Hírek

2014.08.21. 12:35

Adósságkezelés közmunkával: hátralékukat csökkenthetik az önkormányzati lakások bérlői

Zalaegerszeg - Már 45-en dolgoznak Zalaegerszegen abban az új közfoglalkoztatási programban, amellyel az önkormányzati lakásokban élő hátralékos bérlők csökkenthetik adósságukat.

Horváth A. Attila

Farkas Tibor annak az önkormányzati lakásnak a felújításán dolgozik, amelyben tűz okozott károkat a múlt héten. A háttérben Pais Kornél. Fotó: Katona Tibor

Júniusban indította el a közfoglalkoztatást szervező önkormányzati cég 11 hónapos mintaprogramját belügyminisztériumi támogatással, 100 százalékos pályázati finanszírozással. A foglalkoztatottak létszáma még bővül, a tervek szerint ugyanis 55 regisztrált álláskereső kap lehetőséget arra, hogy a közmunkáért járó bérből csökkentse (bérleti vagy közüzemi) díjtartozását.

Aladi Gusztáv ügyvezető igazgató lapunknak elmondta: az első hónapban a résztvevőknek kifizetett bérből több mint 400 ezer forint folyt be az önkormányzati lakásállományt kezelő kft.-hez, ennyivel máris csökkent tehát a városi cég kintlévősége. A 11 hónap alatt, teljes létszámmal kalkulálva 5-7 millió forint bevétel is származhat ebből a forrásból. Az sem elhanyagolható körülmény, hogy a közfoglalkoztatottak nem segélyt, hanem annál jóval magasabb munkabért kapnak, s a pénznek csak egy részét kell törlesztésre fordítaniuk.

– Egyedileg állapodunk meg mindenkivel a béréből levonható összegről, általában havi 5-15 ezer forintot különítünk el a hátralék csökkentésére. Tehát az adósságrendezés megkezdése és a munkalehetőség biztosítása az elsődleges cél. Az is fontos hozadéka a programnak, hogy a közfoglalkoztatottak által előállított érték helyben marad, munkájuk a városban hasznosul. 25 főt közvetlenül mi foglalkoztatunk, továbbá a kft.-nél és önkormányzati fenntartású intézményeknél dolgoznak a program résztvevői – fejtette ki Aladi Gusztáv. Hozzátette: segédmunkásként, karbantartóként, motorfűrész-kezelőként, adminisztrátorként és csoportvezetőként helyezkedhetnek el a munkavállalók.

Mindenkivel egyedileg állapodnak meg a törlesztésre fordítható összegről, mondta el Aladi Gusztáv. Fotó: Katona Tibor

– A program keretében kialakítottunk egy jelenleg 12 főből álló csoportot. Ezek az emberek az önkormányzati tulajdonú lakásokban végezhetnek el kisebb felújítási, karbantartási, illetve takarítási munkákat – tudtuk meg Pais Kornéltól, a kft. ügyvezető igazgatójától. Mint mondta, a beosztást igyekeznek úgy összeállítani, hogy a bérlők elsősorban saját lakókörnyezetük rendezéséhez járulhassanak hozzá. Van olyan résztvevő is, akivel szemben már jogi eljárások indultak a felhalmozódott tartozás miatt, ám szeretne a lakásban maradni, ezért utolsó lehetőségként elvállalta a felajánlott munkát.

A Belügyminisztérium azzal a céllal hirdette meg országos pályázatát, hogy másutt is hasznosítható, egyedi ötletet tartalmazó közfoglalkoztatási mintaprogramokat állítsanak össze a jelentkezők. A Dunántúlon egyedül a zalaegerszegi pályázat nyert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!