Hírek

2016.04.04. 11:12

Abortusz tizenévesen - Fogamzásgátlás: a fiúk és a szülők felelőssége is

Abortusz 13 évesen vagy 32 évesen tizenegy terhességmegszakítás – ilyen sorsokkal is találkozott a családvédelmi szolgálat védőnője. Vannak, akik nem ismerik a fogamzásgátló módszereket, vannak, akik úgy gondolják, ha nem akarnak gyermeket, nem eshetnek teherbe, s vannak, akiknek nincsen pénze fogamzásgátló szereket használni, az abortuszra azonban előteremtik e pénzt: eladva aranyaikat, telefonjukat.

Keszey Ágnes

Egy asztal, egymással szemben két fotel, a polcon egész csomag, az asztalon egy darab papír zsebkendő – ez a látvány fogadta e sorok íróját a családvédelmi szolgálat irodájában.

„Gyakori itt a sírás, ezt a nemrég itt járt páciensem hagyta itt" – kezdte a beszélgetést dr. Divinyiné Zsoldos Zsuzsanna. A Kormányhivatal Keszthelyi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályára a családvédelmi szolgálat védőnőjéhez ugyanis leggyakrabban azért érkeznek a nők, mert terhességmegszakításra nyújtanak be kérelmet.

– Különböző, hogy ki hogyan éli meg. Van, aki az elsőt is nehezen, de van, aki a tizediket is könnyen viseli – folytatta a védőnő.

– A tizediket?

– Igen, vannak visszatérő „vendégeim", minap  egyikük a tizedik terhességmegszakítás után nemrég újra abortusz iránti kérelmet nyújtott be – mesélte a családvédelmi szakember.

– Hogyan fordulhat ez elő?

– Húsz évesen érkezett először, most harminckét éves. Vannak gyermekei és nemrég intéztük az újabb abortuszt. Mindig azzal búcsúzik el: „megyek és spirált rakatok fel". De soha nem jut odáig, mert az anyagi lehetőségei korlátozottak. Összeadtuk a múltkor: több mint százezer forintba kerültek az abortuszok. Kell az ételre, a gyerekre, a rezsire, a megélhetésre a pénz. A védekezésre nem költ, az abortuszokra pedig mindig van valahonnan pénz (egy terhességmegszakítás ára jelenleg 29710  forint, de bizonyos esetekben 8913 forintra is csökkenthető). Mindenki összeszedi rá valahogyan a pénzt: zaciba teszi az értékeit, eladja az ékszerét,  a hifit, a telefont- az abortuszra előteremtik, a védekezésre nem – mesélte dr. Divinyiné Zsoldos Zsuzsanna.

Sok családban ma  is tabutéma a szexualitás, a fiatalok felvilágosítása, és a fogamzásgátlásról sem szívesen beszélnek a szülők gyermekükkel - tapasztalja dr. Divinyiné Zsoldos Zsuzsanna
Fotó: Keszey Ágnes

A szakember a közelmúltban a Keszthelyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum „Útkeresők, Útvesztők" programján tartott előadást középiskolásoknak a családtervezésről, a fogamzásgátlási módszerekről. Akkor a fiataloknak elmesélte: sok hasonló korú lánnyal találkozott már, aki terhessége megszakítását kérte. Felidézte azt is: volt 13 éves páciense, s most lapunknak is szólt tapasztalatairól.

– A legfiatalabb ügyfelem volt, nem sokkal azelőtt kezdett nemi életet élni. 14 éves lányok, nyolcadik osztályosok már többen is voltak az évek alatt. Abba is gondoljunk bele, ha a fiatal lány néhány aktus után a műtőasztalra kerül, mennyire viseli meg a lelkét és hogyan alakul utána a nemi élete – hívta fel a figyelmet a családvédelmi szakember, aki adatokat is sorolt: a terhességmegszakítást kérők több mint fele a húsz-harminc év közötti. Legidősebb ügyfele ötven éves volt. S bár az abortuszok száma az elmúlt években folyamatosan csökken, a statisztika elgondolkoztató.

