Hírek

2016.07.13. 14:29

Abban bíznak, lesz fejlődés - A Mura-menti település önkormányzatának 5 pályázata vár elbírálásra

Fityeház – Pályázati forrásokra alapozva több fejlesztést is terveznek a horvát ajkú településen a közeljövőben, tudtuk meg Tatai István polgármestertől.

Horváth-Balogh Attila

– Hamarosan benyújtjuk az 5. pályázatunkat, az elmúlt időszakban már négyet beadtunk, reményeink szerint ezek az elkövetkező évek fejlődésének zálogai – bocsátotta előre a polgármester. – Az egyik pályázatunk a világháborús emlékmű felújítását célozza, mintegy 2 millió forint értékben. Ha nyernénk, egy füst alatt az emlékmű környezetét is rendbe tudnánk tenni, reményeink szerint azt már saját erőből. Másik pályázatunkat a Belügyminisztériumhoz adtuk be, innét a Kossuth, az Alkotmány és az Ady utcák járdaépítéséhez remélünk forrásokat. Ez a pénz várhatóan csak a 850 méter hosszú járdaszakasz egyik felének elkészítéséhez lesz elég, a másik felére a konszolidációból kimaradt települések számára kiírt állami pályázaton szeretnénk támogatást elnyerni. A beruházás 21 millió forintba kerülne. A megromlott állapotú járdaszakaszt felszedjük, s térkőburkolatot kap a felület. Szeretnénk, ha a járda és az ingatlanok közötti területen a lakók virágosítanának, hogy szép, esztétikus legyen a főutcánk. Szeretnénk továbbá a volt iskolaépület felső szintjének energetikai korszerűsítését elvégezni, illetve elképzeléseink szerint az egész épület komplett hőszigetelést kapna.

Az ebédet kiszállító Takács Ferencné és Tatai István az újonnan elnyert utánfutós kerékpárral. Fotó: Szakony Attila

Tatai István hozzátette, a most a polgármesteri hivatalnak, könyvtárnak, orvosi rendelőnek és védőnői szolgálatnak helyet adó épület alsó szintjének felújítását már korábban elvégezték, de azokból a munkálatokból kimaradt a nyílászárók cseréje. Ezt is pótolnák. Hozzátette: 5. pályázatként pedig egy határon átnyúló, Mura-régiós projekt keretében a sportöltözőt alakítanák át a kerékpáros turizmust szolgáló pihenőhellyé 50 millió forint értékben – s van rá igény, hiszen erre vezet a Mura-Dráva Eurégió kerékpárútja. A polgármester jelezte: nagy szívfájdalmuk, hogy a településük egyik építészeti értékét, a műemléki védettséget élvező Piéta-szobor restaurálását ezidáig még nem tudták elvégezni. A munkálatok 2 millió forintba kerülnének, engedélyes tervek vannak a restaurációhoz, pályázati támogatást azonban csak 50 százalékos mértékben lehet igénybe venni – a másik egymilliót pedig nem tudja hozzátenni a település. Némi remény azonban most felcsillanni látszik, lehet, hogy az egyházzal közösen sikerül beadniuk egy kedvezőbb támogatási arányú pályázatot.

– További jó hír, hogy nyertünk egy utánfutós kerékpárt, amivel az ebédet tudjuk kiszállítani azon időseinknek, akik már nehezen mozognak – fűzte hozzá a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!