Hírek

2016.12.04. 08:30

Az ékszer és az óra mindig nyerő

Ahogy közeledik az ünnep, az adventi hétvégéken úgy lesz egyre több a vásárló az üzletközpontokban és a kiskereskedőknél. Mindenki ajándékra vadászik - de vajon mi a trend, mivel lepjük meg legszívesebben szeretteinket mostanság?

Korosa Titanilla

Még mindig divat karácsonyra ruhaneműt, köntöst, ágyneműt, lakástextíliát, azaz stafírungot vásárolni, könyvet azonban a hagyományokkal ellentétben már nem nagyon vesznek az emberek, tudtuk meg nagykanizsai körutunk során.- Mi már karácsonyi hangulatban várjuk a vásárlókat, feldíszítettük az üzletet és kirakatainkat is - hallottuk az egyik női és férfidivatáru, illetve konyhai felszerelés forgalmazásával foglalkozó kisáruház vezetőjétől, Miklós Csabánétól.

- Karácsonykor a legkeresettebb ajándék a hölgyek számára a pulóver, a nadrág, a különböző felsők, a táska, a fehérnemű, a köntös, a pizsama, de a férfiaknak is hasonló, praktikus dolgokat vásárol a párjuk. Keresik továbbá az étkészleteket, a törülközőket, az ágynemű-garnitúrákat, tehát a stafírungot, ez a hagyomány megmaradt régről. Az adventi forgalomról azt tudom mondani, hogy most már egyre többen térnek be körülnézni, viszont a vásárló még kevés, de tapasztalataink szerint ez nem marad sokáig így, a többség nem hagyja utolsó hétre az ajándékvásárlást.Annak idején divat volt könyvvel meglepni a szeretteinket, ám ez mára minimálisra redukálódott, tudtuk meg Magyar Tibortól, az egyik könyvesház tulajdonosától.

Széles a kínálat ékszerek és órák terén is - mutatja Hozleiter Anna

- Mi még semmit nem érzékelünk a karácsonyi forgalomból, és tapasztalataink szerint nagyságrendileg jelentős növekedés nem is lesz - jelentette ki.

- A hírekben azt hallani, hogy növekedett a kiskereskedelmi forgalom, mi ezt nem vettük még észre, de nemcsak mi, hanem, beszélgetve más településeken működő könyvesboltok tulajdonosaival, az derül ki, hogy ők sem tapasztalnak ilyesmit. Úgyhogy jó lenne tudni, honnan veszik ezeket az adatokat

Visszatérve a karácsonyi vásárlásra: sajnos, ma már nem divat könyvet venni ajándékba, igaz, régen az volt, de az már a múlt. Gyakran azt mondják a vásárlók, hogy drágák a könyvek, erre én azt válaszolom, hogy ugyanennyibe kerültek 2-3 éve is. Az viszont érdekes, hogy megveszik a 2-300 ezres mobiltelefonokat, és azokért nem sajnálják a pénzt

A kétgyermekes, szintén nagykanizsai Godina Bernadett is megkezdte már a készülődést, legalábbis átgondolja, kinek, milyen ajándékot vesz majd.

Szente Julianna is többször ajándékozott már gyermekeinek karácsonyra különféle  építőjátékokat

- Ajándékozás? - kérdezett vissza. - Gondolatban érlelődik a dolog, a gyerekektől már megkaptam a listát... Igyekszem olyasmit választani, ami praktikus, jól használható a mindennapokban, de mégis meglepetés, olyasmi, aminek a gyerekek örülnek. Azt gondolom, könyv, ruha lesz, meg ami még a listán van, az az autós takaró, mentőautó. Én egyébként - sokakkal ellentétben - nemigen szoktam kirándulásokat tenni a bevásárlóközpontokba ajándékügyben, általában célirányosan megyek, maximum előtte a neten tájékozódom, hogy mi hol mennyi. Megjegyzem, sajnos ma már arról szól az ünnep, hogy az emberek minél több tárgyat halmozzanak fel maguk körül, holott, amire leginkább szükségük van, az az együtt töltött idő és a szeretet. Ezzel együtt persze jólesik ajándékot adni annak, akit szeretünk.

