Hírek

2017.05.13. 08:05

Anime - és mangamánia - Tíz éve alakították meg klubjukat

Minden pénteken egy színes társaság gyűlik össze a zalaegerszegi Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ előcsarnokában. Beszélgetnek, nevetgélnek, közben laptopról japán rajzfilmeket, vagyis animéket néznek és képregényt olvasnak - teszik mindezt 10 éve. A Zalai Anime Társaság a legrégebbi Zala megyei „animés” baráti kör, amelyhez bárki csatlakozhat.

Rákos Bianka

Az animenézés szórakoztató hobbi, és sokkal izgalmasabb, mint például a bélyeggyűjtést.- Vannak olyan jók, mint az amerikai filmek, azokat is a kikapcsolódás miatt nézi az ember. Nagyon sajnálom, hogy Magyarországon ritkán van a televízióban anime, holott külföldön más a helyzet. Mivel igen sok előítélet kering a japán médiumokról, úgy vélem ennek főként ez az oka - mondja az egyik klubtag.Az anime vagy a manga szó hallatára a legtöbbeknek egyből nagy szemű iskolás lányok és hatalmas robotok ugranak be, ám a két médium ennél sokkal összetettebb. A manga egy japán képregénystílus, amely egyaránt szólhat gyerekeknek és felnőtteknek is, az anime pedig, legtöbb esetben, ennek animációs változata. Magyarországon különösen nagy népszerűségnek örvendenek, így nem csoda, hogy Zalaegerszegen is alakult rajongói klub.

Nyakas Ádámot, Holics Tamást, Sáfrány Pétert  és Pilnay Margitot a japán képregények  iránti rajongás hozta össze

- A ZAT 2007-ben jött létre, néhány középiskolás és egyetemista animerajongó jóvoltából. Eleinte a már megszűnt Manga Kávézóban tartottuk a találkozókat, ám már évek óta a VMK-ban gyűlünk össze. A taglétszám eléggé változó, hiszen folyamatosan jönnek az új emberek, de sokszor, főleg a munka és az iskola miatt ki is lépnek páran. Az alapító tagok közül azóta szinte mindenki lemorzsolódott, de ez sem azért van, mert kiszerettek volna az animékből - mesélte Sáfrány Péter, a klub vezetője.Mi az a plusz ezekben a médiumokban, ami ennyi fiatalt tart lázban még felnőtt korban is? Sáfrány Péter a maga 28 évével az egyik legidősebbnek számít a csapatban, ám a többiek nagy része is elmúlt már tizennyolc éves.

Híres animefigurák:  Chopper, Bunny és Pikachu

- Az animék nem különböznek az átlag televíziós sorozatoktól, megtalálható bennük az összes műfaj. Szeretem, mert a karakterek gyakran kidolgozottabbak, mint az élőszereplős műsorok szereplői. Egyes animékben komoly tanulság van, és vannak olyanok, amelyek új dolgokat tanítanak, vagy éppen megnevettetnek.

A férfi barátnője, Pilnay Margit - akit a klub találkozóin ismert meg - szintén hasonló véleményen van.

- Az anime engem például megnyugtat, néha megríkat. Általuk vadonatúj és kreatív világokat ismertem meg - mondta.

Törteli Benjáminnak az animenézés szórakoztató hobbi, és sokkal izgalmasabbnak tartja, mint például a bélyeggyűjtést.

- Vannak olyan jók, mint az amerikai filmek, azokat is a kikapcsolódás miatt nézi az ember. Nagyon sajnálom, hogy Magyarországon ritkán van a televízióban anime, holott külföldön más a helyzet. Mivel igen sok előítélet kering a japán médiumokról, úgy vélem, ennek főként ez az oka - fogalmazott.

Sáfrány Péter ruhatárába is  beférkőztek kedvenc szereplői

Az anime csupa erőszak, vér és szex - főként ezekkel a jelzőkkel találkoznak nap mint nap a rajongók. Egyesek gyerekesnek, mások betegesnek tartják azokat az embereket, akik japán rajzfilmeket néznek. Tény, valóban létezik a médiumnak egy sötét oldala is, akárcsak az élőszereplős filmeknek, ám ezek a kínálat egy százalékát sem teszik ki. A legtöbb anime nem brutális, hanem érzelmekben gazdag vagy éppen látványos, akciódús történet. A ZAT tagjai, akárcsak a rajongók nagy része, folyamatosan küzd a megbélyegzéssel.

- Többségében azzal az előítélettel találkozom, hogy hülyévé teszik az embert, és akik ezeket nézik, azok nem normálisak, életképtelenek. Sajnos sokaknak elégé abszurd a rajongókról alkotott képe, azt hiszik, egész nap otthon ülünk a számítógép
előtt, és a családtagok is csak akkor látnak, ha kimegyünk a mosdóba. Eddig egyetlen ilyen animekedvelővel sem találkoztam, és nekem is normális életem van, akárcsak a többieknek - mesélte Margit.

Sáfrány Péter hozzátette, a leggyakrabban értelmiségiek szeretnek bele a stílusba, ismer többek között tanárokat és előadóművészeket is, akik szeretik az animéket.

- Általában könnyen visszavágok a rosszindulatú embereknek azzal a kérdéssel: Mennyivel jobb és értelmesebb Pumped Gabo vagy a Való Világ? Gyakran gyerekesnek nevezik, mert az anime rajzolva van. A South Park is rajzolt, mégis több millió felnőtt szereti. Szerencsére azért vannak olyan ismerőseim is, akiket elkezdett érdekelni a hobbim, majd hamar megszerették - emlékezett vissza a klub vezetője.

A Zalai Anime Társaság találkozóira bárki ellátogathat. A tagok az animenézés és a mangaolvasás mellett gyakran táblás szerepjátékokat is játszanak gyűléseiken. Ahogy Törteli Benjámintól megtudtuk, legutóbb együtt nézték meg a Kubo és a varázshurok című, Oscar-díjra jelölt japán animációs filmet, de a budapesti, ma már több tízezer érdeklődőt vonzó animetalálkozóra, a MondoConra is együtt látogattak el. A tagok között nagyon erős barátság szövődött az évek során, és mindenben támogatják egymást.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!