Hírek

2016.06.14. 15:17

Adakozzunk vagy tegyük zsebre?

Nagykanizsa – „Ne adjanak pénzt a templom lépcsőjénél kéregető koldusoknak, mert azt italra költik”.

Szabó Zsófia

Ezt a felhívást tette közzé nemrégiben Szűcs Imre, a Jézus Szíve Templom plébánosa, a szentmisék során és az egyházközség honlapján. Elmondása szerint mindezt azért tette, mert a város „ikonikus”arcainak számító kéregetők a híveket terrorizálva, részegen koldultak. A kapott adományt nem ennivalóra, hanem italra költötték.

– Korábban rendszeresen segítettük őket, ám visszaéltek vele – mondta az atya.

Szűcs Imre arról is beszélt: többször előfordult olyan eset, amikor a szentmise alatt zaklatták a hívőket, csapatostól a koldusok.

– Aki pedig nem adott nekik pénzt, azt kemény szavakkal ócsárolták – szögezte le a plébános, aki hangot adott annak is, hogy a plébánia hivatalban mindennapos vendégnek számítottak a kéregetők.

Fotó: Szakony Attila

– Sokáig etettük őket – folytatta az atya. – Ám kis idő múlva olyannyira elpimaszodtak, hogy ez is kevés volt nekik, mert nem alkoholt, hanem ételt kaptak.

Amikor a koldusok józanok voltak, próbáltak a lelkükre hatni, akik viszont meg sem hallották a segítő szót.

– Már a hajléktalanszállóról is kitiltották viselkedése miatt azt a néhány embert, akiről beszélek – fűzte tovább az atya. – Így a Deák téren, és annak környékén múlatják előszeretettel az időt, s viselkednek rendbontó módon.

A Szentírás kimondja, hogy az éhezők számára meg kell törni a kenyeret.

– De ez a mindennapi betevőre vonatkozik, nem az alkoholra és a cigarettára – tette hozzá a plébános.

Imre atya jelezte: a hívek nagy része egyet értett ezzel a kéréssel, ám mégis volt olyan, aki mindezt nem keresztényi cselekedetnek minősítette, különösen egy paptól.

– Annak javaslom, költöztesse a saját környékére egyik-másik koldust, és akkor majd megérti, miről beszélek.

Szűcs Imre hangsúlyozta: a híveket arra kéri, ha segíteni szeretnének a szegényeken pénzzel, azt közreműködésükkel, vagy a segélyszervezeteknek fenntartott számlaszámon tegyék meg, így a segítség jó helyre megy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!