Hírek

2013.05.13. 11:03

Az ÁNTSZ vizsgálja: kaphattak-e szülői kérés nélkül oltást a zalai gyerekek

Zalaegerszeg - Mint arról beszámoltunk, bűncselekmény hiányában a rendőrség nem indított nyomozást a megyeszékhelyi Nebáncsvirág Egyesület oltással kapcsolatos feljelentése nyomán.

Magyar Hajnalka

A civil szervezet azt a vélt gyakorlatot kifogásolta, hogy néhol a pneumococcus elleni  oltást szülői kérés nélkül is beadják a gyerekeknek. A rendőrség a Zala Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervéhez továbbította a beadványt. Érdeklődésünkre dr. Paizs Teréz megyei tiszti főorvos elmondta, az egyesület észrevételét a járási intézetek közreműködésével vizsgálják, ami mintegy három hetet vesz igénybe.

A Streptococcus pneumoniae (közismerten pneumococcus) nevű baktérium középfül gyulladást, tüdőgyulladást, agyhártyagyulladást, esetleg halált is okozhat. A baktérium cseppfertőzéssel terjed, hordozása lehet tünetmentes és tünettel járó is. A szakirodalom két korosztályt emel ki veszélyeztetettként: a 0-2 éveseket és a 60 évnél idősebbeket. Különösen a csecsemőket és kisgyermekeket fenyegeti a betegség, ugyanis az ő korukban még nem alakult ki teljesen az immunrendszer.

A WHO 2005-ös adatai szerint a világon 1,6 millió ember halt meg a baktérium által okozott fertőzésben, közülük mintegy egymillió gyermek. Magyarországon a pneumococcus elleni ingyenes védőoltás a fertőzés következményének súlyossága miatt került be a választható körbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!