– Tavaly 176-an érkeztek azzal a szándékkal, hogy abortuszra jelentkeznek: 173 kérőlapot írtam, közülük 27 -en 15-19 év közöttiek voltak. A 173 kérelmezőből 92 fő először volt itt. 13 fő két éven belül, 21 nő pedig egy éven belül már járt itt terhességmegszakítást kérve. Többségüknél ott véget ér a történet, hogy túl van az első abortuszán: aztán vagy nem gondol arra, hogy megint megtörténhet, vagy nincsen pénze a védekezésre. Volt olyan páciensem, aki a terhességmegszakítás után nyolc héttel jelentkezett újabb abortuszra.

– Mennyire partnerek a partnerek fogamzásgátlásban?

– Nagyon nem. A fiúk úgy vélik, az a lányok dolga. Tapasztalataim szerint a felnőtt férfiak, férjek, élettársak, barátok sem. Emlékszem, egyszer egy férfi azt mondta, ő tíz százalékban felelős azért, hogy megfogant a magzat. Mikor kérdeztem, hogy ez mit jelent, azt mondta: ő ott volt, tudja, hogy az ő spermája kellett hozzá, de a védekezés a felesége dolga lett dolga. A magyar férfiak nagy része nem gondolja azt, hogy neki is foglalkoznia kellene a fogamzásgátlással, még akkor sem, ha a feleségnek, élettársnak diagnózis alapján ellenjavallt valamelyik módszer alkalmazása. Pedig a (vasectomia) ondózsinór lekötés megoldás lehet, ha egy férj elmúlt negyven éves, de borzasztó nagy az ellenállás a férfi meddővé tétellel szemben. Az óvszert sem kedvelik: sokan azt mondják az élményt tompítja – s a fiatalok nagy része is így gondolja. Én mindig azt mondom: ha a lány, a nő úgy dönt, akkor bizony megszüli a gyermeket. Lehet, hogy a partner a terhességmegszakítás súlyát nem fogja fel, de vajon mi történik, ha megszületik a gyermeke, apa lesz – akár tizenévesen? Ez is át kellene gondolni, amikor azt mondják, hogy nem az ő dolguk a védekezés – emelte ki dr. Divinyiné Zsoldos Zsuzsanna.

Életre szóló döntés mindez, csakúgy, mint ahogy a szexuális élet kezdete, az ezzel kapcsolatos élmények, emlékek is meghatározóak. Ezért aztán fontos, hogy mikor és hogyan történik az első együttlét. Recept nincs az ideális időpontra és helyzetre, de jó tanáccsal tud szolgálni a családvédelmi szakember.

– Én mindig azt mondom, mindenki akkor kezdjen nemi életet élni, mikor felnőtt arra, hogy megélje. Az élet első szexuális élménye mindenki számára maradandó. Ha a fiatal úgy éli meg, hogy testileg és lelkileg is felnőtt, akkor rendben van. De az, hogy ez mikor történik meg, az szubjektív: van, aki korábban, van, aki később serdül. A lényeg, hogy érjen meg rá. Ne brahiból, ne kíváncsiságból, ne azért, mert a barátja, barátnője, osztálytársa már túl van rajta.

– Ma, amikor számtalan forrásból juthatnának információkhoz a fiatalok, hogyan fordulhat elő, hogy ennyire nem ismerik a védekezési módokat?

– Nem azokat az oldalakat, nem azokat az információkat keresik, amiből tanulni lehet. Nem általános, de előfordul, hogy vannak fiatalok, akik rendszeresen néznek pornóoldalakat. Gyakran csak egymás között beszélik ki a fogamzásgátlási módszereiket, de bizonyos esetekben  nem jó, az, amit átadnak. Használnak óvszert: vannak akik szednek fogamzásgátló tablettát, de néha rendszertelenül – idézte fel tapasztalatait a szakember. Hozzátette: annyi lyukas gumi óvszer nem létezik, mint ahányról ő hallott. Tavaly ötven páciense mesélte azt, hogy óvszerrel védekezett, de mégis teherbe esett -  ez az az arány minden évben hasonló. A beszélgetések során – főként a fiataloknál – azonban legtöbbször kiderül: nem minden aktusnál használtak óvszert.

