Hírek

2017.03.15. 13:15

Dzsungelmentes lett - Nem csúfítja összefüggő bozótos a patak mentét

Alsórajk – Jócskán benőtte a „dzsindzsa” a községen átívelő patak medrét. A közfoglalkoztatottak azonban több héten át tartó munkával kitisztították a vízfolyás környékét.

Szabó Zsófia

A település határában eredő, mintegy másfél kilométer hosszú patak az elmúlt évek során már többször okozott gondot a közelében élő lakosoknak. Legutóbb három esztendővel ezelőtt, a szeptemberi heves esőzések során duzzadt meg a szintje olyannyira, hogy kiöntött. A víz beszivárgott a part mellett lévő egyik Dózsa utcai ingatlanba is az épület falain keresztül. Emiatt a lakókat akkor a katasztrófavédelem szakemberei ideiglenesen kiköltöztették, amíg a problémát el nem hárították.

A megtisztított patakpart Horváth Anikó, Gerencsér Józsefné és  Kukor Mária munkáját (is) dicséri Fotó: Szakony Attila

A szintemelkedésen kívül a víz zavartalan lefolyása is időről-időre nehézségekbe ütközött. Előfordult, hogy patakba szórt kommunális hulladék akadályozta az áramlást, ám legtöbbször azok a fásszárú növények, amik szinte teljesen benőtték a medret. Olyannyira, hogy az elmúlt időszakban mindössze a patak felett lévő hidak utaltak a víz jelenlétére.

– A vízfolyam ugyan nem a falu kezelésébe tartozik, mégis kezdenünk kellett valamit az elburjánzott növényzettel és a szennyezett mederrel – jelentette ki Boros Attila, Alsórajk polgármestere. – Hiszen amellett, hogy sokszor okozott problémát a megemelkedett vízszint, a környezete sem volt esztétikus, méltó a falu arculatához. Ezért nemrégiben a közfoglalkoztatottak segítségével kitisztítottuk a közvetlen környékét – összegezte a dél-zalai falu első embere. Elmondta azt is: még a fagyos időszakban, a növényzet növekedését megelőzően hozzáláttak a munkához. A  szinte egybefüggő bozótost gépi és kézi erővel gyérítették.

– A munkálatok során felhalmozódott növényi hulladékot, a satnya fák szárait pedig ledaráltuk és elszállíttattuk. Most jó ideig nem lesz szükség nagyszabású bozótirtásra – fűzte hozzá a falu vezetője, aki megjegyezte: a több héten át tartó munka eredményeként a víz lefolyása immár zavartalan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!