Hírek

2016.07.27. 12:21

Átverték a szlovák vadászt, "szelíd" szarvasokat lövettek ki vele

Nagykanizsa – Vadaskertben tenyésztett szarvasbikát lövetett ki a külföldi vadásszal, meghamisított trófeabírálati lapot állított ki, az a férfi, aki ellen nemrég emeltek vádat.

Arany Gábor

Az átvert szlovák vadász nyolcmillió forintnál is többet fizetett a trófeáért. A vádirat szerint. A vadászatok szervezésével foglalkozó F. Norbert a szlovák férfinak 2012 januárjában szervezett vadászatot Pat környékére. A kilőtt szarvasbika trófeáját egy kaposvári hivatásos vadász, D. Ferenc készíttette ki. A szlovák vadász később nemzetközi kiállításon is bemutatta a 27 ezer euróért megszerzett trófeát, ekkor derült ki, hogy a bírálati lapja hamis. A feltüntetett vadászati terület nem létezik, a nyilvántartásban a bírálat adatai nem szerepelnek. A nyomozás arra is fényt derített, hogy a kilőtt állat előtte vadaskertben élt, F. Norbert osztrák tenyésztőtől vásárolta. Nem csak ekkor csapták be a külföldi puskást. Szerveztek számára Inke környékén is vadászatot, 2011. október végén. Akkor  D. Ferenc társaságában 12,54 kiló agancsú szarvasbikát lőtt, ezért 20 ezer eurót fizetett. Ez az állat is tenyészetből származott, kilövése előtt nem sokkal engedték szabadon, és erről is hamis trófeabírálati lap készült. A következő alkalommal, 2012. augusztus végén D. Ferenc Karád környékére szervezett vadászatot a szlovák férfinek, és ennek lebonyolításával  M. Lajos hivatásos vadászt bízta. A tabi társaság területére mentek, ahol 9,5 kilós agancsú szarvasbikát lőtt a szlovák férfi. Ezt a vadászatot azonban a két magyar férfi nem jelentette be, A trófeát, amiért elejtője 13 ezer eurót fizetett, nem vitték bírálatra, és csak többszöri kérésére adták át számára. F. Norbert ellen azért is vádat emeltek, mert 2011 és 2014 között több vadászatot szervezett Kirgíziában és az ott elejtett argali juhok trófeáit általa készített hamis  export engedéllyel hozta be Magyarországra.

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba az ügyről tájékoztatva elmondta, a férfiak ellen jelentős kárt okozó csalás, természetkárosítás, közokirat-hamisítás, lopás miatt emelt vádat a kanizsai járási ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!