Hírek

2017.06.26. 15:18

Algavirágzás is okozhatta az olajos foltot a Balatonban

Mintegy 70X50 méter nagyságú olaj vagy olajos folt úszott vasárnap a Balatonon Gyenesdiás és Keszthely között.

Keszey Ágnes

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság sajtóreferense érdeklődésünkre felidézte: vasárnap 14 óra után kaptak bejelentést az esetről. A szakemberek rögtön útnak indultak. Vízre szállva és a szárazföld felől is figyelték a Balatont. Azt észlelték, hogy vékony, olajos réteg úszik a vízen, de mivel kitört a vihar, nekik is el kellett hagyniuk a területet, csakúgy, mint a fürdőzőknek. A legmagasabb, harmadfokú vízminőségvédelmi készültséget rendelték el, melyet este elsőfokúra csökkentették.

- A folt vasárnap a Balaton közepe fele mozgott, hiszen északnyugati szél fújt. Hétfő reggel óta - mióta világos van – folyamatosan vízen vannak a partőrök csónakokkal és hajókkal, de semmit nem észleltek. Ha ez estig is így marad, akkor az elsőfokú készültséget is megszüntetjük. Azt egészen biztosan kijelenthetjük, hogy a vízminőségben problémát ez nem okoz és nem fog okozni – tudatta érdeklődésünkre hétfő délután a sajtóreferens.

Bár több híradásban az jelent meg, hogy az olajfolt miatt ürítették ki a strandot, Gál Lajos Gyenesdiás polgármestere kihangsúlyozta: erről szó sincs, a viharjelzés miatt volt szükség erre. A gyenesdiási honlapon szereplő közlemény szerint a katasztrófavédelmi és vízügyi szakemberek kezdetben arra gyanakodtak, hogy esetleg egy hajóból szivárgott ki kevés (1-2 deciliter) olaj, ám később kiderült, hogy algavirágzás következménye is lehet.

-Vannak olyan algafajok, amelyek telepet alkotva úsznak a vízen és olajos tartalmú lepedéket képeznek. Ez természetes dolog, a Balatonra jellemző. Néha előfordul, nagy riadalmat okoz, de nem káros semmire-hangsúlyozta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!