Hírek

2015.10.06. 09:36

Alsópáhok is rendelkezik önkéntes települési mentőcsoporttal

Tovább bővült Zala megyében az önkéntesekből álló települési mentőszervezetek száma, ezúttal a Keszthelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség területén létesült az Alsópáhoki Települési Önkéntes Mentőcsoport.

A mentőcsoport fő tevékenységi körének a vízkár elhárítási tevékenységet tűzték ki célul. Ez azt jelenti, hogy egy nagyobb esőzés alkalmával villámárvíz vagy áradás lenne a településen, akkor a mentőcsoport tagjai szakszerűen tudnak végrehajtani a jövőben kimenekítés-kitelepítést, területzárást, ideiglenes befogadó helyek aktiválását, lakosság ellátásának segítését, és az vízkár elhárítással kapcsolatos szakfeladatokat.

Az elméleti felkészítés után, különböző szituációs feladatokon keresztül a képességeknek megfelelő terepen végrehajtott árvízvédelmi, vízkár-elhárítási feladatokat is gyakoroltak az önkéntesek.

Fotós: Keszthely TV

Ennek megfelelően a feltételezett szituáció szerint a hosszú ideje tartó csapadékos időjárás és a hirtelen lezúduló, megközelítőleg nyolcvan milliméter eső következtében a településen végighúzódó vízelvezető árok vízszintjének erőteljes megemelkedése azt eredményezte, hogy a csapadékvíz mederben tartása érdekében a településen, több helyszínen védekezni kellett. A villámárvíz által veszélyeztetett Árpád utcai lakóingatlanok védelme érdekében homokzsákos védekezésre is szükség volt.

A gyakorlat során a további vízkárok megelőzése érdekébe beton vízelvezető gyűrűket és beton árokalapokat alakított ki az ott dolgozó huszonegy önkéntes, ezzel is növelve a település védekező képességét.

A gyakorlatot Laczikó Károly tűzoltó ezredes a Keszthelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség kirendeltségvezetője megfelelőre értékelte. Kihangsúlyozta, hogy az önkéntesek kiválóan dolgoztak és Alsópáhok egy veszélyhelyzet esetén is megfelelően helyt tudna állni a vízkár elhárítási tevékenységekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!