Hírek

2017.02.13. 17:14

Akár nyolcezer forint is lehet a büntetés

Zalaegerszeg - Egyre többen bliccelnek a buszokon, annak ellenére, hogy a büntetés szigorodott: emelkedtek a zalaegerszegi helyi járatokon a szabályszegésekért fizetendő pótdíjak. Aki jegy nélkül próbál utazni, alaposan ráfizethet.

Rákos Bianka

- Idén január 1-jétől a Zalaegerszeg önkormányzatával kötött közszolgáltatási szerződés alapján a pótdíj összege a helyi autóbuszjáratokon 7040 forintról 8000 forintra, a bemutatási díj összege 340 forintról 1300 forintra emelkedett - tudtuk meg Kuti Piroskától, az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. munkatársától.

Kitöltetlen bérletek már régóta nagy számban fordulnak elő a helyi járatokon, de a bliccelések száma is megnőtt az utóbbi időben. Kuti Piroska közölte: 2016 januárjához képest idén januárban harmincnégy százalékkal emelkedett a pótdíjazások száma.

Pénzbüntetést az előbb felsoroltak mellett leggyakrabban kezeletlen menetjegyért, a bérletigazolvány hiányáért és a kedvezményes bérletre való jogosultság igazolásának hiánya miatt szabnak ki az autóbuszokon.

Gyakran próbálnak érvénytelen diákigazolvánnyal utazni a helyi járatokon. A büntetés összege emelkedett az idei évtől Fotó: Katona Tibor

Bizonyos esetekben a pótdíj összege csökkenthető. Például ha az utast megbüntetik, mert a buszon nem tudja igazolni, hogy jogosult a kedvezményre, de utólag bemutatja a megfelelő iratot, adott esetben az érvényes diákigazolványát. Ilyenkor a pótdíj összege mérséklődik az 1300 forintos bemutatási díj összegére, tájékoztatott Kuti Piroska.

A bérletek, igazolványok utólagos bemutatására 48 órán vagy két munkanapon belül van lehetőség.

Sokan nem tudják, hogy mi mindenért kaphatnak még büntetést a hiányzó vagy érvénytelen bérlet, illetve menetjegy mellett. Akár a kutya szállításakor is megbüntethetik az utast, ha nincs az állaton póráz és szájkosár, vagy nem vettek külön jegyet neki. Az autóbusz beszennyezése is büntetést von maga után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!