, dr. Palkovics László, Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke és Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere összemérte hébérszívó képességét is – és az államtitkár volt a leggyorsabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!