Hírek

2017.03.30. 12:16

Felmentették a kerítésbe áramot vezető férfit

Zavarta a szomszéd kutyáinak az ugatása, áramot vezetett a közös kerítésbe az a 76 éves férfi, akit csütörtökön az egerszegi törvényszéken dr. Gergye Tamás büntetőtanácsa felmentett az emberölés kísérletének vádja alól.

Arany Gábor

Az idős magyarszerdahelyi B. Imre hosszabb ideje állt haragos viszonyban a szomszédjában élő családdal a két kutyájuk ugatása miatt. A vádirat szerint 2015. október 11-e reggelét megelőzően valamikor a férfi a magyarszerdahelyi háza melléképületének villamos dugaszoló aljzatából kábellel áramot vezetett a szomszéddal közös kerítésbe. Ez úgy derült ki, hogy azon a reggelen a szomszédjában lakó férfinak feltűnt, az esős idő ellenére a rozsdás kerítés több helyen csillog, felfénylik, izzik és amikor megmozgatta, a kerítés szikrázni kezdett. Ebből rájött, áram folyik a drótokban, ezért értesítette a rendőrséget. Mint kiderült, az idős férfi a melléképületéből hosszabbítóval vezette a normál háztartási hálózatnál magasabb feszültségű aljzatból az áramot a kerítésbe. Az első, helyszínre hívott szakértő nem végzett méréseket, véleményét elméleti számításokra alapozta, mert emberéletre is veszélyesnek találta, hogy visszaállítsa a korábbi állapotot és áram alá kerüljön a kerítés a mérésekhez. Megállapítása szerint a bekötéstől számított két méteren belül a kerítés megérintése akár halálos áramütéssel is járhatott volna. B. Imre egyébként saját feleségét és lányát sem tájékoztatta arról, hogy a kerítésben áram folyik. Ráadásul a szomszédban lakó tízéves kislány is gyakran játszott az udvaron. A férfi ellen több ember, köztük 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt emeltek vádat.

Az eljárásban később újabb szakértői véleményeket ismerhetett meg a bíróság. Ezek már arról szóltak, hogy a kerítésdrót rendkívül rozsdás állapota miatt a bekötéstől 30 centin belül lehetett csak 50 Voltnál nagyobb feszültség és 50 mA vagy annál magasabb áramerősség a kerítésben, ami adott esetben emberéletre halálos veszélyt jelenthetett volna. A veszéllyel tisztában volt B. Imre is, aki azonban bízott abban, hogy senki nem ér a kerítéshez, mert az az eljárásba tagadta, hogy bárki életére tört volna, ő a kutyákat akarta távol tartani.

A szakértői véleményekből kitűnt, a  halálos áramütés akkor sem következett volna be szükségszerűen, ha valaki megfogja a kerítést. Nagyon sok feltétel együttes megléte – környezeti hatások, egyéni tulajdonságok – szükséges ehhez. Az emberölés szándéka nem volt bizonyítható, különösen, hogy ez több emberre irányult volna, mondta egyebek mellett az ítélet indoklásakor dr. Gergye Tamás.

A bíróság bűncselekmény hiányában mentette fel B. Imrét. Az ítélet nem jogerős, az ügyész három nap gondolkodási időt tartott fenn, a vádlott és védője tudomásul vette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!