Hírek

2017.05.11. 16:43

Nem volt egyszerű az angol írásbeli érettségi megoldása

Pénzszállító autóról, ám még trükkös biciklilakatról szóló feladat is volt tegnap a középszintű angol írásbeli érettségin.

Szabó Zsófia

A háromórás vizsga után elégedett mosollyal kevésbé, sokkal inkább reményteli tekintetekkel és a szótárba görcsösen kapaszkodó tanulókkal lehetett találkozni a Nagykanizsai Szakképzési Centrum Thúry György Szakképző Iskolájában, ahol hetvenen tettek pontot középiskolai angol tanulmányaik végére. Nem volt egyszerű a négy részből – olvasott szövegértésből, nyelvhelyességből, hallott szöveg értéséből és íráskészség méréséből – álló feladatlap. Azonban voltak olyan kérdések, amelyeket a szaktanárok szerint akár „csípőből” is meg lehetett oldani.

– A hallott szövegértés viszonylag több nehézséget okozott a gyerekeknek – mondta Úr Zoltán angol nyelvtanár. – Autentikus angol szövegről volt szó, és a megértést nehezíthette a terem akusztikája is, de arra figyeltünk, hogy a szomszéd termekből ne szűrődhessenek át zajok.

– Támpontot adott azonban a feladatok megoldásához, hogy fotó szerepelt illusztrációként a feladatlapon, amely utalt mindhárom szöveg témájára – mondta a pedagógus.


Tomasits Ádámnak, Juhász Kingának, Légár Zsófiának okozott némi fejtörést az idegen nyelvi érettségi, de azért nagyon bíznak a „görbülő” jegyben

Párbeszéd és interjúrészlet is szerepelt e kérdéskörben. Pénzszállító-autóról szóló igaz történethez és fiatal zenész sztorijához szintén kellett a „tiszta” fül.

Minderre harminc percük volt a diákoknak, azonban az ezt megelőző olvasott szöveg szintfelmérőjére már egy egész órájuk. Ebben tudományos kérdésekről, köztük Stephen Hawking betegségéről és trükkös biciklilakattal kapcsolatban is kellett feladatot megoldaniuk.

– Talán ezek voltak a legbonyolultabbak – fűzte hozzá Úr Zoltán. – Itt nem volt elég az angol nyelvtudás, logika is kellett. Összességében a vizsga nem nyelvtancentrikus volt. A sikeres teljesítéséhez legalább az alapfokú nyelvvizsgához szükséges tudással kellett rendelkezni.

Csak ne kellett volna írni levelet, pláne angolul. Ezt mondták az érettséginek helyt adó termeket az elsők közt elhagyó tizenkettedikesek. Légár Zsófia alig várta, hogy elrakhassa a szótárt.

– Legalább százszavas levelet kellett volna írnom, ha jól értelmeztem, egy állatvédő szervezetnek, de csak pár szóra futotta – így a fiatal lány. – Talán a többi feladatból összejön egy elégséges vagy közepes – summázta társaival egyetértésben.

Kovács Marcell Ádám és Jávor Ádám Gergő szerint „nem volt nehéz ügy” az angol. Ők tizedik évfolyamosak, és előrehozott vizsgát tettek.

– Bíztunk a tudásunkban, ezért tettük le idő előtt a vizsgát – mondta büszkén Marcell. – Legalább a négyes érdemjegyben bízunk, de előfordulhat, hogy összejön az ötös. Csak a hallott szövegértés terén volt némi bizonytalanság, de remélhetőleg jól értettük, ami elhangzott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!