Hírek

2017.01.17. 20:40

Az egységes, online kereskedelmi tér kialakítása eltart még egy ideig

Brüsszel - Az internet-használatért januártól kevesebbet kell fizetniük itthon a fogyasztóknak, míg a mobiltelefonálás tekintetében júniustól várható költségcsökkenés, az unió határain belüli roaming-díjak eltörlése miatt. E két rendelkezés (is) a digitális egységes piaci stratégia eredménye, melyről még korábban döntött az Európai Bizottság.

Szabó Zsófia

A Brüsszelben kidolgozott program törekvése elsősorban az, hogy szabad, ám mégis egységes digitális piac jöjjön létre az unió huszonnyolc tagállamában. Olyan agóra , ahol az emberek határokon átívelően vásárolhatnak a világhálón keresztül, a cégek, vállalkozások pedig Európa egész területén értékesíthessék termékeiket.

- A stratégia célja az uniós digitális gazdaság növekedésének elősegítése, illetve, hogy a fogyasztók kedvezőbb áron, egyszerűbben juthassanak különböző szolgáltatásokhoz - fogalmazott Dr. Jaskó Szilárd egyetemi docens. Hozzátette: a digitális hálózatok terjeszkedési feltételeinek javítása is a terv egyik része. Ezek együtt pedig hozzájárulhatnak az európai gazdaság fejlődéséhez, amely egy jól működő, egységes digitális piac révén több mint négyszáz milliárd euróval növelhetné az unió bevételét.

- Nézzük mindezt egy hétköznapi példán keresztül, az unió területén működő webáruházak vonatkozásában - folytatta. - Amikor ezt a stratégiát kidolgozták, nagyon kevesen vásároltak online, másik tagállamból. Az emberek jobbára saját, belföldi digitális piacaiknál maradtak. A vállalkozások sem aknázták ki az online-platform által kínált növekedési lehetőségeket. Kevesen értékesítették termékeiket másik országban. Ugyanis hiányzott az elektronikus kereskedelemre vonatkozó, egységes uniós jogharmonizáció.

Dr. Jaskó Szilárd egyetemi docens arról is beszélt, hogy az uniós távközlési szabályok reformjának vannak olyan, már megvalósult eredményei, amit mindannyian érzékelhetünk nap mint nap Fotó: Szakony Attila

Dr. Jaskó Szilárd elmondta: azért, hogy megreformálja az Európai Bizottság a határokon átnyúló értékesítési szabályokat, javaslatot dolgozott ki, amely megteremti a rendet az online értékesítéssel kapcsolatos uniós jogok terén, továbbá megerősíti a fogyasztói jogokat is.

- Az online termékekhez, szolgáltatásokhoz való hozzájutás - mint a stratégia egyik alappillére - részét képezi még, többek közt, a határokon átnyúló csomagküldés fejlesztése és az európai szerzői jogi szabályozás. Szintén fontos szempontja az egységes digitális piac létrejöttének a digitális hálózatok, szolgáltatások már említett növekedésének szorgalmazása. Emiatt az uniós távközlési szabályokat is megreformálják. Mindennek eredménye a roaming-díjak eltörlése, ám ide sorolható a nagy sebességű internethálózat kiépítése 2018-ig azokon a településeken, ahol korábban nem volt.

A harmadik irányvonal pedig, ami szintén az európai digitális gazdaság növekedését segítené elő, az uniós országok lakóinak digitális készségeit fejlesztő intézkedéseket jelenti.

Az Európai Bizottság a minap terjesztett elő egy újabb jogszabálycsomagot, hogy megkönnyítse az adminisztrációt külföldi tevékenység esetén a gazdasági szereplőknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!