Hírek

2017.03.22. 18:45

Ásott kútból hozott minta - A világnapon mértek, Balatont formáltak, játszottak

Megyei körkép - Szerdán óvodások és diákok részvételével folytatódtak a víz világnapi rendezvények Zalában.

Arany Horváth Zsuzsa

Német keménységi fokban adja meg a vizsgálat a víz keménységét, de a nitrát mennyiségét is megtudjuk - hallhattuk a ZSzC Széchenyi István Szakgimnáziumában, ahol a meghívott söjtöri, zalaszentgróti, bocföldei gyerekek által hozott, kútból és vezetékből nyert vízmintákat a Vízmű laboránsai vizsgálták a diákokkal együtt.

- A vezetékes vízben értelemszerűen nem lehet nitrát, a víz keménységét pedig a benne oldott kalcium- és magnéziumsók mennyisége befolyásolja, a meghatározást úgynevezett német keménységi fokban adjuk meg - mondta a Vízmű Zrt.-től Vízvári Annamária laboráns, miközben a gyerekek érdeklődése mellett vizsgálta a mintákat. A jó értékek 5-35 fok között voltak, némileg a keményebb felé tolódva.

Vízvári Annamária laboráns és a zalaszentgróti gyerekek a Széchenyi szakgimnáziumban, ahová a következő tanévtől vízügyi technikusi és vízgépészeti képzésre jelentkezhetnek Fotó: Katona Tibor

A környék minden óvodájából érkeztek gyerekek tegnap délelőtt a megyeszékhelyi, Kis utcai intézménybe, a víz világnapja alkalmából megrendezett, Balatoni kirándulás című programra.Horváthné Ambrus Marianna vezető óvónő szervezte a „kalandot”, melynek során a gyerekek interaktív feladatokat teljesíthettek.

- Az idén Balaton élővilágával foglalkozunk - árulta el a játékmester. - Négy helyszínt rendeztünk be: Badacsonyt, Keszthelyt, Szigligetet és Tihanyt, ezeken játékos feladatok segítségével igyekszünk a kicsiket környezettudatosságra nevelni.

A gyerekek megtanulhatták, miért fontos az ember számára a víz, s miért nem szabad azt szennyezni. Az eseményt rajzpályázat és kiállítás is megelőzte, amelynek címe: Kincsünk a víz.

- Itt nem díjaztuk a rajzokat, hanem egységesen emléklapot kapott minden pályázó - folytatta a vezető óvónő. - A felhívásunkra egyébként ötven pályamű érkezett, melyeket ki is állítottunk az óvodánk falain.

A nap végén az óvodások a vizek élővilágáról láthattak filmet, majd a tökéletes balatoni hangulat megteremtése érdekében, lángossal is megtömhették a hasukat.

A gyenesdiási óvodában tegnap először ünnepelték meg a víz világnapját.

- Ez a program nyitánya az áprilisi, Föld napja alkalmából megrendezendő Zöld heteknek, hiszen annak a rendezvénynek is a víz áll majd a középpontjában - mondta el Világos Csabáné intézményvezető. - Most, a víz világnapján minden gyermek és felnőtt kékbe öltözött és megjelenítettük a Balatont. Az egyik apuka elkészítette a tó alaprajzát papírból, hatalmas, húsz méter hosszúságban, melyet reggel az óvónők összeragasztottak. Egy másik apukától kaptunk hozzá egy kis hajót is. Minden gyerek kapott egy félliteres flakon vizet, azt megitták, a palackokból pedig tutajt készítettek óvónőik segítségével.

A 150 résztvevő, ovisok, szülők, óvónők közösen megformálva a tavat balatoni dalokat énekeltek, s magasba engedték a kék lufikat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!