Hírek

2015.06.23. 16:00

Vasárnapi zárva tartás a Balatonnál is - Alkalmazkodjon a vendég?

Balaton – Jó néhány hónapja – március közepétől – csak azok a kétszáz négyzetméternél kisebb üzletek tarthatnak nyitva vasárnap, ahol e napon a tulajdonosok vagy családtagjaik szolgálják ki a vevőket. Közben elkezdődött a nyári szezon, és egyre több nyaraló érkezik a térségbe.

Keszey Ágnes

Korábban már hírt adtunk arról, hogy több kis üzlet tulajdonosa is megkereste a Balatoni Szövetséget, kérve a szervezet közbenjárását a törvényalkotóknál. Azt akarták elérni, hogy legalább a szezonban legyen lehetőség arra, hogy olyan üzletek is nyitva lehessenek, ahol nem a tulajdonos vagy családja dolgozik, hiszen sok üzletben ezt nem tudják megoldani. A Balatoni Szövetség elnökének korábbi közlése szerint „a térségbe érkező turisták, nyaralótulajdonosok számára a szabadság időszakában átrendeződik az életritmus, és nem létezik hétköznap vagy éppen vasárnap. Nem a szokásos sémák szerint élik mindennapjaikat, ezért is elengedhetetlen, hogy az üzletek vasárnap is kiszolgálják az igényeiket". A nemzetgazdasági tárca nem adott enyhítést az idegenforgalmi szezonra a Balatonnál működő üzletek számára, ősszel tekintik át a nyári tapasztalatokat és a kereskedelmi adatokat.

Alkalmazkodjon a vendég?

– Az egyik legfőbb tapasztalat az, hogy a vásárlói szokások kezdenek átalakulni. Pénteken és szombaton az emberek a hipermarketekben két-három napra előre megvásárolják, amire szükségük van. Ez a kis üzletekre nézve hátrányos. A kis üzletek szombati bevétele jelentősen kevesebb lett, nemhogy nőtt volna. Szerdán tart elnökségi ülést a Balatoni Szövetség, ahol ez a téma ismételten napirenden szerepel és eldöntjük, teszünk-e újabb lépéseket e kérdés kapcsán – mondta el érdeklődésünkre Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke.

A kempingezés hívei például általában nagyban alapoznak az önellátásra, például a jó hangulatú, szabadtéri sütés-főzésre. Vonyarcvashegyen a kempingben mindenesetre úgy látják, a náluk vendégeskedők nem panaszkodnak az üzletek zárva tartása miatt.

– A vendégek a reggelit általában a boltban veszik meg, napközben a strandon vannak, vagy elmennek kirándulni. Nálunk működik egy melegkonyhás étterem is, így a vacsorát sokan itt fogyasztják el, de jellemző az is, hogy elmennek a boltba, bevásárolnak. sütnek, főznek, grilleznek. A vasárnapi reggelihez való bevásárlásban úgy segítjük a vendégeinket, hogy jelezhetik előre, ha valamilyen péksüteményt rendelnének és az aznapi kiszállítással együtt ideérkezik. De a településen is több bolt nyitva van. A kempingvendégek nem panaszkodnak, úgy tűnik, meg tudják oldani a vásárlást – mondta el Kocsis Miklós, a kemping vezetője.

Bár a vendégek nem panaszkod-nak, Kocsis Miklós nem ért egyet a vasárnapi zárva tartással

Vasárnap délután a Balaton-régióban néhány kisebb élelmiszerbolt azért várja a vásárlókat. A keszthelyi pavilonsoron, a strand mellett a Buzási család már évtizedek óta üzemeltet ABC-t. Igaz, hogy a múlt hétvégén nem igazán volt napozásra alkalmas az idő: az üzletben nem volt tumultus, ám a vevők folyamatosan érkeztek vasárnap.

– A feleségem a vállalkozó, kint a nagyfiam van a menyünkkel – kezdte Buzási Béla a pénztárgépnél ülve. – A mi forgalmunkon annyira nem látszódik meg a nagy üzletek zárva tartása, ide mindig is turisták tértek be, kismértékben vehető csak észre, hogy többen jönnek. Majd amikor elkezdődik az igazi nyári szezon, akkor meglátjuk, hogyan alakul.

Beszélgetésünk közben érkezett a kasszához egy fiatalember, aki egy újságért tért be az üzletbe.

– Szerintem nem jó itt a Balatonnál, hogy az üzletek többsége zárva van, hiszen ha az ember egy újságot akar venni, vagy akármilyen élelmiszert, akkor nem, vagy nehezen tudja megtenni. Például most találkoztam egy sráccal, hideg üdítőt akart volna inni és nem biztos, hogy egy vendéglátó egységben megengedheti magának – mondta a Kaposvárról érkezett Horváth Tamás.

Vasárnap is vásárolnak az emberek, ha találnak nyitva tartó boltot. Képünkön Buzási Béla, Földes András és Kovács Fanni. Fotó: Keszey Ágnes

Közben újabb vásárlók érkeznek a pénztárhoz. Egy baráti társaság péksüteményt, üdítőt és bort vett.

– Nem örülünk neki, hogy zárva vannak a nagyobb boltok, bár mi inkább csak a környéken vásárolunk. Szerencsére azért Keszthelyen ilyenkor is sok a lehetőség – mondja Földes András.

Közben barátja, a Tapolcáról érkezett Szokoli Roland egy péksüteménnyel a kezében hozzáteszi:

– Ott nincsen nyitva semmi. Most, ha vasárnap akarok venni bármit, egyszerűen nem tudok, pedig elég nagy város.

Miután a fiatalok fizettek, Buzási Béla hozzáteszi:

– Sok napilap vasárnapi száma már szombaton megjelenik, így az emberek a szombatit már nem is nagyon veszik, egyből a vasárnapi lapszámot kérik. A vásárlók elég éles kritikákat fogalmaznak meg. Sok külföldi például panaszkodik arra is, hogy nehezen tud cigarettát vásárolni. Az üdülőhelyeken – ha azt akarjuk, hogy vendég jöjjön, akkor a vendéghez kell alkalmazkodni – mondja a férfi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!