Hírek

2017.04.05. 07:23

Az egykor elzárt reformátusok bölcsője ma kedvelt tóval és vonzó tájjal hívogat

Kustánszeg – A falu mélyen, Göcsej szívében található. A tájegységet átszelő Teskánd – Csesztreg útról Csonkahegyháton kell bekanyarodni arra az érintetlen tájra, ahol Kustánszeg az egyik olyan falu, ahonnan nézve, már nincsenek települések a Zalalövőig húzódó térségben.

Győrffy István

Ezen a hatalmas területen erdők, mezők, rétek váltogatják egymást, erdei munkások, s vadászok járják a vidéket. Pontosabban, két kilométerrel Kustánszegen túl, még van egy kis település, Parasza, ami Kustánszeg falurésze, s őrzi báját az 1903-ban épült szoknyás haranglábával. A kis falu közepén, egy villanyoszlopra szegelt fehér tábla „sóbarlangot” hirdet

- Nem kell ezen csodálkozni, a paraszai falurészben a közelmúltban épült fel egy vendégház, ahol sóbarlangot is kialakítottak. Kisgyermeket is hordanak ide kezelésre.  A csöpp falu azonban másról is híres, a paraszai pörkölttorta 2012-ben megkapta a Göcsej Védjegyet – mondja Bécs Tiborné Kustánszeg polgármestere, akit arra kérünk mutassa be faluját turisztikai sorozatunk olvasóinak.

Nem véletlenül próbáltuk a község helyét pontosan elhelyezni a térképen, ugyanis a főbb útvonalaktól való távolság, az elzártság  jótékonyan is hatott a falu fejlődésére az elmúlt évszázadokban. A korábbi három település, Tompa, Gyertyánág és Szentíván lakói a törökök elől menekültek az itteni dombok közé, nevét is ezért olvashatjuk viszonylag későn, 1542-ben Kustánosházaként. A Kustánszeg nevet 1769 óta használja a falu. Az emberek viszonylagos szabadságban éltek itt, s mivel  nem a földesúr szabta meg a vallásukat, Kustánosháza lett a reformáció híveinek az egyik legrégibb gyülekező helye. Az istentiszteletekre még Vas megyéből is jártak át ide hívők. Református templomukat előbb fából építették meg 1700-ban, majd 1803-ban határozták el a téglatemplom  építését, ami tíz év alatt készült el, s 1826-ra református anyatemplommá vált. A faluban azonban nem csak reformátusok éltek, voltak katolikusok, evangélikusok  és izraeliták is, a lakosság száma 1930-ra elérte az ezret. Erre az időpontra épült meg a bekötőút, s jelent meg az első autóbusz, amivel közvetlenül a faluból Zalaegerszegre is el lehetett utazni már.

Ahogy Csonkahegyhát felől kiérünk az erdő szegélyezte útról, s megpillantjuk az alattunk húzódó széles völgy mögött Kustánszeget, lélegzet elállító panoráma tárul a szemünk elé. Szemben,  a templom fehér tornya integet, a tó felé elnyúló dombon megpillantjuk az üdülő övezet házait. Ilyen váltakozó, ugyanakkor szelíd tájat csak jókedvében alkothatott a teremtő.  Maga a község is érdekesen építkezett, hiszen házai egy közel kétszázötven méter magas domb tövében, illetve annak oldalán kanyarognak. A református temploma a domb ormán magasodik, s még csak innét nyílik pazar kilátás a házak fölött a tóra, ami a nyolcvanas évek végétől Kustánszeg legnagyobb vonzereje.

-A kilencvenes évektől élénkült meg a falu turizmusa, s az idegenforgalmi bevételek is érezhetően jelen vannak a falu gazdálkodásában. Kemping működik a tónál, több vendégházunk is van, szobákat adnak ki kustánszegiek, s az önkormányzatnak is van egy 36 vendég fogadására alkalmas turistaháza. Ma is jönnek vendégek, Erdélyből érkező munkások laknak majd itt egy ideig. De természetesen fogadunk nyáron diákcsoportokat, s egyéni turistákat is.  A jóléti víztározót három község – Becsvölgye, Németfalu és Kustánszeg -  hozta létre 1987-ben, de a fenntartása mára teljesen ránk maradt. A fejlesztésére is kellene fordítani, de mostanában hiányoznak az ilyen pályázatok – mondja Bécs Tiborné. Megtudjuk tőle, hogy a strandon nincs belépőjegy, szabadon fürödhet, aki csak szeretne, persze a saját felelősségre. A vendégek ingyen vehetik igénybe az öltözőket, a zuhanyzókat, a víz minősége kitűnő,  ezt a horgászegyesület  rendszeresen ellenőrizteti, eredményét kifüggesztik.