– S mikor rákérdezek, hogy miért, akkor azt válaszolják: én úgysem lehetek terhes, s közben itt ül velem szemben, abortuszra jelentkezve. S én visszakérdezek: „Menstruál? Igen. Él nemi életet? Igen. Védekezik? Nem." De mégiscsak teherbe esett, hiába hiszi bárki, hogy ővele nem fordulhat elő – idézi fel a szakember, aki szomorúan tapasztalja: a felvilágosult XXI. században kevés szülő beszélget a gyerekével a szexualitásról, a fogamzásgátlásról és a nemi betegségek megelőzéséről.

– Még mindig úgy érzem, tabutéma. Nem beszélünk erről, majd az élet megoldja – gondolják sokan – és ezért kerülnek ilyen helyzetbe a gyerekek. Annál szörnyűbb nincsen, amikor itt ül a tizenéves kislány, anyukával vagy apukával együtt és a szülőtől azt hallom: „én mindent elmondtam". Aztán amikor négyszemközt beszélgetek a tizenévessel azt mondja: de az anya semmit nem mondott – s biztos, hogy ezt nem poénból és nem hárításból mondja. De azt is fontosnak tartom, hogy az iskolában legyen lehetőség erről beszélni. Én rendszeresen tartok előadásokat, de egy osztályba egyszer jutok el. Most is voltam egy iskolában, és nem sokkal utána két ügyfelem is érkezett onnan. Hozzám ugyanis nem csak terhességmegszakítás miatt lehet jönni: bárkit várok, fiatalt, felnőttet: családtervezési tanácsadásra, mindenkinek segítek megtalálni a megfelelő fogamzásgátlási módszert. Én elsősorban a gumi óvszert ajánlom a fiataloknak, mely a nemi úton terjedő betegségek ellen is véd. De ezen túl is számos lehetőség van: a hormonmentes fogamzásgátlók vagy ha a nőgyógyász is úgy ítéli meg, akkor a hormontartalmú tabletták, a tapasz, a hüvelygyűrű- emelte ki dr. Divinyiné Zsoldos Zsuzsanna, aki a szülők felelősségére visszatérve hozzátette: ismerniük kell gyermeküket ahhoz, hogy megtalálják a megfelelő életkort és pillanatot a szexualitásról szóló beszélgetésre. A jó kapcsolatot pedig nem ekkor kell kiépíteni, hanem már a születéstől kezdve folyamatosan.

– Abban a családban, ahol bizalom van a szülő-gyermek között mindent meg tudnak beszélni egymással, vélhetően könnyebben lehet foglalkozni e témával. Többnyire nem is az ilyen családban élő gyerekek kerülnek olyan szexuális kapcsolatba, amelynek még nincsen ott az ideje. Gondolom, a túl korán kezdődő, a védekezés nélküli nemi élet jobbára azoknál a fiataloknál jellemző, akik nem tudnak kivel beszélni minderről?

– A beszélgetésnek óriási szerepe van. Ha gyermekkortól folyamatos a párbeszéd, a tinédzser odamegy a szülőhöz és tőle fog kérdezni. A bizalmas családi légkörben nevelkedő fiataloknál ritkán fordulnak elő tragikus történetek. Tapasztalataim szerint elvált szülők gyerekénél sokkal gyakrabban fordul elő terhességmegszakítás.

A figyelem nagyon fontos. Én is mindig arra törekszem, hogy aki eljön hozzám, abortuszra  jelentkezve, s megtörténik a műtét, utána is maradjon ember, maradjon nő, lehessen feleség, anya, s tudjon tovább haladni az életben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!