Hírek

2017.03.08. 14:52

A turizmusra alapozna Alsópáhok

Új utak kialakítását, csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztését, az orvosi rendelő korszerűsítését is tervezi az önkormányzat. Ezek is részei a készülő településfejlesztési koncepciónak, melyről a napokban lakossági fórumot tartottak.

Keszey Ágnes

A falu elkövetkezendő 10-15 évét alapozza meg és vetíti előre a továbblépés lehetőségeit az új településfejlesztési koncepció. Ezt a jogszabály szerint jövő év végéig kell elfogadni. Részint törvényi kötelezettség, részint vállalkozói igények alapján formálódik az új terv.: például benzinkút  és motel építését, mintafarm kialakítását, a tőzegbánya fejlesztését tervezik cégek. Az önkormányzat is számos tervet szeretne megvalósítani

-  Várjuk az egészségház felújítására és az iskolánk régi épületének energetikai korszerűsítésére beadott pályázatunk pozitív elbírását. E kettő több mint 100 millió forintos beruházást jelent. Zártkerti utak aszfaltozására több mint 130 millió forintos költségigénnyel adtunk be pályázatot. Vannak olyan településrészek, amelyeket korábban belterületi, építésre szánt területként jelöltünk ki. Van egy rész, ahol már ingatlanokat találunk. Az önkormányzat segíti a beruházásokat: szeretnénk a vízművel közösen mintegy 125 telek csatornázását elvégezni. Ennek a tervezése már megkezdődött – szólt az jelenleg folyamatban lévő tervekről Czigány Sándor polgármester. A távolabbi elképzelések között szerepel új utcák kialakítása: például az orvosi rendelő mögött, az Árpád utca és a Mély utca között egy feltáró út is készül. A polgármesteri hivatal épületének felújítását is pályázati támogatással valósítanák meg. Az önkormányzat több területen is szeretné növelni az építkezési és befektetői kedvet, a vállalkozások megtelepedését és fejlesztését. Mindezt helyi szabályozásokkal ösztönzik: például belterületekbe vonással, közművek kiépítésének szorgalmazásával. Nagyszabású elképzelések is vannak faluban.

– Alsópáhok rendelkezik olyan nagyságú területtel, ami alkalmas lehet az államilag kiemelt balatoni projektek befogadására. Itt egy nagy vízi élményparkot lehetne építeni. Bízunk abban, hogy a közeljövőben döntés születik a helyszínekről és hogy ezek között szerepelni fog ez a terület- szólt reményéről a polgármester, hozzátéve, elsősorban a turizmusra építve képzelik el a jövőt, együtt gondolkodva a környező településekkel.

A lakók még két hétig elmondhatják a véleményüket a településfejlesztési koncepcióról, melynek elfogadása még a törvényi határidő előtt, jövő nyáron történhet meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!