Hírek

2016.08.24. 13:58

Anya, én akartalak téged! - Felelős, felnőtthöz méltó gondolkodással csökkenne az abortuszok száma

Nagykanizsa - "Ez az ijesztő, csúnya hang egyre inkább közeledik... Anyukám ez az idegen mit keres itt, mit akar? Butaság félnem, hiszen te mindenről tudsz, ami engem ér, és bármi legyen is az, csak a javamra lehet, ha egyszer beengedted ide."

Horváth-Balogh Attila

Bizonyosan sokak számára ismerős ez a kis részlet, hiszen az abortusszal, a szüléssel és a születéssel foglalkozó internetes oldalak szinte mindegyikén olvasható a teljes változat, mely az „Egy meg nem született baba levele a szüleihez” címet viseli. Nyilván, fikció az egész, de valószínűleg nem jár messze az igazságtól – igazán megrázó írás.

Az abortusz, azaz terhességmegszakítás szörnyű dolog. Ha sokan tudnák, vagy felfognák, megértenék, hogyan zajlik, akkor talán megfontoltabbak lennének a szerelmi életükben. Az kérdést szabályozó joghely több féket is tartalmaz a terhességmegszakítások számának csökkentésére, de azért aki nagyon akarja, az még mindig ki tudja harcolni az abortuszt.

– A nem kívánt terhesség megszakítása 1956 óta legálisan, törvény által szabályozottan hajtható végre – bocsátotta előre dr. Orosházi Attila, a Kanizsai Dorottya Kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa. – Tehát megengedett dolog, de a magyar abortusztörvény elég szigorú, vannak bizonyos korlátai, feltételei a beavatkozás végrehajtásának. Maga az abortusz azért lehetséges, mert az Alkotmánybíróság nem vezette le egyértelműen a magzat jogalanyiságát, tehát nem illetik meg a méhen belüli magzatot ugyanazok a jogok, mint a már megszületett kisbabát. Ezzel együtt a terhesség megszakítása csak a magzat 12 hetes koráig végezhető el – hozzáteszem, akkorra már vannak a magzatnak kezei, lábai is, tehát teljesen babaformájú. Alapvetően a terhesség a következő okok miatt szakítható meg: veszélyezteti az anya egészségét, orvosszakmailag a magzat károsodása kimutatható (nyilvánvalóak a fejlődési rendellenességek), a terhesség nemi erőszak következtében jött létre,valamint ha az anya válsághelyzetben van. A legtöbb esetben az utóbbi miatt kérik a beavatkozást. A válsághelyzet testi-lelki problémát, társadalmi ellehetetlenülést jelent. Bizonyos esetekben a 12. hét után is végrehajtható a beavatkozás, ha például valaki korlátozottan, vagy egyáltalán nem cselekvőképes, nemi erőszak áldozata, esetleg a terhességet az anyán kívülálló okok miatt nem sikerült megállapítani a 12. héten belül, vagy ha a magzat súlyos fejlődési rendellenességét csak a 12. hét után sikerült diagnosztizálni. És szintén megszakítható (bármikor) a terhesség, ha az az anya életét veszélyezteti.

A főorvos elmondta: a terhességmegszakítást kérők többsége nem tanúsít felelős magatartást, nem megfelelően, vagy egyáltalán nem védekezik. Ha ezt a tudatosságot, vagy felelősségérzetet lehetne erősíteni, az bizonyosan az elvégzett abortuszok számának csökkenéséhez vezetne – ennek pedig igencsak örülnének az orvosok is, hiszen érthető módon nem szívesen végzik el a beavatkozást. Abban, hogy ez a kritikus műtét elmaradjon, a családvédelmi szolgálat, illetve az azt képviselő védőnő a következő lépcsőfok a megszakítást megelőző folyamatban.

– Amennyiben a szülész-nőgyógyász megállapítja a terhességet, az általa kiállított igazolással a terhes nőnek el kell menni a védőnőhöz, akinek az első körben az a feladata, hogy felvilágosítsa az esetleges szövődményekről (ezeket egyébként mi is elmondjuk a pácienseknek), az igénybe vehető családi és szociális támogatásokról, illetve az örökbeadás lehetőségéről, amennyiben mégis a terhesség megtartása mellett döntene – folytatta a főorvos. – Ez arról szól, hogy megmentsék a magzatot. Ilyenkor 3 nap gondolkodási időt kap az érintett nő, akinek 2. megjelenéskor aláírásával kell igazolnia, hogy a fentebb már említett válsághelyzetben van, s indokolt az abortusz. A családvédelmi szolgálat nem feszegetheti a válsághelyzet okát – ilyenkor nincs mit tenni, meg kell szakítanunk a terhességet.

Mint azt elmondta: a beavatkozás során rendkívül ügyelnek arra, hogy a pácienst megkíméljék az esetleges későbbi szövődményektől, de ezzel együtt a terhességmegszakítás nem rizikómentes.

– Nálunk altatásban történik az abortusz – magyarázta a főorvos. – A beavatkozást minden esetben vákuumos szívóeszköz segítségével végezzük, majd egy speciális (küret) kanállal ellenőrizzük, hogy minden magzati szövetet biztosan eltávolítottunk-e. Ha nincs szövődmény, a páciensek 24 óra megfigyelés után hazamehetnek.

Dr. Orosházi Attila azt is elmondta: a hetvenes években évi 200 ezer körül alakult az abortuszok száma, ez 1956 óta 5 és félmillió esetet jelent. Mára az országos adat évi 60 ezerre mérséklődött. Nagykanizsán átlagosan évi 100 élveszülésre jut 50 terhességmegszakítás. A szakember szerint egyébként a legbiztonságosabb védekezési módszer a gyógyszeres fogamzásgátlás (a hormonkészítmény hüvelygyűrű és tapasz formájában is). Aki nem tervez további gyermeket, annak ajánlható a spirál, de jó megoldás az óvszer is, ami még a nemi betegségekkel szemben is véd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!