Hírek

2016.08.28. 16:13

Az elmúlt hétvégén tartották a hagyományos búcsút Lendvadedesen

Lendvadedes – Szent Márton, a katonából lett keresztény püspök tiszteletére állított szobrot avattak a határmenti településen.

Korosa Titanilla

A szórakoztató programokra szombaton került sor, majd vasárnap a délelőtti szentmisén felavatták a Harangláb parkban Szent Márton szobrát, a születésének 1700 éves évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév keretében.

Szabadi Tamás Lendvadedes polgármestere az avatóünnepségen elmondta: a település központjában, a harangláb közelében lévő parkot már évek óta alakítják, több munkálatot is elvégeztek, mire jelenlegi formáját elnyerte.

Lendvai Zoltán plébános szentelte fel a szobrot

– A falu közössége hívő lelkületű – mondta az alig 40 fős település polgármestere –, ezért is szerettünk volna itt a téren egy a római katolikus valláshoz kötődő jelképet emelni. Az idei esztendő Szent Márton emlékéve, ez adta az ötletet, hogy az ő tiszteletére állítsunk szobrot. A többek által dicsért alkotást Horváth Ottó és Németh Dezső fafaragók készítették el.

Ahogy a falu vezetője is kiemelte: a központban szép környezetben álló új szobor Lendvadedes jelképe is lehet a jövőben.

Az ünnepségen Horváth László, a Lenti Kistérség Többcélú Társulás tanácsának elnöke mondott beszédet.

– Szent Márton élete, útja mindannyiunk számára tanulságos – mondta. – Azt üzeni, bárhonnan induljunk is el, bármerre kanyarodjunk, mindannyiunkban benne van a változás, a megújulás lehetősége. Bízom benne, hogy mindig lesz, aki el tudja mondani, kit és miért tisztelhetünk ebben a szoborban és elmondhatjuk nekik, hogy Szent Mártonhoz hasonlóan legyenek bátrak, határozottak és merjenek tenni.

A szentmise végén Lendvai Zoltán plébános szentelte fel az új emlékszobrot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!