Hírek

2017.07.16. 18:25

Bábparádé és aratóverseny - A betakarítást felidéző hagyományos programmal indult a Dombérozó

NOVA, HOTTÓ, BARLAHIDA - Múlt, jelen és jövő találkozott szombaton a göcseji településeken. Nován 29. alkalommal rendezték meg az aratónapot, mellyel kezdetét vette a második Göcseji Dombérozó.

Korosa Titanilla

A tavaly indult programsorozat célja, hogy Göcsej térségét összefogják, a hagyományokat megőrizzék.

A megnyitón részt vett Vigh László országgyűlési képviselő, Pácsonyi Imre, a megyegyűlés alelnöke, illetve a Göcseji Dombérozó védnökei, Börcsök Enikő Jászai Mari-díjas érdemes művész, Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója és Virrasztó Zsolt, a Zalai Hírlap lapigazgatója. Mellettük köszöntötte a megjelenteket Magai Ágota, az ötletgazda Göcsej Civil Társaság alapítója és Kiss Mihály, az aratóverseny szülőatyja is.

A felszólalók kiemelték, hogy a programsorozat a települések összefogásának eredményeként valósul meg, ami szükséges ahhoz, hogy a göcseji hagyományok fennmaradjanak. A II. Göcseji Dombérozóhoz idén 11 település csatlakozott, a helyszíneken 9 napon át rendeznek különböző programokat.

Szombaton Nován a kézikaszás arató- és cséphadarós cséplőversenyen és aratási ételbemutatón Lendvai Jenőné, a település polgármestere köszöntötte a megjelent kis- és nagybandákat. Idén is több településről érkeztek hagyományőrzők: Becsvölgyéről, Gellénházáról, Hottóról, Lakhegyről, Zalabaksáról, Zalaegerszeg ságodi városrészéből, Gutorföldéről, illetve első alkalommal Alsórajkról és Felsőrajkról is.

Idén a tavalyi esőssel ellentétben száraz, kellemes idő fogadta őket. A versenyzők közül többen gyerekként még aktívan részt vettek az aratás nehéz munkájában, így igazán gyakorlott mozdulatokkal végezték a feladatot. Az aratás és cséplés mellett a hagyományos ételbemutatóra is készültek. Azok az érdeklődők, akik végigkísérték a helyszínen a munkát, nemcsak azt láthatták, hogyan végezték eleink az aratást, hanem a zsűrit követve meg is kóstolhatták az aratási ételeket: a paprikás krumplit, a főtt tojást, hozzá tejeskávét és aludttejet, az ebédre fogyasztott csülkös-babos káposztát, vagy pecsenyét és oldalast uborkasalátával, kenyérrel.

A Göcseji Dombérozó más településeken is színes programokat kínált. A hirtelen feltámadó széllel érkezett szombat délutáni zápor se szegte kedvét a hottói bábparádéra érkező vendégeknek. A 330 lelkes településnek ez a játékos, bábos délután, este már hetedik éve rendezvénye. Magját azonban 13 éve vetették el, amikor az egerszegi Griff Bábszínházhoz vezetőtervezőnek hívták Boráros Szilárdot, aki családjával Hottót választotta lakóhelyül. Erről felesége, a drámapedagógus Boráros Milada beszélt, elárulva, hogy ezzel a döntéssel a községbe beköltözött a Magamura Alkotóműhely, alias Ziranó Színház is.

- Szerettünk volna bekapcsolódni a falu életébe, először betlehemes játékot rendeztem a gyerekekkel, ez nekem segített a nyelvtanulásban, mert én Csehországból származom - idézte fel mosolyogva.

 

Játszóházak következtek, húsvéti, farsangi programok, amikbe már a felnőttek is bekapcsolódtak. Ezekhez már nagy bábokat is használtak, ilyen alkalmakkor segítséget is kaptak a bábos kollégáktól. Ebből alakult ki a parádé, ami a közösen eltöltött napok, a tapasztalatcsere, a workshop lezárását jelentette. Idén a többnapos együtt munkálkodás elmaradt, de a parádé nem, így két előadást is láthatott a nagyérdemű. A debreceni Hepp Trupp két művésze és a hottói Magamura Alkotóműhely mutatta be a Jancsi és Juliska édes álma című zenés marionettjátékot. A kecskeméti Tintaló társulás pedig Horgászni tilos címmel szórakoztató utcaszínházba invitálta a közönséget.

A programmal Hottó bekapcsolódott a második Göcseji Dombérozó rendezvényeinek sorába. Folytatás is lesz, mert jövő szombaton este héttől a Böde és Zalaszentmihályfa határában álló Árpád-kori Szent Mihály-kápolnában elsősorban felnőtteknek szóló árnyjátékot mutatnak be, mondta búcsúzóul Boráros Milada.

Szintén dombérozós hét végét tartottak Barlahidán. Reggel horgászbemutatóra invitálták az érdeklődőket. Délután a templomban a Crown String Quartett adott koncertet és régi képekből válogatott kiállításon idézték fel, milyen volt egykor a település. Levezetésképpen a sörfőzés tudományával és eredményeivel lehetett ismerkedni Utassy Roland jóvoltából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!