Hírek

2017.02.22. 16:17

Szeretni a beteg embert - kitüntetések a szakdolgozói kamara ápolók napi ünnepségén

Zalaegerszeg - Szerdán tartotta ápolók napi ünnepségét a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Zala Megyei Szervezete. A Kossuth Zsuzsanna születésének 200. évfordulója alkalmából, az Arany Bárány Télikertjében megrendezett programon több elismerés is gazdára talált.

Magyar Hajnalka

A résztvevőket Dinnyésné Kiss Katalin, a MESZK helyi elnöke saját versével köszöntötte, majd dr. Paizs Teréz megyei tiszti főorvos tartott beszédet. Miért is ünnepeljük az ápolókat? - tette fel a kérdést. Azért, mert képesek szeretni a beteg embert, s teszik ezt fizikai és lelki erejüket bevetve, gyakran egy egész életen át tartó önfeláldozó munkával. S miért maradnak a pályán a szakdolgozók? Mert akit egyszer megérintett a gyámolításra szoruló betegek ragaszkodása, az hű marad hivatásához. Ezután Tóthné Födő Gyöngyi a MESZK Zala Megyei Szervezet területi elnöke köszöntötte a résztvevőket.

A hétköznapok Kossuth Zsuzsá-ihoz szólt, megemlékezve arról a mintegy 3800 kamarai tagról, aki az ünnep pillanataiban is a betegágy mellett, vagy egyéb területeken teszi a dolgát.

Sövényi Ferencé nyugalmazott országos főnővér „Emlékezés, a múlt megőrzése és vállalása" című előadása következett, amelyben a hallgatóság elé idézte az ápolásügyet megalapozó jeles történelmi személyiségeket, kitérve a zalai szálakra is. Az ápolás ezer arcát megmutatva szólt az orvosok és ápolók munkamegosztásáról, a segítés tudományának fejlődéséről, a kompetenciákról, a nemzetközi kapcsolatokról.

Az ezüst emlékérem kitüntetettjei: Márkus Marietta, Némethné Lázár Ágota, Czipp Józsefné, Horváth Istvánné, Humpók Lajosné, Kermaricsné Kövendi Ibolya, Péter Zsuzsanna, Kovács Ilona, Kőrösi Ferencné, valamint Kvárta-Somogyi Éva

Ezután kitüntetések átadása következett. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara kezdeményezésére Kossuth Zsuzsanna, az ország első főápolója születésének 200. évfordulója alkalmából emlékérmet jelentetett meg a Magyar Nemzeti Bank. Az érme színesfém változatát, egy útmutató kis lámpás kíséretében az ünnepség minden résztvevője megkapta, a plakett ezüstből készült változatával pedig tíz szakdolgozó érdemeit ismerték el. Kossuth Zsuzsanna Ezüst Emlékérem kitüntetésben részesült: Czipp Józsefné körzeti ápoló (Keszthely); Horváth Istvánné nyugalmazott megyei vezető ápoló; Humpók Lajosné, a MESZK keszthelyi szervezetének elnöke; Kermaricsné Kövendi Ibolya nyugalmazott nagykanizsai alapellátási intézményvezető; Kovács Ilona megyei szakfelügyelő ápoló; Kőrösi Ferencé, aktív nyugdíjas, területi küldött; Kvárta-Somogyi Éva, a Hévízi Szent András Reumakórház egészségügyi szakoktatója; Márkus Marietta, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum Műszaki Szakképzőiskolája egészségügyi szakoktatója; Némethné Lázár Ágota, a hévízi Hotel Aquamarin gyógyászati vezetője; valamint Péter Zsuzsanna, a Kanizsai Dorottya Kórház ápolási igazgatója.

A szakdolgozói pályázat díjazottjai.  Hátul középen a két első helyezett, Szabó Sándor, valamint Bujtor Csilla. Mellettük balról Végvári Viktória,  jobbról  Takács Bálint. Elöl Kvárta-Somogyi Éva, Némethné Tóth Tímea, valamint Kiss Ferencné Fotó: Pezzetta Umberto

A MESZK Zala Megyei Szervezete az ünnep alkalmából pályázatot is hirdetett. A jelentkezők arról fejthették ki gondolataikat, mit jelent az ápolói hivatás a XXI. században, és miért lettek, illetve maradtak egészségügyi szakdolgozók. A beérkezett pályamunkákat Karamánné Dr. Pakai Annamária, a MESZK Területi Oktatási Bizottsága elnöke értékelte, majd kihirdették az eredményt.

I. helyezésben részesül Bujtor Csilla ifjúsági védőnő (Zalaegerszeg) és Szabó Sándor mentőtiszt (Zalaegerszeg). II. helyezett: Kvárta-Somogyi Éva egészségügyi szakoktató (Hévíz) és Végvári Viktória dietetikus (Zalaegerszeg). III. helyezett: Kiss Ferencné diplomás ápoló (Hévíz) és Némethné Tóth Tímea diplomás ápoló (Zalaegerszeg). Különdíjban részesül: Takács Bálint, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Deák Ferenc Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 14/A osztályos ápoló tanulója.

A két elsődíjas, valamint a különdíjas tanulmányt a szerzők előadásában meg is hallgathatta a publikum. Ezt követően Mészáros János Elek előadóművész műsora kínált szórakozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!