Lentiben is karácsonyi díszbe öltöztek már az üzletek, viszont a vásárlók még váratnak magukra. A körkép készítésekor csak kevés helyen találkoztunk akár csak nézelődőkkel is. Ezt erősítették meg a megkérdezett üzletek tulajdonosai, eladói is. Mint kiderült: legtöbben az utolsó hétre és napokra hagyják a karácsonyi ajándék vásárlását, de akadnak olyanok is a kereskedők tapasztalatai szerint, akik tényleg a legutolsó vagy utolsó utáni pillanatban, december 24-én délután mennek kétségbeesve ajándékot választani.

- A játék ma is népszerű, főként a különféle építő- és társasjátékokat keresik, a lányoknak pedig a babákat, de vásárolják a gyerekkönyveket is, vagy a kifestőket - mondta Krisztánovics Gábor, a Kossuth utcai játékbolt eladója. - Egyelőre nincs karácsonyi dömping, sőt, vásárlóink egy része azok közül kerül ki, akik a kinézett ajándékot nem találták meg más játékboltokban vagy nem érkezett meg az internetes rendelés és az utolsó pillanatban kell valamit venniük. Vannak időnként különlegesebb kívánságok is, de a mi üzletünk viszonylag kicsi, csak kevesebb árut tudunk tartani, a most futó reklámokból ismert legújabb játékok csak egy-másfél hónap múlva jelennek meg nálunk.

Ottjártunkkor a játékboltban nézelődött Szente Julianna, aki nem tervezi meg az ajándékvásárlást hónapokkal előre, most apróbb ajándékötletek miatt tért be az üzletbe.

- Idén wellness-utazással lepjük meg magunkat a párommal karácsonyra - avatott be terveikbe. - Nemrég nagyobb beruházás keretében új bútorokat és lakáskiegészítőket vásároltunk, így karácsonyra nagyobb ajándékokban nem gondolkodunk, de nem is szoktam nagyon előre tervezni. A gyerekeknél sokáig népszerűek voltak az építőjátékok, de már változott az érdeklődésük, így más, kisebb ajándékokat kapnak. Egy-egy ötlet még közvetlenül az ünnepek előtt is kipattanhat a fejünkből, és akkor lesz még idő megvásárolni.

A közeli fehérneműüzletben Horváth Tímea tulajdonostól megtudtuk, hogy karácsonykor vásárlóinak többsége úgymond összeköti a kellemest a hasznossal, vagyis olyan ajándékot választanak, ami szép és praktikus is egyben. - Ilyenkor a köntösöket, pizsamákat és a csinosabb hálóingeket keresik inkább ajándék gyanánt a vásárlók - mondta. - Az erotikusabb darabokat, szexis fehérneműket karácsonykor csak kevesen keresik, de vannak azért olyanok, akik ezzel a szándékkal érkeznek az üzletbe. Az biztos, hogy a nőnap mellett a karácsony az az ünnep, mikor a legtöbben érdeklődnek, vásárolnak, és ilyenkor árérzékenyebb termékeket választanak. A szexis, bulisabb darabokat inkább szilveszter előtt keresik, ilyenkor - főként, ha szoknyás időszak van - partiharisnyákat vásárolnak, és évek óta keresett, örök darab a mágikus piros bugyi, ami iránt ilyenkor mindig nagy a kereslet.

Horváth Tímea tapasztalatai szerint sokan vásárolnak a két ünnep között is, hiszen több cég is ajándékutalványt ad karácsonyra dolgozóinak, amiket még év vége előtt levásárolnak.

A Kossuth utcai ékszerboltban is felkészültek a karácsonyi rohamra, mint kiderült, erős hónap a december.

- Ékszert és órát sokan választanak ajándékba, akár gyerekeknek is - tudtuk meg az óra- és ékszerüzletben Hozleiter Annától. - Az ünnepek előtti három napban van a legnagyobb forgalom, a vásárlók talán fele szerzi be időben a kinézett ajándékot, de vannak pánikszerűen érkezők, nekik természetesen segítünk kiválasztani a megfelelő darabot. Az eddigi vásárlói érdeklődések alapján az órák közül most a fémszíjas, nagy számlapos, a köves vagy a minimálstílusú, letisztultabb darabokat keresik. Kedveltek a bőrrel kombinált és a gyöngy ékszerek is, utóbbiból a merészebb, színes darabokat fiataloknak is viszik. Az arany ékszer mindig nyerő, azzal nem lehet melléfogni, valamint eljegyzési gyűrűket is keresnek, vannak, akik karácsonyra időzítik a lánykérést.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!