Hírek

2016.07.25. 12:00

Amerikai C-130-as a zalai légtérben - Miért köröztek repülők a június 28-ai hajnalon Zalaegerszeg felett?

„Mi folyik itt? Háromnegyed 1 van és két repülőgép nagyon alacsonyan, piros-fehér-zöld világítással repked! Nem találják a leszállópályát vagy mi? Durva, már ijesztő!”

Mikó-Baráth György

„Most komolyan, éjjel negyed 2-kor mi a francokat köröznek ilyen alacsonyan helikopterek vagy repülőgépek Egerszeg felett? Már legalább egy órája folyamatosan ”

Ilyen és ehhez hasonló kommentek jelentek meg egy közösségi oldalon június 28-án. A nem mindennapi jelenség a mi érdeklődésünket is felkeltette, így elhatároztuk, hogy megpróbáljuk kideríteni, mi is történt pontosan az említett éjszakán.

Utunk első lépése a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságra vezetett. Itt azt a választ kaptuk, hogy nem tudnak semmilyen rendkívüli eseményről beszámolni, ugyanakkor az biztos, hogy a szúnyogirtás és a platánfák rovar elleni permetezése azon az éjszakán zajlott.

Bár a rovarirtást is repülőgépekkel végzik, „éltünk a gyanúperrel”, hogy ennyi ember nyugalmát nem zavarta volna meg két rovarirtáshoz használt gép. Ezért felkerestük a sármelléki repteret, pontosabban a Hévíz-Balaton Airportot. A megoldáshoz ugyanakkor nem jutottunk közelebb, hiszen Benkő Attila ügyvezető igazgatótól azt az információt kaptuk, hogy „a Hévíz-Balaton repülőtér az adott időpontban zárva volt, forgalmat nem bonyolított, valamint Zalaegerszeg kívül van légterünkön, így semmilyen információval nem rendelkezünk az említett repülésekről.”

Így kutatásunk következő állomása a HungaroControl lett. Az állami tulajdonú vállalat légiforgalmi szolgáltatásokat nyújt a magyar légtérben és (a NATO felkérése alapján, a Koszovó feletti magas légtérben is) a légiforgalmi szakszemélyzet képzését végzi, valamint léginavigációs kutatás-fejlesztéssel is foglalkozik. A HungaroControl kommunikációs menedzsere kérdésünkre az alábbi tájékoztatást adta:

„A kérdéses időpontban és helyen a nemzetközi szabályoknak megfelelő, repülési terv alapján végrehajtott katonai repülés volt.”

Igaznak bizonyultak tehát a zalaegerszegiek feltevései, tényleg két repülőgép szállt Zalaegerszeg légterében június 28-án hajnalban. Felvettük a kapcsolatot a Honvédelmi Minisztérium Kommunikációs Osztályával. Nem is maradtunk válasz nélkül:

„A kérdéses időben két amerikai C-130-as gép kiképzési repülés keretében tartózkodott a légtérben. A repülési feladat közben Pápán leszálltak, majd a repülési tervnek megfelelően elhagyták Magyarország légterét.”

Így az egyik kiragadott Facebook bejegyzés abban is igaznak bizonyult, hogy valóban alacsonyan szálltak a repülőgépek Zalaegerszeg felett a Pápán történő leszállás okán. Némi információ a zalai légtérben gyakorlatozó repülőgépről: a C–130 négy hajtóművel felszerelt, légcsavaros, közepes teherszállító repülőgép, melyet az Amerikai Egyesült Államokban terveztek az 1950-es években és napjainkban is gyártják. Kategóriájában a világ legelterjedtebb repülőgépe. Ma több mint 40 különféle modell és verzió repül több mint 50 ország légierejében.  A C–130 képes kiépítetlen repülőtereken is le- és felszállni, mert eredetileg katonai csapatszállító, sebesültszállító és teherszállító szerepkörre tervezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!