Hírek

2013.03.25. 17:49

Alapítvány szervezett egészségügyi felmérést hajléktalanszállón

Zalaegerszeg - Száztíz per hetvenes vérnyomás, tökéletes légzésfunkció, normális koleszterin- és vércukorszint. Szanyi László megnyugvással hallgatja az adatokat.

Arany Gábor

Akár elégedett is lehetne az 56 éves férfi, de elárulja, egyéb betegsége miatt rég kikerült az állandó munka világából, szívkatéterezésen is átesett és másfél éve hajléktalanszállón él. Ott találkoztunk vele hétfőn délután, mert zajlott az egerszegi Euroszínvonal Alapítvány szervezte egészségügyi állapotfelmérés.

- Érdemes ide eljönni, mert gyorsabb, egyszerűbb így, mintha minden vizsgálathoz időpontot kellene kérnünk és utána hetekig járhatunk a rendelőintézetbe - magyarázta Szanyi László, miért jött el, és szavait a közben megtelő váróterem is igazolta.

Fercsák Balázs mentőápoló Szanyi László vérnyomását méri

Lendvai Róbert mentőápoló vércukorszintet mér

Dr. Ágostonné Kovács Ildikó klinikai fogászati higiénikus végezte a szájüregi szűrést

A 2007 óta működő, egyebek mellett szociális tevékenységet vállaló civil szervezet közel másfél millió forint támogatást nyert arra, hogy segítsen egészségügyi szolgáltatásokhoz jutni hátrányos helyzetűeket, illetve fogyatékkal élőket. Erről már Friss Szabolcs, az Euroszínvonal alapítója beszélt. A hónap végéig tartó programot decemberben indították el és Nagykanizsán, Zalaszentgróton, Zalaegerszegen eddig már közel másfélszáz emberhez jutottak el, és további félszázan élhetnek a lehetőséggel.

Hétfőn a mentőszolgálat munkatársainak segítségével a szokásos, alapvető paraméterek mellett testtömeg-indexet és testzsír-százalékot is megmérték, valamint szerét ejtették a szájüregi szűrésnek. Ez utóbbit dr. Ágostonné Kovács Ildikó klinikai fogászati higiénikus vállalta magára.

Az állapotfelmérést, az előzetes kórképre irányuló célzott kérdőíves kikérdezéssel is kibővítették, az adatok értékelést pedig átadják a Vöröskeresztnek, közölte Friss Szabolcs.

Az eddigiekből az már látszik, hogy felmérésben részt vettek egészségi állapota nem tér el a magyar átlagtól. Arra már csak szakemberek adhatnak választ, hogy ez jó vagy rossz hír.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!