Hírek

2015.08.28. 08:47

Alkotótábor és bemutatkozási lehetőség - Akció a fogyatékkal élők foglalkoztatásáért

Egervár - A Mozgássérültek Zalai Megyei Egyesületének zalaegerszegi csoportja nagy fába vágta a fejszéjét. Elhatározták, hogy minden lehetőséget megragadnak arra, hogy elősegítsék a fogyatékkal élő tagtársaik foglalkoztatását, s ezzel a megélhetését.

Fincza Zsuzsa

Első állomásként a napokban az egervári Rózsakertben a  "Fogyatékkal élő emberek előadói- és alkotóművészeti bemutatkozása" címmel  rendeztek kiállítást és vásárt, miközben a Veszprém megyei Rolling Country  kerekes székes csoport guruló-tánccal szórakoztatta a jelenlévőket.

- Az utóbbi is a terv része, hiszen a szórakoztatás is egy foglalkozás, nemde?  Minél többen megismerik az előadókat, annál nagyobb az esélyük, hogy szereplésre hívják őket - így Tóth Ágnes, a mozgássérültek zalaegerszegi csoportjának vezetője . Tagtársaink közül többen hobbi szinten kézműveskednek, közülük ezúttal  öten: a nemeshetési Kovács László, a zalaegerszegi Bödörné Bödőcs Juliana, Végh Martin, Kónya Zsuzsanna és Boronyákné Szabó Andrea mutatja be portékáját. Kapcsolaterősítési szándékkal meghívtuk a keszthelyi illetve veszprémi sorstársakat, akik vesszőből fonott használati tárgyakat hoztak Egervárra.

A Rolling Country kerekes székes tánc csoport bebizonyította, hogy a fogyatékkal élőknek táncról sem kell lemondaniuk

- Feltett szándékunk - folytatta a csoportvezető -, hogy a rendezvényt rendszeressé tesszük. Nem lesz könnyű, hiszen a mozgássérültek csak akadálymentes környezetben tudnak megjelenni, s olyan "apróságok" is fontosak, mint például az akadálymentes mellékhelyiségek. Legközelebb a ságodi búcsúba megyünk, de Gyerkó Gábornak, Egervár polgármesterének, és  Molnár Lajosnak, a Rózsakert tulajdonosának köszönhetően Egervárra máskor is eljöhetünk.

Végh Martin rokkantnyugdíjból él, pedig már 3 éve készít kerámiákat

Keresik a pályázati lehetőségeket, hogy a fogyatékkal élők számára speciális alkotótábort szervezzenek , s majd azt is hagyományossá tegyék.  S ezzel nemcsak a kellemes és hasznos időtöltést szolgálnák, hanem a foglalkoztatást is,hiszen egy kézműves szakma ismeretében jövedelemhez juthatnak azok is akik rokkantságuk miatt nem találnak munkahelyet és kénytelenek rokkantnyugdíjból, segélyből tengetni az életüket.

- Az alkotótáborra csoportunkban, sőt országosan is nagy az igény, s még a határon túl élő mozgássérült kézművesek is jelezték, hogy örömmel részt vennének rajta - folytatta Tóth Ágnes -  Sok biztatás kapunk, szükségünk is van rá, hiszen a magunk erejéből képtelenek vagyunk megvalósítani.  Persze először nekünk, magunknak kell minden megtennünk a közösségünkért, csak azután  várhatunk segítséget.

Kónya Zsuzsanna (balról)és mandaláinak csodálói: (balról jobbra) az egervári Horváth Istvánné, Horváth Jánosné és Sebestyén Albertné)

Ez utóbbi gondolat szellemében érkezett Egervárra a nemeshetési Kovács László, aki szabadidejében üveggravírozással foglalkozik.

- Nem véletlenül hoztam el a díszített üvegek és poharak mellé a gravírozó szerszámot is. Itt a helyszínen bemutatom, hogy ez nem egy ördöngös mesterség , akár kerekes székben ülve is lehet gyakorolni. Aki akarja ki is próbálhatja, s ha kedvet kapnak rá, szíves szervezek számukra egy kurzust, hogy megtanulják.

A Rolling Country  kerekes székes tánc csoport (balról jobbra) Mesterházy Zsolt, Vida Lajosné, Péntek Andrea, Farkas Antalné, Tóth László, elöl a vezetőjük: Szilágyi Annamária, hátul (balról jobbra) Németh Lászlóné a vöröskereszt zalaegerszegi csoportjának szervezője és Tóth Ágnes a mozgássérültek zalaegerszegi csoportjának vezetője Fotó: a szerző

Bödörné Bödőcs Julianna Zalaegerszegről dísztárgyakat, horgolásokat, nejlonharisnyából készített virágokat, ötletes zoknibabákat pakolt ki a standjára.  Végh Martin rendszeres résztvevője a mozgássérültek kiállításainak, kerámiáival mindig nagy sikert arat, pedig, mint mondja, még sokat kell tanulnia. Szerencsére erre Gébárton Csuti Tibornál, a népművészet ifjú mesterénél lehetősége van. Sokan megcsodálták Boronyákné Szabó Andrea különleges, horgolt leánykaruháit, amelyek akár egy divatbemutatón is megállnák a helyüket. Az örökmozgó, közösségi ember, Kónya Zsuzsanna egy banális baleset következtében vált mozgássérültté,  ő a mandalafestészetben, az ékszerkészítésben keres kibontakozási lehetőséget. Keszthelyről Kelemen László és Bognár Piroska a fonott  kosárkáit, Nemes Klára a kézimunkáit hozta el Egervárra, Hegedűs Árpád személyében  még a Bakonyból is érkezett kerekes székes  kiállító, aki, mint mondja, "nyáron bogaras, télen kosaras" , vagyis méhészkedik és kosarat köt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!