Hírek

2017.06.27. 12:36

Amerikából jöttek, hogy Isten óriási szeretetéről meséljenek

NAGYKANIZSA - „Úgy éreztük, hogy Isten hív minket Magyarországra, Nagykanizsára, ezért vagyunk itt. Nagyon megszerettük a magyarokat, mert különlegesek.”

Horváth-Balogh Attila

Ezt Paul Brock amerikai baptista misszionárius, angol nyelvtanár, a Remény Magyarországnak Alapítvány elnöke mondta a minap, aki feleségével, Tenával intenzív angol tábort tartott 21, szintén amerikai fiatal bevonásával a dél-zalai városban, a Batthyány Lajos Gimnáziumban.

– Misszionáriusok vagyunk, az USA déli baptista közösségének tagjai. Az államokban 85 nagy baptista közösség működik, közülük a déli a legnagyobb, körülbelül 17 millió hívőt tömörít. Ötven évesen jöttünk a dél-zalai városba, éppen 12 éve – árulta el Paul Brock. – Amerikában ebben a korban már az emberek a nyugdíjra készülnek, mi viszont inkább szolgálni akarjuk az Urat. Úgy éreztük, hogy Isten hív minket Magyarországra, Nagykanizsára, ezért vagyunk itt. Nagyon megszerettük az országot és a magyarokat – amikor ezt mondom, mindenki meg szokta kérdezni, hogy miért? Mert úgy gondoljuk, hogy a magyarok különlegesek. Tehetségesek és őszinték, számunkra utóbbi kifejezetten üdítően hat. Mindig az igazat mondják – ez pedig Amerikában nem jellemző. Ott is rendszeresen megkérdezik egymástól az ismerősök: hogy vagy? De a válasz már cseppet sem érdekli őket, ez pusztán formalitás, nagyjából olyan, mint a köszönés. Ha viszont itt, Magyarországon kérdezik meg tőled ugyanezt, a kérdező valóban kíváncsi rá, hogy mi van a másikkal. És ha valaki nem szereti például a tortát, nem mondja csupán udvariasságból az ellenkezőjét. Amerikában igen.

Tóth Zsombor, fordító és segítőnk a beszélgetés során, Kálovics Nóra, Grace Mitchell és Paul Brock Fotó: Horváth-Balogh Attila

Paul Brock azt is kijelentette: vallási szempontból azonban Magyarország és Amerika meglehetősen hasonló, hiszen mindkét ország komoly keresztény hagyományokkal rendelkezik. Ugyanakkor sajnos, mindebből a magyarok és az amerikaiak is sokat „elfelejtettek”.

– Ezért akartunk idejönni, hogy megosszuk a magyarokkal Isten szeretetét – folytatta Paul Brock. – Ennek keretében Biblia-központú angol nyelvoktatást is végzünk, ennek az egyik módja az az intenzív angol tábor, amit a napokban tartottunk. Az idei immár a 11. tábor, de a mostani különbözött valamennyi eddigitől.

Mint kiderült: ezidáig általában idősebb, felnőtt emberek érkeztek Arkansas államból tanítani, most viszont 21 főnyi, 15 és 25 év közötti fiatal jött. Tehát a résztvevőket amerikai kortársaik tanították, akik túlnyomórészt saját maguk gyűjtötték össze az ide- és a visszautazás, illetve a Magyarországon tartózkodás anyagi fedezetét – például süteménykészítéssel és árusítással.

– Ezek a gyerekek azért jöttek, hogy elmondhassák: személyes kapcsolatuk van Istennel – magyarázta Paul. – Elkötelezettségüket jól jelzi, hogy a többség megdolgozott azért, hogy itt lehessen, csak néhányan kaptak pénzt a gyülekezetüktől, vagy a családjuktól. Tizennégy fő Észak-Karolinából érkezett, a többiek pedig Mississippi, Texas és Georgia államokból jöttek.

Az amerikai fiatalok természetesen, nem beszélnek magyarul, de a gyerekek segítségére volt több fordító, akik, ha nagyon megakadt a kommunikáció, segítettek. A tábor végéig a magyar és az amerikai fiatalok csaknem 50 órát töltöttek el együtt. Minden alkalommal a Bibliából merítettek, ott jártunkkor például János evangéliumából vett résszel foglalkoztak.

– A korábbi évek sémája szerint hagyományosan egy-egy órát töltünk nyelvtanulással, s közben beiktatunk táncot és gasztronómiai estet is az amerikai konyha tipikus ételeivel – folytatta a baptista misszionárius. – A délutánok játékkal telnek. Azt reméljük, hogy ezzel a módszerrel a táborlakók nem csak a nyelvet gyakorolhatják, de megismerhetik egymást, szert tehetnek amerikai barátságokra és nem utolsósorban jobban elmélyedhetnek a Bibliában is.

A 16 esztendős Grace Mitchell a szomszédos 56-os Emlékkertben tartott táncos foglalkozások során az egyik legaktívabbnak bizonyult, lendületes mozdulatokkal diktálta a ritmust.

– Azért jöttem, hogy angolt tanítsak és megmutassam Isten szeretetét a magyar gyerekeknek – válaszolta kérdésünkre. – Jacksonville-ből érkeztem, az ottani középiskolában tanulok. Szerencsére, nagyon sok barát és a családom támogatott anyagilag is, hogy eljöhessek Magyarországra – először vagyok itt és nem bántam meg. A magyarokban jószívű, barátságos embereket ismertem meg. S nehéz-e úgy oktatni, hogy mi abszolút nem beszélünk magyarul? Nos, nem könnyű, de szerencsére, jók a fordítók.

Az egyik „táborlakó”, Kálovics Nóra, a Hevesi-iskola nyolcadikosa pedig már harmadszor vesz részt a munkában.

– Nagyon tetszik ez az egész, izgalmas olyanokkal beszélni, akiktől fél Európa és az óceán választ el, s megtudni, ők hogyan élnek, gondolkodnak – jelezte. – Szerintem egyébként nagyon jó fejek, sokkal lazábbak, mint mi. Az is érdekes, hogy az angol nyelvhez a Szentíráson keresztül juthatunk közelebb. Biztosan itt leszek jövőre is...

ABRAHAM LINCOLN-TÓL CHUCK BERRY-IG

A baptizmus a reformáció során létrejött, protestáns keresztény megújhodási mozgalom. A baptisták ragaszkodnak ahhoz, hogy csak olyan személynek kellene (a tradíciók szerint bemerítkezéssel) megkeresztelkednie, aki saját akaratából döntött úgy, hogy azt szeretné. Innét kapta a mozgalom az újszövetségi görög nyelvből eredő nevét is: baptista, a kifejezés ugyanis azt jelenti, bemerítve keresztelő. Legnagyobb létszámban az amerikai kontinensen élnek baptisták. Az egész világon élő baptisták száma a családtagokkal együtt körülbelül megközelíti a százmilliót. Hazánkban 150 éve működik baptista misszió. Híres amerikai baptisták voltak: Abraham Lincoln, Andrew Johnson, Harry S. Truman, Jimmy Carter, valamint Bill Clinton, az Egyesült Államok elnökei. A művészek, színészek és zenészek közül pedig említhetjük  Eddie Murphy-t, Kevin Costner-t, Aretha Franklin-t, Chuck Berry-t, Johnny Cash-t és Buddy Holly-t.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!