Hírek

2017.05.17. 11:22

Állat az erdőben: Csak nézni szabad a vadat, simogatni nem!

Szentpéterfölde - Ahogy összekuporodva lapul a fűben, közben pedig esdeklően, nagy bambiszemekkel néz a pici őzgida, kevesen tudják megállni, hogy hozzányúljanak. Sokakban feltámad a gondoskodó ösztön, annak ellenére, hogy így akaratlanul „halálra” is ítélhetik a kis állatot.

Szabó Zsófia

Mindez nem mese, hanem a keserű valóság: még ha Fazekas Anna Öreg néne őzikéje című versében kissé máshogy szól a fáma

A probléma évről-évre aktuális minden májusban, mivel a hónap elején ellenek a suták, a dám-és a gímszarvas tehenek. Kicsinyeikbe akár egy erdei kirándulás alkalmával, vagy a mezőket járva belebotolhatunk. Észrevenni ugyan nehéz őket, a természetbe olvadó színük miatt, s, hogy a magas fű is betakarhatja féltőn a parányi kölyköt

 

 

A gida nem árva, az anyját várja, aki a közelben van. Ha lencsevégre kapjuk, azzal nem ártunk neki. A simogatás viszont eszünkbe se jusson
Farkas Tibor/Solti Vécsey Vadásztársaság

– Első pillantásra valóban tűnhetnek árvának, netán sérültnek az említett vadfajok alig pár hetes utódai, amennyiben nincs ott mellettük az anyjuk – bocsájtotta előre Egle Zoltán, a Zalaerdő Zrt. Bánoszentgyörgyi Erdészetének vadászati műszaki vezetője. – Azonban fontos tudni, hogy a suta, a tehén, de még a koca sem azért van távol, mert magára hagyta a gidáját, borját, malacát. Hanem, mert éppen táplálékot keres, a szoptatás után pihen vagy közeledtünk révén veszélyt érzékel, ezért elbújik. Bár a vaddisznók esetében ez némileg másként van: ha az anya észleli az emberek közelségét, fel is támadhat benne a védekező mechanizmus – fűzte hozzá a szakember.

 

 

Ha elkerülhetetlen, jókora csomó fűvel fogjuk meg, majd tegyük biztonságos helyre a gidát
Farkas Tibor/ Solti Vécsey Vadásztársaság

– Semmilyen esetben sem szabad a kölykökhöz nyúlni. Ha megsimogatjuk, akár csak egy elejtett kézmozdulattal, az anyjuk visszatérvén megérzi rajtuk az emberszagot, és végleg elhagyja őket. Akkor pedig biztosan pusztulásra vannak ítélve, tekintve, nem tudnak gondoskodni a picinyek magukról. Ha nagyon muszáj, mert egy munkafolyamat, például kaszálás miatt „útban” van a kis állat, marék fűvel, lombbal – természetes anyaggal – meg lehet fogni, hogy arrébb tegyük-vigyük, biztonságos helyre. Hazavinni szintén tilos, ez egyébként lopásnak is számít, ami pedig büntetendő.

 

 

– Azt sem árt tudni, a vad nem háziállat. Ahogy cseperedik, illetve, miután felnő, nem úgy viselkedik, mint az otthon tartott jószágok – szögezte le a vadászati műszaki vezető. Ahogy azt is: megcsodálni az egyébként aranyos, szeretnivaló állatokat természetesen szabad, fotózni is lehet őket, de ennyi a legtöbb, amit megtehetünk. Ezzel nem ártunk nekik.

Amivel viszont már igen, mi több, a szülőanyjuknak is, ha kutyák prédájává tesszük őket.

– Havonta találkozunk olyan vaddal, amit széttéptek kutyák, vagy súlyos sérüléséket ejtettek rajta. Előtörhet a kutyákból a vadászösztön, ezért cselekedhetnek ekként. Erre nem pusztán a kóbor ebek képesek, azok is, amelyekkel ott a gazdájuk, aki póráz nélkül szélnek eresztette a négylábút.

 

 

A malacok is annyira aranyosak, hogy az ember dögönyözné őket. Azonban véletlenül se vetemedjünk hasonló tettre. Egyrészt a jószág, másrészt a közelben lévő koca miatt
Fotó: Györkös Imre

A jog nem tiltja, ugyanakkor szabályozza, pontosabban keretek közé fogja a kutyasétáltatást az erdőben. A szabálysértési törvény kimondja: „aki a felügyelete alatt álló kutyát természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen – a vadászkereső és a triflakereső kutya kivételével – póráz nélkül elengedi, kóborolni hagyja, az szabálysértést követ el, amely miatt bírság szabható ki”. Amennyiben pedig tényleg vadászat történik, akkor, abban az esetben – a vadászati törvény szerint -  a vad keresésére, felkutatására, valamint elfogására csak olyan vadászkutya alkalmazható, amelyet igazoltan vadászatra képeztek. Tehát szabad, mi több, vigyük is ki a természetbe a házi kedvencet. De csakis pórázzal. A kutya érdekében is, mivel számukra a vad által terjesztett bizonyos betegségek ártalmasak lehetnek. Ha pedig sebesült erdei állatot találunk, jelen esetben a csülkös vadra értve, mindig értesíteni kell az illetékes vadásztársaságot.

Egle Zoltán megjegyezte: nem a kutya, a gazdája hibáztatható azért, ha ilyen eset előfordul. Sajnos gyakran van rá példa. Az erdei viselkedésről nem ártana többet tudniuk az embereknek....

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!