Kustánszeg érdekességeit  Szalai Gyula falugondnok és Márkus Kitti könyvtári kisegítő mutatja meg. Különösen büszkék a református templomra és környékére, ahol nagyon sokan megfordulnak a turisták közül is. A templom előtt különös szoborcsoport, a Millenniumi emlékmű látható, - Hadnagy György szobrász és a Czigány István építész munkája – melynek alakjai között ott van Barcza Boldizsár 1848-as honvéd, akit Kustánszegen temettek el. Az emlékmű mellé azért is érdemes leülni a padokra, mert az ember rabja lesz az innét nyíló panorámának. A polgármester elmondta, amint lesz rá pályázati lehetőség, egy kilátóra nyújtanak be terveket, hogy a vendégeik előtt még inkább kinyíljon Kustánszeg szelíden lankás, erdőkkel, mezőkkel, rétekkel váltakozó vidéke.

-A templom ajtaját, miután kijön a jó idő nem zárjuk, a betekintő rácson át mindenki megnézheti a belső teret is – mondja Szalai Gyula, akivel Paraszára indulunk tovább. Az itteni harangláb népi műemlék, s a kis faluban is minden nap harangoznak. A híres pörkölt  tortáról, más nevén a grillázstortáról Kovács Szilviát kérdezzük, aki internetes blogot is működtet a különös sütemény népszerűsítésére. Ő azonban édesanyjához, Kovács Zoltánné Katalinhoz irányit, mint mondja, ő autentikusabb ebben a témában.

-A régi asszonyoktól tanultam el a torta készítését, ami olvasztott cukorból, vágott dióból készül. Ma már nem annyira keresett, de korábban lakodalmakba, más családi ünnepekre késztettük. A kustánszegi templomot is megformáztam egy évfordulóra, azzal egy napot  dolgoztam – mondja Kovács Zoltánné. Közben Szalai Gyula egy helybéli bácsival számba veszi, mennyien laknak Paraszán. Nekik 28 jön ki, mire a szomszéd asszony kontráz: - nem jól számoltatok, harmincan is élnek itt – állítja.  Kustánszegen egyébként 486-an laknak.

A falu egyik színfoltja a már messziről látható, a tó mögötti dombon magasodó fából készült vadászház.

- Mielőtt ezt építették, bejárták a környéket, s olyan pontot kerestek, ahonnan a legszebb a kilátás   – említi Szalai Gyula. – Innét a falu egyik oldala, s a tó is teljességében látható. Erre még az önkormányzatnak is van területe, de ismert zenész is vett meg itt telkeket – meséli, majd a tó felé vesszük utunkat, ami egy égeres mellett vezet.

- Ez a lápos erdő természetvédelmi terület. Olyan madarak fészkelnek benne, amelyek védettek. Segítettem kirakni az odúkat a természetvédőknek, annyira süllyedt a talaj, hogy alig tudtunk kijönni belőle – meséli Gyula, s hamarosan meglátjuk a táblát is, amelyen az itt fellehető madarakról, békákról olvashatunk. Bejárjuk a tó fürdésre alkalmas oldalát. Van itt mindenféle kiszolgáló építmény, játszó és sport létesítmény, ami a strandoláshoz szükséges. A tó szelíden fodrozódik az enyhe szélben, a túlsó oldalon áprilistól pecások lógathatják a zsinórt, fogtak itt már közel harminc kilós amurt is

- Az adósságkonszolidációs alapból kapott pénzből négy utca burkolatát felújítjuk, ez fontos a mindennapjaink és a turizmus miatt is. Nagy tervünk, a falu bejáratánál, a tóhoz vezető út előtt egy központi park kialakítása. Parkolókat szeretnénk ide építeni, nem csak autók, hanem autóbuszok számára is, valamint pihenő, várakozó helyeket, hogy az ide érkezőknek, de elsősorban a kustánszegieknek a falunk a legszebb arcát mutathassa.  Figyeljük  a pályázati kiírásokat, hogy azonnal kapcsolódhassunk ezzel a tervvel is, mihelyst lehetőség nyílik rá – beszél a jövőbeli elképzelésükről  Bécs Tiborné az elköszönésünkkor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!