Hírek

2016.09.19. 16:39

Áramot vezetett a kerítésbe; az idős férfi tudta, mit tesz

Zalaegerszeg – Valós konfliktus, nem pedig kóros képzet állt a cselekedete hátterében, és tudatában volt annak is, hogy nem a megfelelő megoldást választotta.

Arany Gábor

Ezt a megállapítást tették az igazságügyi elmeorvos szakértők, amikor hétfőn az egerszegi törvényszéken dr. Gergye Tamás büntetőtanácsa előtt B. Imréről nyilatkoztak. A 75 éves férfi ellen a megyei főügyészség több ember, köztük 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat.

B. Imre volt az, aki 2015. október 11-e reggelét megelőző napokban a magyarszerdahelyi háza melléképületének villamos dugaszoló aljzatából kábellel áramot vezetett a szomszéddal közös kerítésbe. Ez úgy derült ki, hogy az említett nap reggel a szomszédjában lakó férfinak feltűnt, az esős időben a rozsdás kerítés több ponton csillog, felfénylik, izzik. Közelről száraz fával megmozgatta, amitől a kerítés szikrát szórt, ebből pedig rájött, hogy áram folyik a drótokban, ezért értesítette a rendőrséget. A kiérkező járőrök ellenőrizték a területet, amit B. Imre felesége is észrevett, szólt a férjének, tudakolja meg, mi járatban vannak a rendőrök. Ő ekkor a melléképületben a dugaszoló aljzatból a hosszabbítót kihúzta, a kerítésre kötött, már áramtalanított vezetéket leoldotta, amit látva a járőrök rászóltak, hagyja abba a szerelést.

Mint kiderült, az idős férfi a melléképületéből vezette a normál háztartási hálózatnál magasabb feszültségű aljzatból az áramot a kerítésbe. A szakértő megállapítása szerint a bekötéstől számított két méteren belül a kerítés megérintése akár halálos áramütéssel is járhatott volna. B. Imre egyébként senkit, saját feleségét és lányát sem figyelmeztette, hogy a kerítés érintése baleset- és életveszélyes. Mindezeken túl a szomszédban nemcsak felnőttek éltek, hanem egy tízéves kislány is, aki gyakran játszott az udvaron.

Az igazságügyi szakértők elmondták, a férfinél megállapítható a szellemi hanyatlás, amiben az idős kora mellett közrejátszott a rendszeres alkoholfogyasztása is. Ez személyiségváltozással is járt, indulatossá, kötekedővé vált, beszámítóképességét azonban ez nem korlátozta. Cselekedetét nem téveszme hatására, kóros elmeállapotban követte el, hanem valós konfliktust akart így megoldani. A cselekmény után egy hónappal megtartott vizsgálatkor B. Imre arról beszélt nekik, hogy agressziója a szomszéd kutyái ellen irányult, azokat akarta távol tartani a kerítéstől. Éjjel kapcsolta össze a hálózattal, de tudatában volt annak, hogy nappal más is veszélybe kerülhet az áram alatt lévő kerítés miatt. Azzal is tisztában volt, hogy tettének következményei lehetnek. Emellett még arról beszélt, hogy most már más megoldáshoz folyamodna, például üveggyapotot húzna a kerítéshez a kutyák távoltartására.

A védelem álláspontja szerint B. Imre tettével nem veszélyeztetett embereket, mert a kerítés inkriminált szakaszát a gondozatlan környezete miatt csak nehézség árán lehetett megközelíteni. Emellett a kerítés rossz állapota, jelesül a rozsdás drót nagy ellenállása okozta rövid távolságon belüli jelentős feszültségcsökkenés miatt sem kerülhetett volna veszélybe emberélet, még ha valaki hozzá is ér a kerítéshez.

A tárgyalást további szakértők meghallgatására elnapolták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!