Félmilliárdos fejlesztés várható az Arany János utcában

2017. március 17., 15:36 szerző: Magyar Hajnalka fotós: Katona Tibor
komment
Zalaegerszeg - Az Arany János utca 1. alatt, a tűzoltó-parancsnokság épületének falán avatták fel pénteken az utca névadójának emléktábláját. A rendezvény kapcsán Balaicz Zoltán polgármester a térséget érintő fejlesztésekről is szólt.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A Zalaegerszeg Kultúrájáért Közalapítvány szép vállalása, hogy a megyeszékhelyen kis domborművel állít méltó emléket az utcák jeles névadóinak. 2005 és 2010 között 16 emléktáblát helyeztek el (Béres János, Farkas Ferenc és Szabolcs Péter szobrászművész jóvoltából), s idén újraindult a kezdeményezés - mondta el avatóbeszédében dr. Gyimesi Endre, a közalapítvány kuratóriumának elnöke.

Balaicz Zoltán, Farkas Ferenc és dr. Gyimesi Endre a frissen felavatott emléktábla alatt
Fotó: Katona Tibor

Az eddigi emlékállítás a helyben nagy elismerésnek örvendő személyiségek, mint Czobor Mátyás, vagy Botfy Lajos mellett az egész nemzet tiszteletét élvező nagyságok - mint például Rákóczi Ferenc, Vörösmarty Mihály, Batthyány Lajos - alakját is felidézte. E sorba illeszkedik a 200 éve született Arany János is, a magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja. Dr. Gyimesi Endre felidézte sokszínű pályáját, a 4 évesen író-olvasó csodagyereket, a mellőzött színészt, a hallgatag szalontai nótárius, az MTA főtitkárát, s a zseniális költőt, aki párját ritkító módon közel 60 ezres szókincsből „gazdálkodott". Egy anekdota erejéig kitért Deák Ferenccel való barátságára, valamint arra is, hogy legtöbb szállóigénk forrása valamelyik Arany-költemény. Ezt követően Balaicz Zoltán polgármester, valamint az alkotó, Farkas Ferenc társaságában felavatta az emléktáblát.

 

Az ünnepségen, ahol egy verssel is megidézték a költő szellemét, részt vettek a tűzoltóság, valamint az Arany János tehetséggondozó program ifjú képviselői is.

Balaicz Zoltán polgármester az esemény kapcsán bejelentette: a város félmilliárd forintot szán a környék megújítására. A tűzoltólaktanya 400 millió, az Arany János utca pedig - csatornázással, szegélyezéssel stb. - 110 millió forintból ölt új köntöst. Az utcában még idén elkezdik a munkát, a tűzoltóság épületén pedig jövőre.

Magyar Hajnalka

2017. március 17., 15:36 szerző: Magyar Hajnalka fotós: Katona Tibor

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...