Hírek

2016.01.18. 19:43

Átalakultak a családsegítő és gyermekjóléti szolgálatok

Törvényi módosítás következtében alakult át a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat idén januártól.

Korosa Titanilla

A gyakorlati változásokról Bujdosóné Bagó Judit, a lenti központú átalakult Napsugár Családsegítő és Gyermekjóléti Központ és Szolgálat vezetője beszélt.

- 2005-ben indult el 51 településen a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat a kistérségi társulás által fenntartott intézményként - kezdte az intézményvezető. -  2015 decemberéig két szakfeladatot látott el az intézmény. Az elmúlt év végén átalakult a gyermekjóléti szolgálat, belátták a döntéshozók, hogy nem kell a családsegítő és gyermekjóléti szolgálatnak két szakfeladatnak lennie, hiszen ugyanazokkal a módszerekkel, eszközökkel ugyanolyan végzettségű emberek látják el a feladatokat. Nem is lehet különválasztani a családot a gyerektől és fordítva, mert a problémák, ha vannak, közösek. Ezért jött létre a szakmailag egységes rendszer idén január elején. Az átalakult gyermekjóléti szolgálat azt jelenti, hogy a professzionális szociális családsegítők látják el azokat az alapfeladatokat, amik nem igényelnek hatósági intézkedést. Ilyen a segítő beszélgetés, ügyintézés, tanácsadás, adományosztás, prevenciós feladatok, a jelzőrendszer működtetése és együttműködés a jelzőrendszeri tagokkal, akik valamilyen szempontból a családokkal kapcsolatban vannak. Ezeket a feladatokat a szolgálatok a közös önkormányzati hivatalokon keresztül látják el, minden közös hivatalnak van egy családsegítője.

Minden évben megrendezi a szolgálat a családi napot. A képen Fentős Ágnes és Brenner Judit családsegítők a gyerekeknek szóló foglalkozáson

- A másik terület, feladat lett a központé. A törvény úgy határozza meg, hogy minden járásnak fenn kell tartania egy családsegítő és gyermekjóléti központot, munkájukat a járás egész területén végzik, de a központot a járási székhely, esetünkben Lenti tartja fenn. Olyan esetekben avatkoznak be a központ munkatársai, mikor az önkéntes segítésen túlhalad a probléma, olyan súlyos veszélyeztetettség esetén, amit már gyermekjóléti szolgáltatás keretében nem lehet kezelni, hanem szükség van hatóság - gyámhivatal, rendőrség, bíróság, pártfogói felügyelet - bevonására. Ilyen eset a védelembe vagy nevelésbe vétel, az ideiglenes hatályú elhelyezés, vagy ha bűncselekményt követnek el. Itt már a központi esetmenedzserek együttműködnek a gyermekjóléti szolgálat családsegítőivel, az esetgazdával.

A járási központ most 48 településen lát el feladatot,  az alapellátásban 8, a központban 5 szakember dolgozik. Tíz település vált le -  a csesztregi közös hivatal falvai -, ahol külön családsegítő működik.

Bujdosóné Bagó Judit hozzátette, az új rendszer nagyobb hangsúlyt fektet a különböző területeken dolgozó szakemberek együttműködésére, ami a jövőben hatékonyabb problémamegoldást eredményezhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!