Hírek

2016.06.29. 18:50

Az egészségügy napja - Elismeréseket adtak át a Semmelweis-évfordulón

Megyeszerte az egészségügyben dolgozókat köszöntötték szerdán a Semmelweis-napon, a magyar egészségügy napján.

Korosa Titanilla

Lentiben a Dr. Hetés Ferenc Szakorvosi Rendelőintézet fennállásának ötvenedik évfordulóját is ünnepelték ez alkalommal. A rendezvényen Horváth László polgármester idézte fel a félévszázados egészségügyi intézmény megalakulását, fejlődését, valamint a közelmúlt fejlesztéseit, melyek által megfelel a 21. század elvárásainak. Köszöntőt mondott továbbá dr. Lengyel Györgyi, az EMMI közigazgatási államtitkára, aki megemlékezett Semmelweis Ignác munkásságáról, majd az egészségügyben zajló milliárdos fejlesztésekről és az ott dolgozók bérrendezéséről is szólt.

A lenti kitüntetettek: (elöl, balról) Wittinger Beatrix, dr. Bárány Gabriella, dr. Sánta Klára, Bekk Lászlóné, Lőrincz Tímea. (Hátul) Horváth László polgármester, dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke, dr. Rác Szabolcs, Vigh László országgyűlési képviselő, Gerencsér Gyula, dr. Lengyel Györgyi államtitkár, dr. Fekete Zoltán, a Dr. Hetés Ferenc Szakorvosi Rendelőintézet szakorvosa és Mázsa Zoltán (Fotó: Kósa Róbert)

Az államtitkár a szakmai munka elismeréseként Semmelweis-díjat adott át a rendelőintézetnek. Kitüntetésben részesült több egészségügyi dolgozó is: Wittinger Beatrix, a Kolping Gondozási Központ mentálhigiénés munkatársa, Mázsa Zoltán, a Kolping Támogató és Foglalkoztató Központ gépjárművezetője, Lőrincz Tímea, a bölcsőde kisgyermeknevelője, Gerencsér Gyula, a lenti mentőállomás vezetője, Bekk Lászlóné, az I. számú háziorvosi körzet asszisztense és dr. Rác Szabolcs radiológus. Az intézmény alapító orvosai, dr. Sánta Klára és dr. Bárány Gabriella pedig emlékplakettet vehettek át.

Nagykanizsán az egészségügyi alapellátási intézmény a Honvéd Kaszinóban tartotta a Semmelweis Ignác születésének 198. évfordulójára rendezett ünnepségét.

Dénes Sándor polgármester köszöntőjében kiemelte: e nap a magyar egészségügy és ezen keresztül társadalmunk egyik legfontosabb ünnepe.

- Remélem, hogy az alapellátásban dolgozókat végre elismeri a társadalom - fogalmazott a polgármester. - Így a közeljövőben valóban a hivatás szeretete, a szakma felé való teljes odafordulás válik egyetlen kihívásukká.

Ezt követően Varnava Charalambos ifjúság orvos szólt a megjelentekhez. Elmondta: saját, 50 éve tartó praxisán keresztül jól látja, hogy ebben a szektorban mindig tisztességesen, becsületesen dolgoztak az emberek.

Patakiné dr. Rácz Erzsébet háziorvos címzetes főorvosi kinevezését vehette át  Dénes Sándortól, a város polgármesterétől a  agykanizsai ünnepségen Fotó: Szakony Attila

Stimeczné dr. György Bernadette, az Egészségügyi Alapellátás Intézmény vezetője köszöntőjében méltatta kollégáit, akik a nehézségek ellenére a pályán maradtak, nem engedtek a külföldi munka csábításának és 27 telephelyen szétszórtan, de mégiscsak egy csapatként szolgálják az alapellátást.

Az ünnepségen címzetes főorvosi kinevezéseket adtak át, valamint a kiemelkedő szakmai munkát oklevelekkel ismerték el.

A keszthelyi kórházban dr. Novák Péter főorvos méltatta Semmelweis Ignác munkásságát. Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a Semmelweis-tervről, az egészségügyben várható jövedelemrendezéséről szólt. Főorvossá nevezték ki dr. Bogdán Zoltán anaesthesiológiai és intenzív terápiás, dr. Kiss Lajos Sándor belgyógyász-gasztroenterológus, dr. Szelestei Gábor gyermekgyógyász, dr. Szőcs Tamás sebész, és dr. Balog Judit pszichiátriai szakorvost. Adjunktusi címet kapott dr. Pál Marianna Maja bőrgyógyász és dr. Tóth Gábor anaesthesiológiai és intenzív terápiás szakorvos. Elismeréseket kaptak az osztályok, a szakdolgozói kamara oklevelét vehette át Farkas Magdolna ápolónő.

A megyeszékhely önkormányzata második alkalommal rendezett Semmelweis napot a zalaegerszegi egészségügyi alapellátásban dolgozó  orvosok, ápolók, védőnők munkájának elismerésére. A szerda esti ünnepségnek az Arany Bárány adott otthont, ahol Balaicz Zoltán polgármester mondott beszédet, megköszönve az áldozatos munkát.

A műsorral gazdagított összejövetelen kitüntetéseket is átadtak, melyeket dr. Gróf Ágoston fogász főorvos, Rónai Erzsébet fogászati szakasszisztens, dr. Csordásné dr. Sallai Alexandra iskolaorvos, Gaál Istvánné asszisztensnő, dr. Benkőné Takács Ágota asszisztensnő, valamint Szekérné Büki Erzsébet védőnő érdemelt ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!