Hírek

2017.02.13. 16:06

Az emberek egyharmada szenved valamilyen betegségtől

Zalaegerszeg - A betegek világnapja alkalmából a Zala Megyei Szent Rafael Kórház hétfőn megemlékező műsorral hívta fel a figyelmet a szenvedők helyzetére, a megértés, az elfogadás fontosságára.

Magyar Hajnalka

A pózvai pulmonológia társalgójában megrendezett összejövetelen dr. Halász Gabriella főigazgató beszédében elmondta, manapság az emberek egyharmada él együtt valamilyen betegséggel. Míg száz évvel ezelőtt a népesség 9 százaléka érte meg a 60 évet, addig mára a lakosság 20 százaléka 60 feletti.

Grácián atya imát mondott a betegekért és a gyógyítókért, majd  áldást kért a megjelentekre Fotó: Katona Tibor

Fokozott figyelmet kíván tehát az elesettek, szenvedők gyógyítása, ápolása. Ennél személyesebb szolgáltatás talán nincs is, elengedhetetlen tehát, hogy tiszteleten, együttérzésen, méltóságon alapuljon. Ugyanakkor arról sem feledkezhetünk meg, hogy az orvosok, ápolók sem robotok, hanem a hétköznapok terheivel együttélő emberek, akik gyakran erőn felül igyekeznek megfelelni hivatásuknak.

Fotó: Katona Tibor

Ezt követően Ocsovai Grácián atya szólt a betegek világnapja történetéről. Elmondta, II. János Pál kezdeményezte 1992-ben a világnapi megemlékezést, amelynek napjául február 11-et, a Szűzanya Lourdes-i megjelenésének (1858) évfordulóját választották. Ezután imát mondott a betegekért és a gyógyítókért, s áldást kért a megjelentekre.

Fotó: Katona Tibor

Közvetítést ugyancsak ígért, hiszen a résztvevők egy ládikában elhelyezhették Szent Rafaelhez, a betegek védőszentjéhez címzett kéréseiket, üzeneteiket.

Fotó: Katona Tibor

A rendezvény keretében minden évben bemutatkozik egy betegklub, ez alkalommal Jakab Vilmos szólt a Nyitott Szív Egyesület tevékenységéről, valamint a civil szervezetek ismeretterjesztésben és kapcsolatépítésben vállalt szerepéről. Az összejövetelt Bot Gábor színművész éneke, valamint Peresztegi Dóra gyógytornász hallgató szavalata színesítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!