Hírek

2016.01.25. 17:40

Ami a lapokból kimaradt - megnyílt a sajtófotó-kiállítás

Zalaegerszeg - Több mint 120 felvétel került paravánra a VI. Zalaegerszegi Sajtófotó-kiállításon, ami hétfőn nyílt meg a Hevesi színházban.

Magyar Hajnalka

A tárlat 2015 legjellegzetesebb történéseit, pillanatait tűzi objektívvégre a közélet, a sport, a művészet és a civil hétköznapok színteréről. A profi fotóriporterek mezőnyét Katona Tibor, Pezzetta Umberto és Seres Péter képviseli mintegy kilencven képpel, s mellettük idén is szereplési lehetőséget kaptak az amatőr pályázók. A vállalkozó kedvű fotósok a tavalyihoz hasonló számú, 213 pályamunkával neveztek, ebből a szakmai zsűri 29 egyéni képet és 1 sorozatot válogatott be a kollekcióba, 17 nevezőtől. Körükben több díjat is odaítéltek.

A megnyitón elsőként Gecse Péter alpolgármester mondott köszöntőt, kiemelve, hogy a tárlat a benne szereplő fotósok elmúlt évét reprezentálja, de egyben számvetés a város életéről is, olyan tükör, ami egyszer majd kortörténeti dokumentumként segíti az emlékezést.





 



Ezt követően Horváth A. Attila, a Zalai Hírlap szerkesztőségi vezetője gratulált a kiállítóknak. Elismerése sajátos prizmán tört, hiszen aktív lapkészítő szakemberként avval is pontosan tisztában van, hogy a felvételek milyen körülmények között születtek meg. A sajtófotós néha napi 5-10 eseményt, témát dolgoz fel, ám a képek igazolják, hogy egyik helyszínről a másikra cikázva is képes nyitott maradni a különleges pillanatok megörökítésére.



A kiállítást Tóth Norbert, az Ady iskola művésztanára nyitotta meg. Mondandóját a kiállítók személyére fűzte fel, hiszen bár a nagyközönség gyakran látja őket a rendezvényeken, majd képeiket az interneten, valamint a másnapi újságban, de róluk, magukról keveset tudnak. Pótolva e hiányt beszámolt testmagasságukról, hobbijaikról, kedvenc étkeikről és beteljesületlen vágyaikról. Kifaggatta őket arról is, mi volt az első emlékezetes fotós témájuk. Ezeket aztán lerajzolták az Ady iskola 3. c osztályos diákjai, s az eredményt magunk is láthattuk. S mivel a fotósok ritkán állnak a kamera innenső oldalán, hát Tóth Norbert készített róluk néhány polaroid felvételt is.

Zárásként átadták a pályázóknak odaítélt elismeréseket. A zsűri három különdíját Bérces Edit A futás rabja című zsánerképe, Gömbös Dániel Nászajándék című természetfotója, valamint Mészáros Renátó újévi tűzijátékot megragadó felvétele kapta. A Sajtófotósok díját Kertész Róbert érdemelte ki Üvegfal című, a volt ruhagyár elhagyott épületében készített felvételével. A tárlat, amelynek megrendezését a város támogatta, február 18-ig várja az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!